A. Kl. | 17. 1. 2022, 17:00

Zelo britanski škandal: Claire Foy blesti kot "umazana vojvodinja"

Profimedia
Zelo britanski škandal: Claire Foy blesti kot "umazana vojvodinja" (foto: Profimedia)

Od premiere prve epizode Zelo britanskega škandala je minilo nekaj tednov in kritiki so si brez izjeme enotni: Claire Foy je izjemna v vlogi Margaret, vojvodinje Argyllske.

37-letni igralki, ki je izven meja Otoka zaslovela kot mlada kraljica Elizabeta II. v Netflixovi megauspešnici Krona, so kostumske drame očitno pisane na kožo.

Tudi Zelo britanski škandal bi namreč lahko uvrstili v ta žanr, a je za razliko od Krone serija precej temačnejša, saj tematizira eno najrazvpitejših ločitev, ki so se na Otoku dogajale pred očmi javnostmi.

"Claire Foy je v vlogi "umazane vojvodinje", ki si želi krvi, mojstrska," piše Guardianova kritičarka Lucy Mangan in ugotavlja, da je resnično presenetljivo, da razvpite zgodbe, ki kar kliče po ekranizaciji, niso posneli že prej.

Serija v produkciji BBC-ja sledi Zelo angleškemu škandalu, ki je v ospredje postavila homoseksualni škandal liberalnega poslanca Jeremyja Thorpa (igral ga je Hugh Grant) z mladim ljubimcem (Ben Whishaw), s katero so prav tako neločljivo povezani medijska norija in družbeno licemerje.

Miniserija v treh delih sledi Margaret Sweeney (Foy), karizmatični, lepi in brezhibno oblečeni salonski levinji, razvajeni hčeri milijonarja in - kako nezaslišano! - sveži ločenki ter ženski, ki se predaja priložnostnemu seksu z različnimi moškimi.

Po poroki z Ianom Campbellom (prav tako odličen in na trenutke kar srhljivi Paul Bettany), ki po spletu okoliščin od ekscentričnega vojvode Argylleskega podeduje naslov in grad na Škotskem, postane vojvodinja tudi sama.

A zakon vojvod Argyllskih je vse prej kot idiličen, izkaže se, da ju pravzaprav družita le pohlep in častihlepje. Promiskuitetna dejanja odtujene soproge ponižani vojvoda zlorabi za javno sodno bitko, še posebej sočno pa vse skupaj postane, ko se dokoplje do njenih zelo kočljivih fotografij, ki jih z veseljem pograbijo tabloidi ...

Serija po scenariju Sarah Phelps in v produkciji hiše Blueprint želi vojvodinjo naslikati v drugačni luči, kot je bila v britanskem tisku prikazana v 60. - ne zgolj kot "umazano lahkoživko", temveč žensko s progresivnimi pogledi, ki se ni pustila poteptati nasilnemu možu in navzven čistunski javnosti.

Kot so zapisali pri Forbes.com, je Foy s svojo upodobitvijo vojvodinjo uspela prikazati kot močno osebnost, ki ima tudi ranljive trenutke - občasno na dan privrejo v obliki jecljanja, ki ga v začetnih fazah romance njen bodoči mož Campbell označi kot prikupno, v kasnejših trenutkih njunega nesrečnega zakona pa okrutno oponaša.

Profimedia

Nadaljevanko, ki je trenutno ena najbolj gledanih na britanskih tv-ekranih, si v Sloveniji lahko ogledate na mreži HBO.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.