26. 11. 2021, 11:59

Zakaj je knjiga idealno darilo (za vas o tem naglas razmišlja Nataša Detič)

profimedia

S podarjeno knjigo nekomu lahko sporočimo, da ga imamo radi, morda mu želimo, da bi se ob knjigi za nekaj uric sprostil, zabaval ali se iz knjige česa naučil, lahko izrazimo hvaležnost, naklonjenost, sočutje.

V knjigo lahko zapišemo lepe misli ob poroki, okroglem jubileju, rojstvu otroka, uspešnem zaključku šolanja. Obdarovanec pa se bo vse življenje spominjal prijetnih občutkov ob podarjeni knjigi ob zanj posebni priložnosti.

Za svoj denar dobimo zelo veliko. Knjiga je namreč večna, pogosto se ohrani tudi za naslednjo generacijo.

Bralci imajo bolj pestro življenje, saj niso omejeni samo na doživljanje lastnega sveta in okolje, v katerem živijo, ampak spoznavajo vedno nove svetove, nove načine razmišljanja, nove vzorce obnašanja. Zaradi tega manj obsojajo in bolje razumejo raznolikost ljudi okrog sebe.

Dobra knjiga spodbudi razmišljanje: o sebi, okolici, odnosih, hvaležnosti za vsakdanje drobne privilegije, možnostih za premagovanje težav.

Skupno branje z otrokom ob večerih otroka pomiri in mu omogoči mirne trenutke v objemu staršev. Zaradi tega otrok branje knjig tudi pozneje dojema kot nekaj sproščujočega in prijetnega. Obenem starši s tem otroku sporočamo, da v naši družini namenjamo čas in pozornost branju in izobraževanju.

Otrok, ki meni, da je branje prijetno, bo v najstniških letih manj časa preživel pred ekrani.

Branje knjig vpliva na razvoj možganov. Poleg bogatenja besednega zaklada in pridobivanja veščine poglobljenega razumevanja daljših besedil branje knjig krepi sposobnost oblikovanja abstraktnih predstav, pa tudi empatijo, koncentracijo itd.

Mednarodne raziskave kažejo, da otroci, ki veliko berejo, že do konca osnovne šole svoje vrstnike, ki v otroštvu niso veliko brali, precej prehitijo v matematiki, jezikih, računalniški pismenosti in na številnih drugih področjih.

Z branjem pridobimo sposobnost razumevanja daljših besedil, s tem pa tudi sposobnost ločevanja preverjenih informacij od lažnih novic in znamo prepoznati teorije zarote.

Knjiga je osnova pismenosti in izobraževanja. Dokazano škoduje človeški neumnosti.

Napisala Nataša Detič, direktorica Založbe Ocean

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.