Maja Fister | 2. 2. 2020, 07:00

Zanzibar: rajske plaže, izginjajoče morje in valuta, ki vas bo naredila milijonarje

Nungwi

Zanzibar je ena tistih destinacij, ki jih vizualno najprej povežemo z rajskimi peščenimi plažami in turkiznim morjem, precej Slovencev pa zahvaljujoč Čukom živi v zmoti, da tam sonce zahaja, ko je pri nas še noč.

Zanzibar je v resnici le dve uri pred Slovenijo, ko je torej doma še noč, lahko tam sonce kvečjemu vzhaja. Majhna časovna razlika je sicer zelo ugodna v izogib težavam zaradi časovne razlike in zmedi v telesu, ko dan zamenjamo za noč. A podobna ura je ena redkih stvari, ki je na Zanzibarju takšna, kot doma.

Rajske plaže so namreč le ena, za nas sicer najpogosteje izpostavljena plat tega kotička sveta. A Zanzibar je veliko več kot to, sploh če nameravate pokukati tudi v svet lokalnih prebivalcev, ki živijo precej drugače, kot mi. Ta afriški otok ob obali Tanzanije je pisana mešanica arabske, indijske in afriške kulture. 

Jambiani

Jambiani

Maja Fister

Valuta, ki vas bo naredila milijonarje 

Slovenci za vstop na Zanzibar potrebujemo vizum, ki pa ga lahko kupimo ob prihodu na letališče. Stane 50 ameriških dolarjev, ki jih imejte v tej valuti pri sebi ob pristanku. Po Zanzibarju boste najceneje plačevali v njihovi valuti, to je tanzanijski šiling (TZS). Sprejemajo tudi dolarje in evre, a bodo cene v tem primeru višje. 

Za en evro dobite 2500 tanzanijskih šilingov. S 400 evri ste ob menjavi valute tako kar milijonarji. Bankomati po otoku so redki, pogosto tudi prazni, menjalnice so pogostejše, v vsakem primeru se ne zanašajte na kartice, ampak imejte s seboj dovolj gotovine. Raje kot evre – ameriške dolarje, ki jih nato menjate v šilinge. Nekatere nastanitve in račune v restavracijah lahko plačate s kartico, nekatere sprejemajo zgolj gotovino.

Krave na plaži Nungwi

Krave na plaži Nungwi

Maja Fister

Hakuna matata! 

Na Zanzibarju vam bodo otroci v pozdrav vzklikali "jambo!" in "mambo", starejši domačini pa vas bodo nagovorili s "pole pole" (počasi, počasi) in "hakuna matata" (ni problema), kar slikovito opiše njihov življenjski slog. Tu se svet ustavi in nima smisla, da bi se vam kam mudilo. 

Zanzibar ni le en otok 

Zanzibar se sicer deli na kup majhnih otočkov in dva glavna – Unguja je tisti, ki mu ponavadi rečemo kar Zanzibar in je tudi najpogostejša postojanka večine turistov, drugi je Pemba. Zanzibar danes velja za otočje začimb in belih peščenih plaž, nasmejanih lokalcev, sočnega sadja in odlične sveže morske hrane. 

Vsekakor pa ne gre pozabiti dejstva, da je bil Zanzibar nekoč predvsem vzhodnoafriška prestolnica za trgovino s sužnji. Njegovo ime izvira iz arabščine in bi ga lahko prevedli v dežela črncev. A o tem v nadaljevanju ... 

Stone Town

Stone Town

Maja Fister

Pri iskanju nastanitev bodite pozorni na močno plimovanje 

Na kateri del glavnega otoka vas bo zaneslo, je odvisno od tega, kaj želite na njem doživeti. Midva sva štiri noči preživela na plaži Jambiani, ki leži na jugovzhodu otoka Unguja, nato sva šest noči preživela na severu, na plaži Nungwi, ki velja za eno najlepših, ter zadnjo noč prespala v starem glavnem mestu Stone Town, vmes pa sva delala izlete na druge točke otoka.

Na jugu otoka je veliko zanimivosti za dnevne izlete, za kar sta plaži Jambiani ali Paje odlični izhodišči. Vendar pa se zavedajte, da je na tem delu otoka plimovanje zelo izrazito, zato plaža ni najbolj primerna za kopanje, saj se morje precejšen del dneva umakne več kilometrov stran in vam bo voda segala zgolj do gležnjev. 

Ta del otoka je sicer zelo priljubljen med ljubitelji kajtanja, tudi šol s ponudbo vodnih športov je veliko. Velika prednost nastanitev na tem delu otoka je bazen, saj morja tu žal ne boste mogli izkoristiti v vsej njegovi lepoti in je to vaša edina možnost ohladitve. Dobra plat otoka je, da lahko sosednje resorte (in njihove bazene) obiščete tudi, če tam ne bivate, dokler tam naročite vsaj kakšno pijačo ali pomalicate. 

Jambiani, New Teddy's on the Beach

Jambiani, New Teddy's on the Beach

Maja Fister

Za kopanje so veliko primernejše plaže na severu otoka – Nungwi in Kendwa, saj je plimovanje tam manj izrazito. Vsekakor pa priporočam, da doživite oba dela otoka (in še kakšnega zraven) in celotnega dopusta ne preživite zgolj na enem koncu. Prvi del na jugozahodu torej lahko namenite za dnevne izlete in raziskovanje, drugi del na severu pa za poležavanje in raziskovanje morskega dna.

In ne pozabite v prtljago dodati maske! To si sicer lahko izposodite na vsakem koraku, a ni zastonj, prav tako pa jih večina ni v najboljšem stanju in pušča. 

Jambiani, Paje, Kizimkazi in izlet na osamljeno zaplato peska sredi turkiznega morja 

Z Zanzibarjem sva se prvih nekaj dni spoznavala na plaži Jambiani. To najdete ob kajterskem raju Paje, kjer je nekoliko bolj živahno. Ko se ob oseki voda umakne v daljavo, se lokalna mladež zapodi za nogometno žogo in vsak drug kotiček plaže ima svoje moštvo, v katerem bi zlahka našli nekaj res perspektivnih talentov, ki pa žal verjetno nikoli ne bodo izkoristili svojega potenciala na velikih zelenicah. 

Na drugi strani vas pozdravljajo Masaji, več kot pristnih je tistih, ko so vanje zgolj našemljeni. So klepetavi, prijazni, prodajajo zapestnice, pa tudi marsikaj drugega – naj vas ne začudi, če vam ponudijo tudi pester nabor drog. 

Jambiani

Jambiani

Maja Fister

Revščina na Zanzibarju ni ravno skrita. Že pristanek na razmajanem letališču in vožnja skozi vasice kažeta na nizek standard, ki se skriva za širokimi nasmehi. Na drugi strani turkiznega morja so vasice resnično skromnih domovanj, nekatera so bolj ruševine kot domovi. Voda in elektrika nista samoumevni, pohištvo prav tako ne. A življenje teče in široki nasmehi za žalostnimi očmi se zdijo s tem sprijaznjeni.

Jambiani

Jambiani

Maja Fister

Življenje turistov v resortih je poleg očitnega razkošja vode, hrane in udobne postelje zelo drugačno od njihovega. Medtem ko se v teh spodbuja trajnostna in ekološka naravnanost – v našem na primer niso stregli pijače v plastiki, voda pa je bila brezplačna za vse, ki smo imeli s seboj čutaro -, o ekologiji revno prebivalstvo ne razmišlja preveč.

Kupi smeti v notranjosti vasi so stalnica, pogled na ribiča, ki spije pivo in pločevinko brez pomisleka zabriše v morje, to isto morje, ki mu daje ribe, pa me težko pusti ravnodušno. A hkrati težko lajamo o ekologiji ljudem, ki jim manjka priložnosti in izobrazbe na osnovnih področjih ter hrane na mizah, oziroma miz nasploh ...

Jambiani

Jambiani

Maja Fister

Policijske kontrole na cestah vas bodo zadele na nekaj sto metrov, a tarča niso turisti, ampak lokalci, ki se trudijo živeti od turizma. Prevozi po otoku so precej dragi, a glede na kazni (in podkupnine), ki jih morajo vozniki pustiti pri policistih, je kmalu jasno, kam gre velik del tega denarja ... 

Stone Town

Stone Town

Maja Fister

Eden od najbolj idiličnih zanzibarskih izletov po moji razsodbi je obisk zaplate belega peska sredi turkiznega morja.

Do tja vas nasmejani lokalci zapeljejo na majavem čolnu, obvezna oprema pa je maska za pod vodo, prenosen žar, platno za senco, morski ulov dneva in hladilna torba s pijačo. To vam priskrbijo že lokalni organizatorji dogodivščine. Ne pozabite pa tudi na sončno kremo z visokim faktorjem in klobuk. 

Izlet na zaplato peska

Izlet na zaplato peska

Maja Fister

Takšnih peščenih zaplat, ki v plimi izginejo, je okoli otoka kar nekaj, midva sva svoj košček raja našla z izhodiščem v kraju Kizimkazi, od koder je pot do modrega safarija najkrajša. Na peščeni zaplati ni ničesar – pazite, da tako ostane tudi ob vašem odhodu. Po pesku mrgoli rakovic, ki ves dan izkopavajo nove luknje, se vsake toliko spopadejo med seboj in so videti naravnost smešno.

Izlet na zaplato peska

Izlet na zaplato peska

Maja Fister

Na zaplati sredi morja sicer nisva bila sama, saj so si tam košček raja našli še trije pari, a prostora za hedonizem je bilo dovolj za vse. Odlične in ugodne morske hrane – predvsem jastogov, tun, škampov in hobotnic – tu ne manjka, ob kosilu v družbi Raphe, najinega kapitana/vodiča/ribiča/kuharja pa sva se veliko novega naučila tudi o njihovi kulturi.

V bližini je tudi velik nasad mangrov, dreves, katerih korenine rastejo nad zemljo. Ob plimi se lahko skozi gozd zapeljete s čolnom in ujamete imenitne poglede na gosto džunglo. 

Mangrovi

Mangrovi

Maja Fister

Želve, opice in delfini 

Zanzibar je zanesljivo ena od destinacij, kjer lahko ves dopust preživite med poležavanjem na mivki, vsekakor pa to ne pomeni, da tam ni za početi nič drugega.

Ljubitelji živalskega sveta lahko v gozdu Jozani srečate divje endemične rdeče gvereze – kolobus opice. Izlet lahko združite tudi z obiskom plantaž, kjer vas bo prevzel omamen vonj začimb. Teh ne pozabite za domov nakupiti kot suvenirje, Zanzibar je vendar znan tudi kot otok začimb! 

Če so vam pri srcu orjaške želve, prav takšne, ki jih srečate tudi na Sejšelih, jih lahko ujamete tu. Do otočka Canggu, ki je znan tudi kot Prison Island, boste najhitreje in najceneje prišli s čolnom iz pristanišča v Stone Townu. Otok je ime dobil, ko so v času suženjstva na njem zgradili zapor, ki pa nikoli ni bil v uporabi. Glavna znamenitost tega otoka so danes orjaške želve, uvožene s Sejšelov. Živijo do 150 let in so resnično gigantske. 

Nungwi

Nungwi

Maja Fister

Želve sicer vidite tudi na severu otoka, na najbolj severni točki plaže Nungwi. Če vas sem zanese v februarju, lahko vidite tudi pravkar izvaljene želvice, ko se bodo s kopnega prvič podale v morje.

Še ena od atrakcij otoka je plavanje z delfini, ki pa sva se ji po posvetu z lastnico resorta, kjer sva bivala, načrtno izognila. Porast turistov, ki bi se s temi sesalci radi pobližje spoznali, namreč prinaša vedno več stresa za delfine. Bistvo takšnih tur je namreč, da jato obkolijo in preganjajo s skupino ljudi na čolnih, kar je invaziven poseg v njihov prostor.

Čeprav sva to možnost preskočila, sva delfine vseeno uspela povsem nenačrtovano videti med vožnjo s čolnom, ko so iz vode skakali v daljavi. 

Nungwi in Kendwa, smisel življenja je? 

Ležanje na plaži, kajne? Najlepše najdete na severu otoka, kjer je tudi plimovanje manj izrazito, kar pomeni, da vam voda sredi dneva ne bo ušla iz vidnega polja. Če boste šli na jutranji sprehod po plaži, lahko na njej srečate tudi simpatične krave, ki se kasneje z močnega sonca umaknejo v notranjost vasi.

Nungwi

Nungwi

Maja Fister

Na Nungwiju se lahko namakate v turkizni vodi, bolj razvita pa je tudi turistična ponudba. To pomeni, da vas ob obali spremljajo hotelske verige in številne restavracije. Od nizkocenovnih lokalnih hišic z odlično in tudi tistih z manj užitno morsko hrano, pa od tistih z močno zasoljenimi cenami do afriških priredb zahodnjaških uspešnic, kot sta pica in burger. 

Tu je pestro tudi nočno življenje, za tiste, ki jih tudi na potovanjih zadene nakupovalna mrzlica, pa je po ulicah ogromno trgovinic in stojnic s spominki, oblačili, nakitom, začimbami, celo s slikami in drugimi umetninami ter dodatki za dom. 

Iz Nungwija lahko zvečer skočite na ladjico in ujamete sončni zahod, ki ga sicer zaradi lege težje vidite z obale, priljubljena destinacija za dnevni izlet in snorklanje pa je tudi otok Mnemba. Pravzaprav vas nanj ne bodo zares spustili, lahko pa boste raziskovali pisano morsko dno okoli njega. Zgolj z masko, za napredne potapljače pa tudi s potapljaško ekipo in primerno opremo. 

Otoček Mnemba

Otoček Mnemba

Maja Fister

Stone Town, staro mesto, ki ne pozablja, da je bil Zanzibar otok trgovine s sužnji 

Stone Town sva si privarčevala za konec potovanja, saj je od letališča oddaljen 10 minut vožnje, zato sva se tja zaradi lažje in zanesljivejše logistike odpravila dan pred letom domov. Stari del glavnega mesta Zanzibar je pod Unescovo zaščito in tu sva naletela na občutno več turistov kot kjerkoli drugje po otoku. 

Kot rečeno, je bil Zanzibar nekoč predvsem otok trgovine s sužnji. Še danes je tu kup jam, kamor so 'shranjevali' delovno silo, ki je čakala na prodajo. V Stone Townu, kjer so trgovali, so ljudi v okovih nagnetli v temne podzemne sobe brez zraka. Vse do leta 1873 in še nekaj let za tem ... 

Stone Town

Stone Town

Maja Fister

Priporočam obisk nekdanje tržnice, kjer so trgovali s sužnji. Danes tam stoji katedrala. Tam si lahko preberete več o tem razvrednotenem obdobju otoka in ujamete podobe sveta, ko je bilo življenje rojenih v napačnem družinskem drevesu in pod napačno zvezdo vredno par rupij. Tretjina jih je v grozljivih razmerah umrla že v karavanah med transportom do otoka. Tiste, ki so preživeli, ni čakalo lepo življenje.

Stone Town

Stone Town

Maja Fister

Stone Town ima kljub mračni preteklosti tudi bolj lahkotno plat. Če se sprehodite do obale (kjer kopanja glede na bližino pristanišča in umazanijo v primerjavi z drugimi precej bolj rajskimi plažami ne priporočamo najbolj), lahko ujamete sončni zahod. Tega namreč zaradi položaja otoka ne boste videli z najlepših plaž, ki so na severu in vzhodu. 

Tu se zvečer v parku Forodhani odpre tudi nočna tržnica, na kateri zadiši po hrani, obalo pa preplavijo lokalci in turisti, otroški smeh in žuborenje množice. Oglejte si še staro utrdbo (Old Fort) in se izgubite v ozkih uličicah starih fasad mesta.

Stone Town

Stone Town

Maja Fister

Po Stone Townu ima veliko hiš mogočna težka vrata s kovinskimi bodicami. V preteklosti so te služile kot zaščita pred sloni, ki so vdirali na dvorišča, danes pa tam zgolj kot dekorativni elementi. Slonov je na Zanzibarju nekoč živelo ogromno, danes pa teh mogočnih živali tu ne boste več srečali.

Stone Town

Stone Town

Maja Fister

Prav Stone Town je tudi rojstno mesto slavnega Freddieja Mercuryja. Rojstno hišo frontmena zasedbe Queen lahko obiščete na glavni mestni ulici. 

Stone Town, rojstna hiša Freddieja Mercuryja

Stone Town, rojstna hiša Freddieja Mercuryja

Maja Fister

Iz mestnega pristanišča lahko odplujete na še en kratek izlet k orjaškim želvam do že zgoraj omenjenega otočka Canggu, ki je znan tudi kot Prison Island.

V Tanzanijo na safari

Številni popotniki obisk Zanzibarja združijo s safarijem na 40 kilometrov oddaljeni celini Tanzanije. Dvo ali tridnevne ture ponuja vsaka druga nastanitev ali ulični agent. Če so vaše sanje v naravnem okolju zagledati leva, leoparda, slona, žirafo, zebro, nosoroga in še kaj, potem je to odlična priložnost za dogodivščino med oddihom. 

Bonus izlet v Doho 

Za tokratno afriško potovanje sva si vzela 13 dni in v pot vključila še 10-urni postanek v Dohi. Ena najpogostejših poti na Zanzibar je namreč s postankom v Katarju in če le utegnete, lahko v mesto skočite na bonus izlet.

Če letite s Qatar Airways in imate v Dohi najmanj 6 ur postanka, lahko 3-urno turo za slabih 19 evrov na osebo rezervirate na njihovi spletni strani (tu). Na turo se lahko prijavite tudi na letališču, a je število mest omejeno, zato predhoden nakup ni slaba ideja.

Zaradi praznika ob najinem prihodu vodene ture niso obratovale, zato sva v mesto skočila v lastni režiji. Najceneje boste do centra prišli s popolnoma novo pridobitvijo – metrojem, ki ga najdete ob izhodu z letališča. Mimogrede, metro linije so zgradili PRED načrtovanim rokom, kar priča o učinkovitosti te premožne dežele.

Rdeča linija vas bo pripeljala v središče mesta, za eno vožnjo boste odšteli pičlih 50 centov. V mesto lahko pridete tudi z Uberjem, cene prav tako niso vrtoglave. Žensk je na ulicah občutno manj kot moških, za boljši občutek pa se deželi primerno tudi oblecite – pokrita kolena in ramena. 

Kaj si ogledati med hitrim izletom v Doho? Muzej islamske umetnosti, od koder se vam bo odprl imeniten pogled na West Bay, predel Dohe z mogočnimi stolpnicami. Nato se ob obali sprehodite po sprehajališču Al Corniche, zavijte pa tudi do tržnice Souq Waqif, na kateri boste ujeli pravo arabsko kulturo. 

Pogled na Doho, Katar

Pogled na Doho, Katar

Maja Fister

Poleg Qatarja v Zanzibar ugodno in udobno lahko letite tudi z družbo Turkish Airlines, ki ima postanek v Istanbulu. Če bo ta daljši, pa seveda priporočamo tudi ogled tega mesta osvajalcev, haremov, sultanov, cesarjev in rubinastih zakladov,  ki se razprostira na dveh kontinentih – Evropi in Aziji. 

UPORABNO
Preverjene nastanitve: Jambiani: New Teddy's on the Beach, Nungwi: Makofi Guest House IN Badolina Bungalows, Stone Town: Stone Town Sea View. Cene nastanitev so se gibale med 30 in 85 evrov na noč za dve osebi z vključenim zajtrkom. Vse nočitve sva rezervirala prek spletne strani Booking. 

PREBERITE ŠE: Potopis po Japonski: 10-dnevni skok v Tokio, Kjoto, Osako in Naro (FOTO) ALI Maroko: 11-dnevni potep z najetim avtomobilom čez Atlas do Sahare in Atlantika

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.