Pozabljena pijača, ki so jo oboževali v nekdanji Jugoslaviji: pomagala naj bi tudi pri težavah z želodcem

2. 6. 2025, 06:00 | Uredništvo
Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia)
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Mešanica je običajno vključevala pelin, meto, kamilico, žajbelj, koromač in druge zdravilne rastline, ki so skupaj ustvarjale bogat, grenek in aromatičen okus. 

Cockta, sokovi Fructal, napolitanke Kraš, Eurokrem ... ob obujanju spominov na zlato dobo nekdanje Jugoslavije se marsikdo spomni na tedaj priljubljene blagovne znamke, ki so krojile vsakdan. Nekatere so prisotne še danes, druge so utonile v pozabo. Med slednjimi je tudi žgana pijača Stomaklija.

Po tem, ko se je v sedemdesetih letih pojavila na tržišču, je hitro postala ena najpopularnejših alkoholnih pijač v nekdanji Jugoslaviji. Vendar je bila več kot samo alkoholna pijača: bila je povezovalni napitek, pa tudi pijača, ki naj bi pomirila želodec po težkem obedu in spodbudila prebavo.

To je bila prva rakija, ki so jo oglaševali na takšen način; to je navdihnilo tudi njeno ime, izpeljano iz srbske besede stomak, kar pomeni želodec. Govorilo se je tudi, da ne povzroča mačka!

Morda vas zanima tudi:

Znanstveniki: Opazovanje rastlin morda lahko napove vulkanski izbruh

12 zdravilnih zelišč

Stomaklija je bila posebna vrsta rakije z med 35 % in 45 % alkohola, oplemenitena z mešanico iz dvanajstih zelišč. Mešanica je običajno vključevala pelin, meto, kamilico, žajbelj, koromač in druge zdravilne rastline, ki so skupaj ustvarjale bogat, grenek in aromatičen okus. 

V časih Jugoslavije je bilo Stomaklijo mogoče najti skoraj povsod: v gostilnah, na prazničnih mizah, pa tudi v domačih omaricah z alkoholom za posebne priložnosti. Glede na to, da je bila toliko časa nepogrešljiva, je presenetljivo, da je sčasoma poniknila s trgovskih polic.

Razlogov za to je več: novi časi so prinesli nove preference glede okusov, ljudje so raje posegali po sladkih likerjih in vodkah z okusom. Poleg tega je bila njena proizvodnja kompleksna, surovine sezonske in regulativa stroga, zato se finančno ni več izplačala. 2012 je izginila z tržišča, podjetju Prokupac, ki jo je izdelovalo, pa je grozil bankrot. 

Informacij o tem, ali se je podjetje uspelo izkopati iz rdečih številk ali pa je dobilo novega lastnika, na spletu ni mogoče najti. Vendar pa je njihova spletna stran od leta 2023 ponovno vzpostavljena, za ljubitelje tega nostalgičnega žganja pa je pomembno predvsem to, da je stomaklija zdaj ponovno v prodaji.

Na našem tržišču sicer ne, lahko pa jo naročite prek spleta. Mnogi so sicer skeptični, ali gre dejansko za pravi, originalni recept – prisegajo, da je edina prava Stomaklija tista dedova steklenica, ki je ostala v omari in ki jo skrbno čuvajo od osemdesetih let prejšnjega stoletja. 

Turisti vzdihujejo ob naši tradicionalni sladici: "Zaradi nje smo se odpovedali dieti!" (Ne, ni 'kremšnita'!)