A. R. | 12. 10. 2022, 19:00

Valerija Čarman, nepremagljiva ženska, ki življenje posveča otrokom, obolelim za rakom: "Največja nagrada je njihova ljubezen"

Arhiv organizatorja

Otrok nima, a premore največ materinske ljubezni. Razdaja se za druge, življenje pa posveča bolnim otrokom in njihovim staršem. Spoznajte srčno osebo, ki je pustila pečat s svojim poslanstvom.

Valerija Čarman je dobra vila Junakov 3. nadstropja in ustanoviteljica Inštituta Zlata pentlja, katerega namen je, da otroci in mladostniki, ki so v otroštvu zboleli za rakom, ozaveščajo vrstnike in širšo javnost o svoji bolezni, se družijo in si med seboj pomagajo. Valerija je tista, ki jim je posvetila svoje življenje, je v pomoč tako staršem kot otrokom, bere jim pravljice, jih obiskuje in jim je v oporo tudi v najtežjih trenutkih.

"A ste ve hotele, da mene zadane kap, ker mislim, da otroci računajo še name," so bile njene prve besede ob razglasitvi, da je postala Nepremagljiva ženska. "Drage mame in deklice, tole je za vas. Ostanite pogumne."

Je ženska, ki odraža ljubezen in spoštovanje, ob njej pa v trenutku začutiš veliko spoštovanje do sočloveka. V pogovoru za Metropolitan je zaupala, kaj ji to priznanje pomeni: "Da nekdo opazi tvoje delo, to je osnova, drugo pa, da lahko to takoj delim naprej med moje mamice in otroke."

Marko Delbello Ocepek

Je potiho pričakovala takšen razplet: "Niti v sanjah ne. Nominiranke so bile izjemne, Katka (Bogataj) me je popolnoma navdušila z energijo, sedela sem ob medicinski sestri Adrijani, ki je čudovita topla oseba. Mislim, da če nekaj pričakuješ, da to potem ni v redu."

V kakšnih situacijah se počuti nepremagljivo? "Sploh se ne počutim. Jaz se počutim bolj premagljivo, ampak mogoče ravno ta občutek, da vedno lahko narediš nekaj več, da si boljši. Najboljši občutek za napredek, da nekaj narediš v življenju, je to, da vidiš to možnost, da lahko še nekaj nadgradiš, si še višje, še boljše. Veste, kaj je zanimivo, da ko dobiš državno odlikovanje, srebrni red, nimaš toliko intervjujev. Zanimivo, a ne ..."

Največja nagrada za njeno delo je ljubezen

Pri delu ima močno oporo svojega moža Iva Čarmana, od katerega tudi črpa neustavljivo energijo, ki jo izžareva. "Imam izjemno srečo, da imam moža, s katerim sva skupaj ustanovila ta inštitut, pa pri otrocih."

Marko Delbello Ocepek

Vse zgodbe otrok, obolelih za rakom, se je dotaknejo, zato ne želi izpostaviti nobene. Najbolj se jo je dotaknilo prvo srečanje, ko sta z možem obiskala oddelek, saj zanj sploh ni vedela, da v Sloveniji obstaja.

"Najmlajši dojenček, ki sem ga videla, da je bil bolan, je bil star 12 dni. Če starši poiščejo stik z mano, sodelujemo naprej, drugače pa nikoli ne silim v starše."

Njena požrtvovalnost nima cene: "Za veliko otrok sploh ne poznam diagnoze, vem pa, kdaj jokajo, kdaj imajo stiske, kdaj težko spijo ... Vsak dan dobivam pisma, sporočila, slike. Največja nagrada za moje delo je njihova ljubezen. Ni večje nagrade, je ne moreš kupiti in ne plačati. Njihova ljubezen je absolutno največja nagrada, ki jo lahko v življenju doživiš."

"Iskreno ti povejo, da te imajo radi, se stisnejo k tebi. Absolutna zahvala staršem, da to dovolijo." To še vseeno niso najini otroci. V bistvu sva zelo blagoslovljena, da imava to možnost."

