23. 5. 2019, 10:09 | Vir: STA

Zaradi napačnega štetja je Slovenija na Evroviziji nazadovala za dve mesti

profimedia

lovenija se je na 64. tekmovanju za pesem Evrovizije v izraelskem Tel Avivu z Zalo Kralj in Gašperjem Šantlom ter pesmijo Sebi uvrstila na 15. in ne na 13. mesto, so sporočili organizatorji.

Kot so pojasnili je zmeda z uvrstitvami na glasbenem tekmovanju nastala, ker so zaradi človeške napake napačno razdelili glasove beloruske žirije.

Že pred začetkom evrovizijskega finala je v javnost pricurljala informacija, da je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) glasove beloruske žirije razveljavila, saj so člani kršili pravila, ki med drugim določajo, da žiranti pred koncem finala ne smejo govoriti o tem, kako so glasovali. Člani so namreč še pred finalom razkrili, kako so glasovali v polfinalu, poroča MMC.

EBU ima v takšnih primerih tudi t. i. varnostne mehanizme. Tako so tokrat z nemško družbo, specializirano za televoting digame, uporabili poseben sistem preračunavanja glasov. Za podlago preračuna so uporabili glasove drugih držav s podobno zgodovino glasovanja, kar je odobrila tudi revizijska hiša Ernst & Young, ki nadzira glasovanje.

Pri seštevanju točk se jim je zgodila človeška napaka, ki jo je EBU odkrila znotraj revizije. "Zaradi človeške napake je bil uporabljen napačen zbir glasov," so zapisali pri EBU in poudarili, da napaka ni imela nobenega vpliva na točke. Končni zmagovalec in najvišje štiri uvrščene pesmi ostajajo nespremenjene.

So se pa spremenila mesta pri nekaterih nižje uvrščenih državah, tako sta se tudi slovenska predstavnika namesto na 13. mesto, kar je izenačena najboljša slovenska uvrstitev na Evroviziji, odkar imamo sistem predtekmovanja, uvrstila dve mesti nižje.

Po popravljenih podatkih sta sicer dobila enako število točk (105), a sta ju za las prehiteli predstavnici Malte (sprva 95 točk, zdaj 107) in Cipra (naprej 101 točka, danes 109).

Po novem štetju je za eno mesto napredovala Severna Makedonija, Azerbajdžan za eno padel, podobno "menjavo" pa sta naredili tudi Švedska in Norveška tik pod vrhom ter Nemčija in Belorusija na repu lestvice, še piše MMC.

Na letošnji 64. Evroviziji je zmagala Nizozemska, ki je s pevcem Duncanom Laurenceom tudi veljala za letošnjega favorita. Žirije in gledalce po Evropi je prepričal z osebnoizpovedno pesmijo Arcade. Sicer je nastopilo 41 držav, slogan je bil Dare to Dream (Upati si sanjati).

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu