P. F. | 8. 5. 2024, 07:00

Vizionarski um, ki jemlje sapo: katere od njegovih napovedi iz leta 1900 za 2000 so se uresničile?

Profimedia

Osupljivi umi in vizionarsko mišljenje je zaznamovalo več obdobij, kar pa je napovedal John Elfreth Watkins Jr. za naše stoletje, je izjemno videnje v prihodnost.

V letih 1900 je inženir John Elfreth Watkins Jr. objavil članek v The Ladies' Home Journal, kjer je napovedal razvoj, ki naj bi se zgodil v naslednjih 100 letih. Predpostavljal je, kaj naj bi prineslo novo tisočletje z začetkom leta 2000. Nekatere napovedi so sicer preveč optimistične in nekoliko nerealistične, druge pa so neverjetno točne!

Poglejmo si, kaj je napovedal gospod Watkins:

Ljudje se bodo globalno povezali prek kamer in zaslonov

Ta trditev povsem drži! S pojavom interneta smo zdaj po vsem svetu povezani prek računalnikov, telefonov in drugih naprav z zasloni in kamerami.

Iz abecede bodo izginile črke C, Q in X

Verjel je, da teh črk ne bomo več potrebovali, ker bomo v angleščini začeli pisati tako, kot besede izgovorimo. Nova zasnova jezika bo temeljila na krajših besedah. To predvidevanje se je delno uresničilo, saj sta internet in pošiljanje krajših sporočil prek telefona ali računalnika uvedla nove krajšave besed in sleng, vendar pa v knjižni angleščini te črke še obstajajo.

Imeli bomo vnaprej pripravljeno hrano

Inženir si je zamislil prihodnost, kjer bodo naši obroki narejeni v laboratorijih namesto v kuhinjah, pri tem pa naj bi uporabljali kemikalije, s katerimi bi pobili bakterije in mikrobe na priboru. Hrane sicer ne pripravljamo v laboratorijih, je pa zaživela masovna produkcija vnaprej pripravljene zapakirane hrane. Prav tako danes bolj skrbimo za razkuževanje in dobro pomito posodo.

Zaživela je masovna produkcija vnaprej pripravljene zapakirane hrane.

Zaživela je masovna produkcija vnaprej pripravljene zapakirane hrane.

Profimedia

Opera bo prek telefonov predvajana v naših domovih

Opera ni tako popularna in v razcvetu, kot je bila včasih, poznamo pa možnost predvajanja v živo prek spleta. Med obdobjem popolnega zaprtja se je veliko ustvarjalcev gledaliških predstav, koncertov in druge umetnosti odločilo za ustvarjanje predstav, ki so jih predvajali v živo prek interneta. 

Avtomobili bodo cenejši kot konji

Napoved se je uresničila! Konje smo zamenjali z avtomobili in kmetovanje ni več del vsakdana večine ljudi. Zmotil se je le pri ceni: avtomobili ostajajo dragi, čeprav si lahko nakup avta danes privošči skoraj vsak. 

Telefoni po vsem svetu bodo brezžični

Še ena napoved, ki povsem drži. Mobilni telefoni so zdaj del našega vsakdanjega življenja. 

Vroč in mrzel zrak bosta dostopna s pritiskom na gumb

Gospod Watkins si je zamislil prihodnost, kjer bomo lahko temperaturo zraka prilagajali kot vodo na umivalniku. In tukaj je klima, kjer lahko reguliramo, kako toplo ali mrzlo stanovanje želimo imeti!

Komarji in muhe ne bodo več obstajali

Ena izmed njegovih predikcij pravi, da bodo insekti iztrebljeni do leta 2000. Na žalost to ni res.

Fotografije bodo lahko upodobile vse naravne barve

Barvna fotografija se je razvila in nam omogoča prenos vseh mogočih barv!

Napoved: začele bodo rasti črne, modre in zelene vrtnice.

Napoved: začele bodo rasti črne, modre in zelene vrtnice.

Profimedia

Vlaki bodo potovali s hitrostjo 250 km/h

Verjel je, da za pogon vlaka ne bomo več potrebovali premoga, kar je res. Nekateri japonski vlaki pa lahko dosežejo hitrost do 600 km/h.

Svetovni jezik bo postala angleščina

Angleščina sicer ni jezik, ki bi ga govorilo največ ljudi (to je mandarinščina), je pa postal univerzalni jezik, ki ga razumejo že skoraj povsod po svetu. 

Začele bodo rasti črne, modre in zelene vrtnice

Takšnih vrtnic ne vidimo na vsakem koraku, bi jih pa bilo mogoče ustvariti. Leta 1900 se je to zdelo nemogoče in futuristično.

Jagode bodo velike kot jabolka

Jagode so postale veliko večje, vendar pa še niso tako velike kot jabolka.

Divje živali ne bodo več obstajale

Čeprav imamo ogromno živali udomačenih za pridobivanje hrane, je na svetu še vedno veliko divjih živali, za katere upamo, da ne bodo izginile.

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave