13. 2. 2021, 07:33 | Vir: STA

Zdravje Donalda Trumpa je bilo jeseni ogroženo bolj, kor so priznavali v Beli hiši

profimedia

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, ki se je lansko jesen okužil s novim koronavirusom in zbolel za covidom-19, naj bi imel hujši potek bolezni, kot je takrat priznala Bela hiša. Močno naj bi mu padla raven kisika v krvi in je bil tik pred tem, da ga zaradi zapletov s pljučnico priklopijo na ventilator, poroča New York Times.

V bolnišnico Walter Reed ga niso odpeljali le preventivno, ampak so ga hospitalizirali zaradi resne možnosti vnetja pljuč. New York Times se sklicuje na besede štirih oseb z neposrednim poznavanjem dogajanja, ki ostajajo anonimne.

Raven kisika v krvi naj bi Trumpu padla na nekaj nad 80, zdravniki pa težave z zdravjem po okužbi z novim koronavirusom opredeljujejo kot resne, ko raven kisika v krvi pade blizu vrednosti 90.

Trumpa so v bolnišnico odpeljali 2. oktobra, kjer so ga rešili s poskusnim zdravljenjem s steroidi in z zdravilom remdesivir, ki mu Uprava za hrano in zdravila (FDA) do takrat še ni izdala zelene luči za izredno uporabo.

Trump je imel tudi ob vrnitvi z zdravljenja vidne težave z dihanjem, ko je pozdravil svoje podpornike z balkona Bele hiše.

74-letni Trump naj bi se močno upiral prevozu v bolnišnico in je popustil šele, ko so mu povedali, da lahko gre sam ali počaka, da ga bodo morali odnesti agenti tajne službe, ker ne bo več sposoben hoditi.

Trump je sodil v najbolj ogroženo skupino zaradi covida-19, in sicer zaradi starosti, prevelike telesne teže, holesterola in povišanega krvnega pritiska. S težo se zaradi prepričanja, da telovadba škodi zdravju, ni ukvarjal, za holesterol in krvni pritisk pa jemlje zdravila.

V bolnišnici je bil le tri dni in tudi takrat ni mogel brez medijske pozornosti, saj je med zdravljenjem agente tajne službe prisilil, da so ga popeljali z avtomobilom mimo podpornikov, ki so se zbirali pred bolnišnico Walter Reed.

Trumpovi zdravniki so ves čas zdravljenja zmanjševali nevarnost njegove bolezni in zavračali odgovore na neposredna vprašanja o njegovem zdravstvenem stanju.

Kmalu po odhodu iz bolnišnice se je Trump udeležil televizijskega soočenja predsedniških kandidatov, ki je potekalo pod strogimi zdravstvenimi omejitvami glede varnostne razdalje. Še danes ni povsem jasno, ali je bil Trumpov test pred soočenjem negativen oziroma ali ga je sploh opravil.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.