N. V. | 28. 3. 2024, 07:00

Znan slovenski popotnik prek spleta išče sopotnike (vprašali smo ga, ali daje prednost privlačnim ženskam)

Osebni arhiv Tomaž Gorec

53-letni Tomaž Gorec se podaja na nove pustolovščine, ob tem pa vabi Slovence, da se mu pridružijo. Z njim smo se srečali, da bi preverili, ali imajo med tistimi, ki se prijavijo na potovanje z njim, prednost ženske, ki bi lahko bile potencialne življenjske sopotnice. Do zdaj je njegova izbira sopotnikov namreč že nemalokrat presenetila: potoval je tudi z 18-letnim dekletom.

Tomaž Gorec je znan slovenski popotnik, podjetnik, bloger in YouTuber. Zadnja leta je že večkrat 'zažgal' splet, pa ne le zaradi svojih odbitih potovanj, ki jih zmeraj snema in deli na YouTubu, temveč tudi zaradi tabu tem, o katerih odkrito govori. Zelo odkrit je na primer glede tega, da še vedno živi pri starših, čeprav je star 53 let. Pravi, da se mu ne splača kupiti ali najemati svojega stanovanja: zadnja leta namreč poskuša čim več potovati, videti čim več sveta, torej doma ne preživi veliko časa. "Že vsaj pet let sem na leto vsaj sto dni na potovanjih," nam zaupa popotnik, ki takoj, ko se srečamo, da bi izvedeli več o njegovih naslednjih podvigih, prosi, da ga kličemo po imenu. Zaupa nam, da se kmalu spet odpravlja na potovanja, na katera pa vabi tudi druge Slovence.

Osebni arhiv Tomaž Gorec

Nič ne kaže, da bo Tomaž v naslednjih dveh letih veliko v Sloveniji. Načrtuje namreč potovanja v vsaj 14 držav: "Peru, Nepal, Pakistan, Venezuela, Bolivija, Čile, Argentina, Južnoafriška republika, Združene države Amerike, Saudova Arabija, Indija, Uzbekistan, Armenija, Kitajska in mogoče še kakšno." Za ta potovanja pa išče sopotnike.

Potovanje s Tomažem Gorcem

Na svojem blogu je objavil oglas, kjer je pojasnil, da išče sopotnike, saj se bolj splača deliti stroške potovanja z več osebami. "Zmanjkalo mi je destinacij, kamor se splača potovati sam. Najem vozila recimo se veliko bolj splača, če si stroške deli več oseb. Za namestitev prav tako plačaš isto ceno, če jo uporablja le ena oseba ali dve osebi," nam Tomaž razlaga, da je precej dražje, če oseba potuje sama.

Potuje avanturistično: zanimajo ga avtentične izkušnje, ne pa dragi hoteli in nakupovalni centri. Želi si izkušnje in odkrivanja, niti ne toliko sprostitve. Pogosto je odprt za nepričakovane situacije in spontane dogodivščine, kar mu omogoča, da ustvari edinstvene spomine in povezave z ljudmi, ki jih sreča na poti. Tako so njegova potovanja precej poceni, a prizna, da tudi naporna: "Če si nekaj res želim ogledati, marsikaj potrpim, da to res vidim."

Osebni arhiv Tomaž Gorec

Iskanje sopotnikov prek spleta

Za potovanje v vsako od zgoraj omenjenih držav išče tri sopotnike, želi pa ostati približno štiri tedne v vsaki. Na prvo potovanje se bo odpravil septembra letos, glede lokacije pa še ni povsem odločen in se je pripravljen tudi prilagajati sopotnikom. "So pa v igri Nepal, Armenija, Uzbekistan in Pakistan," jih našteje.

Čeprav trdi, da je prilagodljiv tudi na potovanjih, je vseeno navedel, kakšne sopotnike išče: pustolovske, pozitivne osebe, z dobro kondicijo, "ki ne jamrajo za vsako malenkost". "Na potovanjih je kdaj treba tudi potrpeti. Ni vedno na voljo hrane, ko postaneš lačen. Če želiš videti kakšne kraje, je kdaj treba tudi malo hoditi. Iščem takšne ljudi, ki jim to ne bo predstavljalo težav."

Prizna nam, da bi se raje na potovanja odpravil sam, če ne bi bilo to veliko dražje: "Raje potujem sam. Imam več svobode."

Osebni arhiv Tomaž Gorec

Tomaž je prek spleta našel sopotnike že za več svojih potovanj: na potovanje je odšel že z 20 različnimi ljudmi, ki jih prej ni poznal. Zato se zaveda, da lahko s takšnim načinom iskanja sopotnikov naleti na ljudi, ki se na potovanju z njim ne bodo prav dobro razumeli: "Lahko se spletejo tesna prijateljstva, lahko pa se najdeš z nekom, ki ima popolnoma druge interese."

S sopotniki se zato poskuša čim bolje spoznati, se z njimi prej večkrat srečati in se dogovoriti o načrtu za potovanja. Z marsikom, ki mu piše, kaj kmalu ugotovita, da potovanja skupaj ne bosta mogla izvesti: "Marsikdo ne dobi dopusta za ves mesec, kolikor si jaz po navadi želim ostati v eni državi, ki jo raziskujem. Pa drugačni interesi, ljudje si na koncu tudi premislijo ..." Zdi se mu, da bo za naslednja potovanja res težko našel sopotnike. In zato nagovarja bralce Metropolitana: "Vabljeni vsi, ki imate radi pustolovska in poceni potovanja. Na mojem YouTubu poglejte nekaj videoposnetkov z mojih potovanj, da boste videli moj stil potovanja. Če vam je to všeč, se mi oglasite – tudi če še nikoli niste bili na potovanju. Potovalne izkušnje niso potrebne."

Si med sopotniki išče ljubico?

Tomaž je v preteklosti potoval tudi z mladimi dekleti – ena od njegovih sopotnic, ki jo je našel na spletu, je bila stara 18 let. Zato se je nanj na družbenih omrežjih zgrnilo veliko negativnih komentarjev, Tomaž pa jih ni izbrisal, temveč se je z vsemi pogumno soočil – pojasnil je, da sopotnice z njim nikoli niso imele slabih izkušenj in v dokaz priložil njihove izjave o tem, kako so na potovanju z njim uživale.

Vseeno pa smo vprašali Tomaža, ali morda med iskanjem sopotnika daje prednost ženskam, ki jih vidi kot potencialne življenjske sopotnice. "To zagotovo ne," odgovori Tomaž. Pojasni: "Če bi izbiral sopotnice zato, bi izbiral starejše ženske, stare vsaj tam okoli 40 let. Potovanje se mi prav tako ne zdi primeren čas za iskanje potencialne partnerice, ker potovanja so naporna. Veliko parov se na potovanjih prav zaradi tega skrega."

Osebni arhiv Tomaž Gorec

Prizna pa, da raje potuje z mlajšimi: "So bolj polni energije, bolj pozitivno gledajo na svet, ne jamrajo ... Tudi pri sebi opažam, da bolj si star, bolj si tečen, bolj te vse moti. Z mladimi je lažje potovati. Pa še vedno do zdaj se je na oglas prijavilo več mladih kot starejših."

Zdi se mu škoda, da veliko starejših ljudi nima strasti do potovanja. Razume, da jih skrbi strah pred domotožjem, prizna, da se je tudi sam soočal s tem. A obljublja, da z vsakim potovanjem postane lažje. "Potovanja so res čudovita. Ko te to začne zanimati, je to nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi," nagovarja, da nikoli ni prepozno, da odkrivamo svet. Z vsakim korakom izven cone udobja postajamo močnejši in bolj samozavestni in tako je vsako potovanje priložnost za osebno rast in razširjanje obzorij. Nikoli ne boste vedeli, kaj vas čaka, dokler se ne odpravite na pot.

Novo na Metroplay: Mojmir Šiftar o zakulisju MasterChefa, stereotipih in ženi Anji