Zakaj je navdušenje nad izgubo kilogramov igralke Rebel Wilson deplasirano?

Mediji, družabna omrežja & troli

24. 7. 2020, 12:20 | Scena | Piše: N.Z.

              Zakaj je navdušenje nad izgubo kilogramov igralke Rebel Wilson deplasirano? (foto: profimedia) profimedia

Ni ženske ali dekleta, ki bi v življenju ne izkusila, da o nje vrednosti sodijo na podlagi videza. Še posebno, če so slavne in neprestano v soju žarometov.

Te ženske sramotijo, se iz njih norčujejo ali pa jih (po mnenju mnogih povsem nepotrebnem) postavljajo za zgled drugim zgolj zato, ker obstajajo – v svojem telesu.

Slednje se je te dni zgodilo v primeru avstralske igralke Rebel Wilson, ki se je leta 2011 proslavila s filmom Bridesmaids.

Wilsonova se nikoli ni izogibala pogovoru o svojih oblinah, postala je celo obraz avstralskega podjetja Jenny Craig, ki promovira hujšanje. Nedavno tega je objavila tudi svoj cilj, t.j. težo, ki jo želi doseči potem, ko ji zaradi snemanja filma Pitch Perfect pogodba tega ni dovoljevala.

V začetku letošnjega leta je svoje oboževalce obvestila, da bo leto 2020 zanjo ’leto zdravja’ in na Instagramu pričela objavljati serijo fotografij, na katerih tako ali drugače prikazuje svoj napredek na tem področju.

In tako je ena od njenih zadnjih objav, na katerih se Wilson ovekoveči na vrhu hriba, generirala zares veliko pozornosti, a tokrat ne toliko zaradi same objave, kot zaradi odzivov, ki jih je bila fotografija deležna.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Closer each day... 🎶

A post shared by Rebel Wilson (@rebelwilson) on

Medtem ko večina Wilsonovo pri njenih podvigi podpira, všečka in hvali, pa se jih nemalo njih sprašuje, ali je to, da je ženska izgubila nekaj kilogramov res tako zelo pomembno, da morajo o tem poročati vsi mediji.

Še več. Prav neprestana javna diskusija na račun ženskih teles in njihove teže v resnici povzroča več škode kot koristi, saj posredno izvaja pritisk na ženske in dekleta, da bi se morale podrediti očitnim družbenim pričakovanjem.

Problematična je že pretirana hvala na račun izgubljenih kilogramov, saj predstavlja nezdrav sprožilec za vse, ki so se že kdaj borili s kakšno od številnih prehranskih motenj. V javnosti se na ta način širi tudi povsem napačen mit, da je izguba teže vedno povezana s pozitivnim mentalnim ali fizičnim zdravjem.

Na dano temo so se vnele debate na vseh družbenim omrežjih in marsikdo ni pozabil omeniti odzivov na spremenjeno podobo Adele, kot tudi Zaca Ephrona, katerega telo so ljudje na družbenih omrežjih dodobra ’secirali’ potem, ko se je pojavil v Netflixovem dokumentarcu o wellnessu.

Povzemamo le nekaj odzivov:

»Opomnik za zaskrbljene trole: telo Rebel Wilson ni vaše. Medijem pa: prosim, ne načnite spet pof**** zgodbe o Pepelki, ki je shujšala. Raje se ozrite naokoli po svetu in poročajte o čem pomembnem. Premislite že vendar svoje prioritete.«

»Veliko več je kot zgolj ta fotografija v oprijetih pajkicah, kot ste tako prijazno poudarili. Kaj če bi se začeli raje pogovarjati o tem, kaj je ženska dosegla, in ne samo, kako je videti, vi mali pravičniški in umsko omejeni tepci?«

Povzeto po Indy100