Židana marela, kjer so doma dobrote in izdelki iz domačih krajev

12. 9. 2014, 10:16 | Scena | Vir: Liza

              Židana marela, kjer so doma dobrote in izdelki iz domačih krajev (foto: Helena Milost) Helena Milost

Židana marela je trgovinica z domačimi izdelki v središču Kranjske Gore, v katerem sta svoje zatočišče našla Tanja in Žiga Židan. Ideja se je rodila zaradi žepnega ogledala, življenjska prelomnica pa jima je dala priložnost za uresničitev sanj. Zgodbo o Židani mareli nam je na obisku zaupala Tanja, Žiga pa se je pred našim fotografskim objektivom postavil v vlogo prodajalca.

Zakaj sta se odločila odpreti trgovinico? Brala sem, da je bil povod izguba službe, a vseeno je bila ideja živa že prej ...

Ideja o trgovinici je vzklila kmalu po tem, ko sva se z Žigom spoznala. Seveda je bil povod, da odpreva trgovinico, tudi izguba moje službe, a hkrati je bila to priložnost, da poskusiva z nečim, o čemer sva nedolgo nazaj razmišljala. Hkrati se je pokazala priložnost za najem poslovnega prostora na dobri lokaciji, zato nisva izgubljala časa in se podala na novo pot.

Povezala sta se z ilustratorko Suzano Šlebir oz. 100% Suzi – kaj vaju je popeljalo k njej?

Pravzaprav se je začelo z malim ogledalcem, ki ga je naredila, podarila pa mi ga je najina skupna prijateljica Leila. Tako sva z Žigom razmišljala, kako lepi bi bili Kekčevi junaki, če bi jih ilustrirala Suzi ... In res so še lepši, kot sva si predstavljala.

Vsakega od njih danes krasi en domač izdelek: Kekčev med, Mojčini piškoti, Kosobrinova marmelada, Pehtin čaj, Bedančevo žganje, Brincljev sirup, Rožletov sir in Tinkarina čokolada, ki jih ponujava več ali manj ves čas v trgovinici v središču Kranjske Gore. Odkar sodelujemo, smo se tudi bolje spoznali in oba lahko rečeva le to, da je 100% Suzi velik talent, z neverjetno domišljijo in idejami. Od našega sodelovanja naprej me je kontaktiralo kar nekaj ljudi, ki so tudi sami v njej prepoznali potencial in so se odločili za sodelovanje z njo. Je krasna punca in želiva ji veliko uspeha na njeni poti.

Kakšen pa je pravzaprav osnovni koncept trgovinice Židana marela?

Koncept trgovinice Židana marela je ponuditi domačim in tujim obiskovalcem butične, predvsem pa slovenske izdelke različnih izdelovalcev, oblikovalcev, obrtnikov, pridelovalcev ... Skratka delavnih ljudi, ki se s srcem trudijo, da ohranjajo slovensko izročilo v različnih oblikah.

Kaj vse lahko obiskovalec najde na vaših policah?

V trgovinici boste dobili izbrane dobrote, kot so: butični piškoti, čokolade različnih okusov, domače marmelade, različna žganja, vina, namazi, siri, oljčno olje in oljke, domača moka in kaše.

Na voljo pa so tudi dela različnih slovenskih avtorjev, ki ustvarjajo na različnih področjih in izdelujejo: ilustracije, igrače, torbice, rokovnike, nakit, copatke, skodelice iz različnih materialov, izdelke iz sivke, ustvarjalne sete ... Ponudbo še naprej izboljšujeva in se trudiva iskati čim bolj zanimive, drugačne, lepe in tudi dostopne slovenske izdelke.

Nekatere izdelke, ki jih prodajata, izdelujeta tudi sama – katere?

Ja, nekaj izdelkov je tudi lastnih. Domači Mojčini piškoti različnih okusov (lešnikovi, orehovi in limonini tolarji, medeni srčki, čokoladni rjavčki, marmeladne rožice ...), ki so posebej aktualni v hladnejših mesecih. Delamo tudi domače Kosobrinove marmelade – recimo iz gozdnih, ročno nabranih borovnic, pa marelične iz vipavskih marelic, višnjevo, malinovo, slivovo ...

Pa Brinceljnov bezgov sirup in sirup iz smrekovih vršičkov. Nabiramo in sušimo pa tudi zelišča za Pehtino zeliščno mešanico, čaj, ki osveži in prija v vsakem letnem času in je še posebej zdravilen, saj zelišča nabiramo v neokrnjeni naravi. Nekaj imamo tudi lastnih zelišč. Seveda brez pomoči širše družine vsega ne bi zmogla, zato sva zelo hvaležna, da nama domači pomagajo po svojih najboljših močeh.

Je vajina trgovinica, ki se je aprila preselila na novo lokacijo, postala premajhna za vso ponudbo ali je potrebovala večjo pretočnost ljudi za boljšo prodajo?

Oboje je pogojevalo selitvi. Prejšnja trgovinica je postala res pretesna za vse, kar sva želela ponuditi, in tudi ta zdaj počasi postaja premajhna, zato jo bova v zimskih mesecih povečala še za en del. Ustvarjalcev je v Sloveniji res veliko, in to vidiš šele potem, ko si odprt za sodelovanje z njimi. Poleg tega, da je prejšnja trgovinica pokala po šivih, pa sva ocenila, da je tudi lokacija še kako pomembna. Za zdaj se je odločitev za selitev izkazala za pravilno.

In kakšni so načrti za naprej? Širjenje trgovinice tudi na splet ...

Ja, seveda, tudi o spletni prodaji razmišljava. Nekje po sezoni se bova posvetila tudi temu področju in morda še enemu, ki pa naj za zdaj ostane skrivnost.

Pripravila: Metka Pravst, foto: Helena Milost