6. 10. 2019, 06:00 | Vir: STA

Zgodba o reševanju tajskih dečkov iz jame na filmskem platnu

profimedia
Zgodba o reševanju tajskih dečkov iz jame na filmskem platnu (foto: profimedia)

Film The Cave (Jama) tajsko-irskega režiserja Toma Wallerja, ki je nastal po odmevni lanski reševalni akciji 12 dečkov in njihovega nogometnega trenerja, ujetih v jami na Tajskem, je 5. oktobra doživel premiero na mednarodnem filmskem festivalu v Busanu.

"Nihče ne bo rekel: Izgleda kot prizorišče snemanja," je režiserjeve besede pred sobotno premiero povzela francoska tiskovna agencija AFP. "Klavstrofobične opozarjam, da bodo lahko občutili nekoliko tesnobe," se je pošalil.

Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, ter njihov 25-letni trener se je v jamo na Tajskem podala 23. junija. Močan dež je nato jamo poplavil in jim onemogočil izstop iz nje. Njihovo izginotje je sprožilo ogromno iskalno operacijo, v katero je bilo vključenih več kot 1000 oseb, med njimi številni strokovnjaki iz tujine. Dečki in trener so v jami preživeli dobra dva tedna, preden so jih 10. julija lani končno rešili.

Reševanje mladih tajskih nogometašev in njihovega trenerja iz jame Tham Luang na severu Tajske je pritegnilo pozornost svetovne javnosti. Člani nogometne skupine Divje svinje so bili v jami ujeti 18 dni. Ko so jih reševali iz jame, so, kot je po reševalni akciji za AFP povedal nekdanji tajski marinec, ki je kot zadnji potapljač zapustil jamo, na poti skozi jamske hodnike "spali" na nosilih.

Wallerju je predstavljalo izziv, kako poustvariti vlažno in temno okolje, zaradi katerega je bilo reševanje ekipe Divjih svinj iz jame tako srhljivo in brez primere. Film je zato med drugim snemal v podobnih jamah na Tajskem ter v ekipo vključil štiri potapljače iz reševalne akcije, da v filmu igrajo sami sebe. Kot je povedal, so se med snemanjem spoprijemali s kačami in ogromnimi pajki.

Režiser je tudi izrazil upanje, da bo festival pripomogel k uspešnosti njegovega neodvisnega filma po svetu. "To, da bo najprej prikazan v Busanu, pomeni, da bo prikazan na svetovnem odru," je povedal. Tajska premiera filma bo konec novembra, pred tem ga bodo prikazali še na festivalih v Vancouvru in Londonu.

Zanimanje za neverjetno zgodbo ostaja veliko tudi več kot leto dni po reševalni akciji, k čemur prispevajo knjižne izdaje, oddaje in dokumentarci. Nastaja tudi Netflixova serija, ki režira Jon M. Chu, poznan po komediji z angleškim naslovom Crazy Rich Asians (2018), ekipa filma z oskarjem za najboljši dokumentarec nagrajenega filma Free Solo pa pripravlja dokumentarec za National Geographic.

Vendar je po pisanju AFP prednost Wallerjevega filma v tem, da bo prikazan prvi ter da je bil snemam po principu cinema verite. Štirje potapljači iz Kanade, Kitajske, Finske in Belgije ter ameriški novinar, ki je poročal o reševalni akciji, v filmu nastopajo s pravimi imeni.

Belgijski potapljač Jim Warny, ki je sodeloval pri reševanju trenerja, je povedal, da se je med snemanjem prizora vrnil v preteklost. Izrazil je željo, da bi film navdihnil tudi druge, da bi imeli velike sanje. "V jami sem bil prestrašen. Vedno sem, kadar se grem potapljati v jame," je povedal in dodal: "Moja dolžnost je, da ljudem pokažem, da so kljub majhnim možnostim zmožni neverjetnih stvari."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.