4. 6. 2021, 10:56

Zakaj se je Jim Morrison, pevec skupine The Doors, pretvarjal, da je njegova družina mrtva?

profimedia

Morrisonova sestra je v novi knjigi, v kateri so tudi pevčevi izpiski iz njegovih dnevnikov in razmišljanj, med drugim razložila, zakaj se je Jim pretvarjal, da so vsi v njegovi družini mrtvi.

Legendarnega glasbenika so našli v kadi mrtvega v njegovem pariškem stanovanju leta 1971, ko je bil star 27 let. Uraden vzrok smrti je bil zastoj srca po predoziranju s heroinom.

Morrisonova sestra Chewning je za The Daily Beast v intervjuju spregovorila o življenju slavnega brata, da bi tako promovirala knjigo The Collected Works of Jim Morrison, v kateri je mogoče najti njegove dnevniške zapiske, razmišljanja, poezijo, ideje za scenarije in liriko.

Zvezdnik skupine The Doors je imel zapleten odnos s svojo primarno družino. Odraščal je v domu z vojaško disciplino, oče George pa ni imel razumevanja za sinovo izbiro glasbene kariere, je povedala Chewning. Ko je Jim zapustil Floride in se preselil v Kalifornijo, da bi tam študiral film na UCLA leta 1964, je pričel razširjati zgodbo o tem, da je sirota in da so njegovi starši, skupaj s sorojenci, vsi mrtvi.

Chewning verjame, da si je Jim s to lažjo olajšal prehod v povsem drugačen življenjski stil, kot ga je živela njegova tradicionalistčna družina.

"Vedno sem verjela, da je to storil zato, da bi očeta zaščitil pred težavami, ki bi jih lahko imel v slubži. Takrat je ravno napredoval v mornarici. Pa tudi, da bi njegovo življenje lahko ostalo ločeno in bi to ne povzročalo škode na obeh straneh," je še dodala.

"Moj oče je bil konzervativen. In bil pri tem precej premočrten. Ko je zapustil vojaško mornarico, je študiral staršo grščino, da je lahko prebiral biblijo. In prav zares ni razumel glasbe. Ljudem je pogosto rekel: 'To je navaden hrup.' Vedel je, da je bil Jim slaven, in z mamo sta hranila izrezke časopisnih in revijalnih člankov o njem. Spremljala sta njegov uspeh, a ga nikoli nista razumela."

Iz dnevniških zapiskov je bilo razvidno, da je imel Morrison resne načrte presedlati z glasbe v film.

"Konec in/ali slovo & načrti za prihodnost - ne igralec, ampak pisec filmskih scenarijev," je zapisal. "Kateri od mojih celic (op.p. enot, selfov, identitet?) bo ostala v spominu. Adijo Amerika, ljubil sem te."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.