L. PA. | 24. 4. 2024, 08:00

Ganljivi posnetek, ki se je kot blisk razširil po spletu: "Moški, pogovorite se s prijatelji, preden bo prepozno ..."

TikTok/wishing.well2023

Včasih je očitno, da ima nekdo težave v duševnem zdravju. Toda v nekaterih primerih je znake zelo težko prepoznati, moški pa o svojih problemih zaradi družbene stigme neradi spregovorijo.

Angleški nogometni klub Norwich City se je oktobra, ko obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja, odločil za hvalevredno potezo. Na svojih kanalih na družbenih omrežjih so objavili kratek video, ki prikazuje moška, očitno kolega, ki se redno udeležujeta nogometnih tekem.

Eden od njiju je med gledanjem tekem vsakokrat vidno zaskrbljen, zamišljen in slabe volje, drugi pa je energičen, sproščen pozitivec, ki prijatelja nikoli ne pozabi vprašati, kako se ima, kakšen je bil njegov teden in podobno. Njegovo strastno navijaštvo in dobra volja se zdita nalezljiva.

Toda zaključek videa prinaša presenetljiv obrat: zadnje tekme se moški, ki je bil na tekmah ves čas slabe volje, udeleži sam. Njegov dobrovoljni prijatelj je namreč storil samomor. Posnetek se zaključi s kratkim, a izjemno močnim sporočilom: "Včasih je očitno, da ima nekdo težave. Toda v nekaterih primerih je znake zelo težko prepoznati. Ne pozabite preveriti, kako gre tistim okoli vas."

Video je v nekaj dneh postal viralen: na različnih platformah si ga je v dobrem tednu dni po objavi ogledalo in ga delilo več kot 60 milijonov ljudi, po pol leta pa še vedno kroži po družbenih omrežjih z jasnim opozorilom: duševno zdravje moških ne sme ostati spregledano.

Razlog za nastanek videa in splošen diskurz o mentalnem zdravju v Veliki Britaniji je tudi dejstvo, da  je samomor tam glavni razlog za smrti moških, mlajših od 50 let. A nič drugače ni drugod po svetu, tudi v Sloveniji. Tudi pri nas moški, mlajši od 50 let, najpogosteje umirajo prav zaradi samomora. Kar 75 % vseh žrtev samomora je moških, kar pomeni, da imajo kar trikrat večjo verjetnost, da bodo samomorilni kot ženske, je nedavno poročala Sensa.

Razlog je še vedno prisotna družbena stigma: moške od malega učijo, naj so močni in naj "trpijo v tišini", solze pri moškem pa so pogosto smatrane kot znak šibkosti.

Celo mediji in popkultura jokajočega moškega pogosto prikažejo kot lik, vreden posmeha, kar moške še dodatno odvrača od izražanja čustev in pogovora z bližnjimi o svojih težavah, pa tudi pomoč za duševne težave poiščejo veliko redkeje kot ženske. Podpora ljudi v njihovem socialnem krogu, tudi ko se zdi, da je z njimi vse v redu, je ravno zaradi tega ključnega pomena.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk