1. 5. 2021, 09:27 | Vir: STA

Zaradi epidemije po drugi svetovni vojni najdlje zaprt Edinburški grad spet odprl svoja vrata

profimedia

Ob rahljanju koronavirusnih ukrepov je v petek vrata ponovno odprl Edinburški grad, ki je bil zaradi pandemije zaprt najdlje po drugi svetovni vojni. Škotska ponovno omogoča dostop do območij kulturne dediščine - Edinburški grad je le eno izmed 20 plačljivih prizorišč, obiskovalci pa lahko še več kot 200 drugih obiščejo brezplačno.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, Edinburški grad in več kot 200 drugih območij kulturne dediščine na Škotskem upravlja agencija Historic Environment Scotland (HES). Po besedah generalnega direktorja agencije Alexa Patersona bo število dnevnih obiskovalcev starodavne trdnjave in bivše kraljeve rezidence sicer veliko pod 10.000, kolikor jih je bilo pred pandemijo.

Paterson upa na do 1200 obiskovalcev dnevno. "Navdušeni smo, da lahko ponovno odpremo Edinburški grad, a ne pričakujemo enakega števila obiskovalcev kot pred covidom-19, vsaj ne kratkoročno," je dejal za AFP. Pomanjkanje obiskovalcev je imelo določen vpliv, a jih je v času zaprtja dodatno podprla škotska vlada.

Razpoznavni branik se dviga nad Edinburgom in je med najbolj priljubljenimi turističnimi atrakcijami Škotske. V njem hranijo najstarejše dragulje britanske kraljeve družine. Med dragulji, ki se imenujejo Honours of Scotland, sta krona in žezlo, ki so ju uporabili za kronanje Marije I. Škotske leta 1543. Dragulje so med združitvijo Anglije in Škotske leta 1707 skrili, kasneje pa so jih ponovno odkrili.

Grad se odpira pod novimi omejitvami socialnih stikov, med katerimi so po tleh naslikani krogi okoli grajske puške, s katero ustrelijo v nebo vsak dan ob 13. uri, razen ob nedeljah, na veliki petek in božični dan. Prav tako so pripravili QR kode, nov sistem postavljanja v vrsto in zvočne vodiče. Po besedah zaposlenega v Edinburškem gradu Erica Drydena so se na odprtje pripravljali tri tedne.

V petek so odprli le 70 odstotkov prizorišč, s katerimi upravlja HEC, med njimi gradu Stirling in St Andrews ter Melrose Abbey. Avgusta pa se po lanskoletni odpovedi v Edinburg vrača mednarodni umetnostni festival, ki ga bodo pripravili pod paviljoni na prostem.

Na Škotskem je zaradi okužbe s koronavirusom do sedaj umrlo blizu 7700 oseb, v celotni Veliki Britaniji pa je bilo 127.000 smrti, še navaja AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.