D. D. | 23. 5. 2023, 12:12

Zakaj je grob princese Diane prepovedano obiskati?

Profimedia/fotomontaža

Na dan pogreba princese Diane je na ulicah žalovalo več kot milijon ljudi, ki si želijo obiskati njen grob, a jim ni dovoljeno.

Letos mineva 26 let od smrti princese ljudskih src. Diana Spencer, mati britanskega prestolonaslednika, je leta 1997 umrla v prometni nesreči, dogodek pa je sprožil žalovanje po vsem svetu. 

Številni se spominjajo na tisoče položenih rož pred Buckinghamsko palačo in podobe njenih dveh mladih sinov, princa Williama in princa Harryja, ki hodita za krsto svoje matere na državnem pogrebu. 

Na dan njenega pogreba se je na ulicah zvrstilo več kot milijon ljudi, ki so se poklonili ljudski princesi, pred TV-zasloni pa je njen pogreb spremljalo več kot dve milijardi ljudi. Skoraj 26 let po njeni smrti se številni oboževalci sprašujejo, zakaj ne morejo obiskati njenega groba. 

Profimedia

Kje je pokopana princesa Diana?

Princesa Diana je bila po javnem pogrebu pokopana na zasebnem obredu v krogu najožje družine. Sprva so načrtovali, da bo pokopana v grobnici družine Spencer v cerkvi Svete Marije, a so si pozneje premislili. 

Danes počiva na družinskem otoškem posestvu Althorp, sredi majhnega jezera na otoku, obdana z drevesi, ki so jih posadili princ William, princ Harry in celo sama Diana.

Profimedia

Kdo lahko obišče njen grob?

Charles Spencer, Dianin brat se je odločil, naj princesa počiva na zasebnem posestvu, zato, da bi lahko njena sinova obiskala grob, ne da bi ju oblegala množica Dianinih oboževalcev. 

Zasebno posestvo družine Spencer je od Londona oddaljeno uro in pol in ga lahko obiščejo tudi turisti. Do groba sicer ni dostopa, oboževalci pa lahko sveče pustijo na bližnjem spomeniku. 

Profimedia

Spominski tempelj s črno-belo marmorno ploščo in Dianino podobo ima vgravirano njeno ime in njen najljubši citat: "Nič me ne osrečuje bolj kot to, da poskušam pomagati najranljivejšim ljudem v družbi. To je cilj in bistveni del mojega življenja. Nekakšna usoda. Kdor je v stiski, me lahko pokliče. Priskočim na pomoč, kjer koli so."

Kot je znano, princ William in njegov brat Harry grob princese Diane večkrat obiščeta, medtem ko kralja Karla III., po navedbah tujih medijev tam nikoli ni bilo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.