13. 5. 2018, 13:05 | Vir: STA

Ženske zahtevale enakopravnost na rdeči preprogi v Cannesu

profimedia
Ženske zahtevale enakopravnost na rdeči preprogi v Cannesu (foto: profimedia)

Mednarodni filmski festival v Cannesu je bil v soboto prizorišče protesta 82 filmskih igralk, režiserk in producentk, ki so s skupnim nastopom na rdeči preprogi zahtevale enakopravnost med spoloma. Med njimi je bila tudi predsednica velike festivalske žirije Cate Blanchett, ki je v nagovoru navedla zaskrbljujoča dejstva.

"Tukaj nas je 82 žensk, kolikor znaša število režiserk, ki so se sprehodile po teh stopnicah od prve edicije tega filmskega festivala leta 1946. V enakem obdobju se je po teh istih stopnicah povzpelo 1688 režiserjev," je v govoru po poročanju BBC izpostavila igralka Cate Blanchett. "Prestižno zlato palmo so podelili 71 režiserjem in le dvema režiserkama," je dodala.

Med ženskami, ki so se sklenjenih rok počasi in odločno skupaj sprehodile po stopnicah, ki obložene z rdečo preprogo vodijo do glavnega festivalskega prizorišča, so bile Kristen Stewart, Alice Rohrwacher, Marion Cotillard, Salma Hayek, Lea Seydoux in celo 89-letna režiserka Agnes Varda, ki je v govoru pozvala k uzakonitvi plačne enakosti žensk in moških. Na stopnišču so se tudi skupaj nastavile fotografskim objektivom.

S tem so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa podprle gibanje Jaz tudi/Me too, ki se bori proti spolnemu nadlegovanju in si prizadeva za enakopravnost med spoloma v filmski industriji.

Protest je bil izveden pred večerno premiero filma Girls of the Sun francoske režiserke Eve Husson, ki govori o boju za pravice kurdskih žensk. V tekmi za zlato palmo sta letos s svojimi filmi zastopani le še dve režiserki - libanonska igralka in režiserka Nadine Labaki s filmom Capernaum ter italijanska režiserka Alice Rohrwacher s filmom Happy as Lazzaro.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.