"To še vseeno niso najini otroci. V bistvu sva zelo blagoslovljena, da imava to možnost," pripoveduje Čarmanova, ki je svojemu poslanstvu predana že več kot 20 let, pred tem sta skupaj z možem Ivom sodelovala s centrom Matevža Langusa, ki skrbi za otroke z motnjami v duševnem razvoju. Ivo je tudi ambasador Varne hiše.

Marko Delbello Ocepek

"Rebeka je pač takšna"

Pobudnici projekta Nepremagljiva ženska sta pevka Rebeka Dremelj in njena prijateljica ter poslovna partnerica Andreja Feyer. Čarmanova nam je razkrila, da Dremljevo pozna še iz časov, ko je bila mis Slovenije leta 2001.

"Takrat je prišla na oddelek in njena energija je bila izjemna. Naši otroci ne marajo joka in žalosti, ampak imajo radi pozitivne ljudi in Rebeka je pač takšna," opisuje. Pred dvema letoma jih je predsednik države povabil na Račji otok na Brdo, kamor je prišla tudi Dremljeva in z otroki zapela 'Mi se imamo radi'. "Lani je deklici Nastji, ki je imela isti dan presaditev kostnega mozga, pela v telefon. Tako da ona je zelo nepremagljiva, a ne govori veliko o tem. Je zelo povezana z našo bolnišnico."

"Tisti, ki jo poznajo, jo imajo radi"

Dremljeva o Čarmanovi govori samo v presežnikih: "Absolutno si Valerija to priznanje zasluži. Vse ženske si to zaslužijo, tako nominiranke kot tiste, ki so bile prisotne. Ker se vsaka bori na svoji fronti, na takšen ali drugačen način."

"Valerija je podoba ženske z dobrim srcem, empatičnosti in tega, kar ženska mora biti, da ji ni vseeno, da ne skrbi samo zase in da vedno pogleda še okrog sebe." In skuša s svojim dobrim in velikim srcem pomagati drugim. Tisti, ki jo poznajo, jo imajo vsi radi."

S svojim dobrim in velikim srcem skuša pomagati drugim. Takrat, ko je staršem najtežje, ko izvejo, da je njihov otrok zbolel za rakom, je zlata vredno, da imaš ob sebi nekoga, ki te tolaži, bodri in vzame otroka, da se lahko v miru zjočeš in se soočiš s svojimi problemi. In to Valerija Čarman tudi je.

"Mislim, da je to zlata vredno in da si nihče tega ne more predstavljati. Zdi se mi, da je prava oseba za to," je za Metropolitan še povedala Dremljeva, ki si želi, da bi takšna priznanja in dogodki dali ženskam samo še dodatno moč.

Marko Delbello Ocepek

"V slogi je moč. Ženske moramo držati skupaj. Rada bi dokazala, da je ženska ženski prijateljica in ne sovražnica. Čeprav še vedno velja, da smo si konkurenca. Vedno znova dokazujemo, da smo lahko prijateljice in da skupaj spreminjamo svet ter rušimo meje. In to je tisto, kar se mi zdi zelo pomembno."

Poleg Valerije Čarman so se za laskavi naziv Nepremagljive Slovenke potegovale še podjetnica in športnica Alenka Košir, medicinska sestra Adrijana Hren Visenja, zagovornica istospolnih Katka Bogataj, ustanoviteljica Društva Viljem Julijan Nina Bezenšek in vdova našega vrhunskega deskarja na snegu Marka Grilca Nina Grilc. Vsaka zase razbija določen tabu, ozavešča, spodbuja druge, ali pa si zasluži izpostavitev, ker skrbi za dobro drugih.

Marko Delbello Ocepek

Pobudnici projekta Rebeka Dremelj in Andreja Feyer sta dejali, da je cilj nominacij in podelitve priznanja povezovanje žensk ter izkazovanje zahvale izstopajočim damam, ki s svojim zgledom in aktivnostmi na različnih družbenih področjih prispevajo k razvoju skupnosti, v katerih delujejo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.