13. 6. 2020, 10:16 | Vir: STA

Zadnje ustvarjalno desetletje Andyja Warhola na newyorški razstavi

profimedia

Galerija Zeit Contemporary Art v New Yorku je na svoji spletni strani predstavila razstavo z naslovom Andy Warhol: The Last Decade. Zadnje desetletje umetnikovega delovanja je pogosto spregledano, a je ključno obdobje njegovega opusa. V virtualno sobo so postavili več kot 20 redko videnih Warholovih del.

Na ogled so štiri prevladujoče teme: simboli moči, portreti, abstrakcije in reklamni oglasi. Projekt se začne kronološko leta 1977 s serijo Hammer & Sickle in se konča s serijo Camouflage, ki jo je umetnik začel leta 1987 pred svojo smrtjo.

Pozna 70. in 80. leta prejšnjega stoletja so bila po pisanju spletnega portala Art Daily najbolj ustvarjalna in zrela v umetnikovi karieri. V tem času se je Warhol vrnil k ročno naslikanim podobam in na nove načine prestopal meje.

Leta 1980 je v intervjuju za Art News dejal, da so bila 70. leta nekako tiha in da se ni zgodilo nič drugačnega v umetnosti ter da meni, da bodo 80. leta bolj razburljiva.

Warhola je fasciniral porast potrošništva in koncept izobilja, zato je v svoje delo vključil postopek množične proizvodnje. To je bil osrednji dogodek v umetnostni zgodovini, ki je častil banalnost popularne kulture in umetnika spremenil iz edinstvenega ustvarjalnega vizionarja v predstavnika proizvodnje.

Umetnikova smrt v starosti 58 let je pomenila nenaden konec obdobja radikalnega eksperimentiranja, odkritij in umetniškega sodelovanja. A vseeno so Warholova poznejša leta odprla nove poti, ki so postale temelji za razumevanje sodobne umetnosti, piše Art Daily.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.