7. 3. 2020, 12:14 | Vir: STA

Založba zaradi pritiska javnosti odpovedala izid avtobiografije Woodyja Allena

profimedia
Založba zaradi pritiska javnosti odpovedala izid avtobiografije Woodyja Allena (foto: profimedia)

Po številnih polemikah je založba Hachette v petek najavila, da prihodnji mesec vendarle ne bo izdala napovedane avtobiografije Apropos of Nothing režiserja Woodyja Allena, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Proti izidu knjige so se med drugim izrekli Allenova posvojenka Dylan Farrow, njegov sin Ronan Farrow in številni zaposleni v založbi.

"Odločitev, da prekličemo izid knjige gospoda Allena, je bila težka," so povedali v oddelku za odnose z javnostmi pri založbi in napovedali, da bodo avtorske pravice vrnili avtorju.

Allen (84) se je dolgo bojeval z obtožbami, da je v zgodnjih 90. letih spolno zlorabil svojo tedaj sedemletno posvojenko Dylan Farrow. Allen je dejanje vselej zanikal, prav tako nobenih dokazov o zlorabi niso odkrile pristojne institucije. Obtožbe proti režiserju je sprva sprožila njegova nekdanja soproga Mia Farrow, o zlorabi pa je javno spregovorila tudi sedaj že odrasla Dylan Farrow.

Četrtkov protest nekaj deset zaposlenih v newyorških podružnicah založbe Hachette je sledil obtožbi Allenovega sina Ronana Farrowa, da založba ni preverila nekaterih podatkov v knjigi.

Po besedah Farrowa, ki je ves čas na sestrini strani, je založba s tem, da ni nikoli stopila v stik z Dylan, da bi preverila še njeno plat zgodbe, "delovala skrajno neprofesionalno". Obenem založba s tem kaže tudi na pomanjkanje etike in sočutja do žrtev spolnega nasilja, je še prepričan Farrow. Dodal je, da ne bo več sodeloval z založbo, pod okriljem katere je objavil knjigo z naslovom Catch and Kill, v kateri je pisal o spolnih zlorabah producenta Harveyja Weinsteina.

Knjiga bi v Združenih državah Amerike morala iziti 7. aprila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.