31. 8. 2021, 18:00

Zakonca Guček o ljubezni do opere in gledališč: "Najina sedeža nikoli ne ostaneta prazna!"

Darja Štravs Tisu
Zakonca Guček o ljubezni do opere in gledališč: "Najina sedeža nikoli ne ostaneta prazna!" (foto: Darja Štravs Tisu)

Ljubitelji gledališke, operne in baletne umetnosti z velikim upanjem pričakujejo novo sezono v želji, da bi ta potekala nemoteno, s predstavami v živo na odru. Pogovarjali smo se z zakoncema Neno Kopčavar Guček in Andrejem Gučkom, ki sta že vrsto let zvesta obiskovalca ljubljanske operne in drugih gledaliških hiš. Kljub nadvse polnim in napornim delovnim urnikom – oba sta namreč zdravnika, pri čemer je Andrej že v pokoju, sta vselej iskala in našla čas tudi za umetnost.

Koliko časa sta že zvesta SNG Opera in balet Ljubljana?

Andrej: Opero redno obiskujeva že več kot dve desetletji, abonenta premierskega abonmaja pa sva približno deset let. Ob svojih poklicih sva vedno iskala sprostitev, motivacijo in lepoto v različnih zvrsteh glasbe.

Nena: Mislim, da sem si prvo predstavo v ljubljanski operi ogledala, ko mi je bilo sedem let in če se ne motim, je bil to Gorenjski slavček. Iz otroškega obdobja se živo spomnim tudi predstave Carmen. V svet klasične glasbe me je uvedla mama, ki je študirala solo petje ter pela v radijskem pevskem zboru in zboru Slovenske filharmonije.

Zakaj sta izbrala abonma namesto naključnega obiskovanja izbranih predstav?

Andrej: Spreminjajoči urniki dela, nočnih dežurstev, ob praznikih in koncih tedna res terjajo veliko samodiscipline in usklajevanja pri obiskovanju predstav. Zato sva se odločila za abonma, ki je predvidljiv in obvezujoč, vsaj za naju. Zgodilo se je, da zaradi službenih obveznosti katere od predstav nisva mogla obiskati, a vstopnice sva vselej posredovala komu znotraj družine ali prijateljem. Najina sedeža nikoli ne ostaneta prazna. Marsikdo nama je hvaležen za takšno darilo.

Čutita kot dolgoletna abonenta posebno pripadnost operi?

Nena: Res sva z leti do opere razvila lep in spoštljiv odnos. Predstave pogosto priporočava znancem in prijateljem, ki niso abonenti. Nekaj sva jih tudi navdušila za abonma in zdaj premierske predstave obiskujemo skupaj. Tudi dva silvestrska večera sva v družbi še petih parov prijateljev praznovala v operi, na odru smo po predstavi plesali dolgo v drobne ure jutra.

Kako gledata na operno hišo po vseh teh letih, zaznata kakšno bistveno spremembo?

Andrej: Ves čas sva spremljala obnovo in rekonstrukcijo operne hiše, ki je bila več kot nujna. Zdi se, da je po tem posegu opera zadihala na novo. Poleg tehničnih izboljšav občudujem tudi zelo udobne sedeže v parterju, prijetno je druženje ob kozarčku v kletni etaži, več je prostora za srečevanja in druženja. Tudi razmere za nastopajoče so se bistveno izboljšale.

Kaj vaju pri operi in baletu najbolj privlači?

Nena: Opera združuje več umetnosti, likovno, glasbeno, igralsko, oblikovalsko … Celostno doživetje človeka prestavi v druge dimenzije, ki dajo nov in drugačen pogled na lastno življenje in njegove izzive. Lepota je eden od idealov, h kateremu nemara vsi stremimo. Ideali so nekaj, česar nam nihče ne more vzeti, česar ne moremo izgubiti, založiti, pomotoma uničiti … Ostanejo nam za vedno, k njim se vračamo v trenutkih, ko nam je usoda manj naklonjena. Pandemija je bila čas, ko smo umetnost morda začeli ceniti še bolj in jo vrednotiti drugače. Marsikdo je spoznal, kako pomembno vlogo ima v našem življenju.

Obiskujeta tudi druga gledališča, koncerte?

Andrej: Poleg opere sva trideset let abonenta Zlatega abonmaja v Cankarjevem domu in Modrega abonmaja Slovenske filharmonije. Več kot dvajset let redno zahajava v SNG Dramo, kjer imava zadnjih petnajst let premierski abonma. Poleti obiščeva več predstav na Festivalu Ljubljana, tudi posamezne koncerte Imago Slovenije. Oba sva ljubitelja jazza in sva doslej redno zahajala na ljubljanski Jazz festival, vendar se zadnje čase teh koncertov redkeje udeležujeva.

Ste obiskali tudi katera operna in baletna gledališča po Evropi in svetu?

Nena: Večkrat sva obiskala mariborsko opero in balet in mariborsko dramo. V San Franciscu sva si ogledala veličastno predstavo Fantom iz opere. Na Dunaju sva se v družbi še petih parov udeležila veličastnega Opernballa. Poleg plesa debitantov ta prireditev vedno vsebuje pevske in baletne nastope, tam sva recimo poslušala Ano Netrebko in njenega soproga ter si ogledala baletne nastope plesalcev dunajske operne hiše.

Ste bili na premieri opere Samorog?

Andrej: Seveda! Pri tem moram povedati, da sva bila zelo počaščena in navdušena ob ponovni možnosti ogleda predstave v živo. Praizvedba Samoroga odstira pogled v zakladnico slovenske glasbe, ki nemara skriva še veliko podobnih dragocenosti. Izvedba je bila estetska, izjemno scenografsko domiselna, zares paša za oči in izjemno glasbeno doživetje.

Česa se najbolj veselite v prihodnji sezoni?

Nena: Veseliva se vseh predstav, seveda sva nekatere videla že večkrat, na primer Jevgenija Onjegina in Romea in Julijo, vendar je vedno posebej navdušujoče videti predstave v novem branju in novi preobleki. Veseliva se tudi baletnega večera, saj ob plesu naših baletnikov vedno uživava.

Sta morda sama umetniško oz. kulturno aktivna, igrata kak inštrument, pojeta ali plešeta?

Nena: V mladosti sem se ukvarjala s solo petjem pa z jazz baletom v plesni skupini Kazine. Takrat smo veliko nastopali po Sloveniji in Jugoslaviji.

Andrej: Že več kot dvajset let sem član Rotary kluba Ljubljana. Preko naših dobrodelnih plesov sva spoznala družbo več parov in zdaj nas je že ducat. Redno obiskujemo številne slovenske dobrodelne plese, med njimi Veliki Rotary ples, Lions ples, Sila in Koroški ples.

Ne spreglejte: 1. septembra se začne vpis v abonma SNG Opera in balet Ljubljana. Za več informacij vas vabimo na spletno stran SNG Opera in balet Ljubljana.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.