Anja Oman | 28. 1. 2020, 06:00

Zimske počitnice 2020: Kam z otroki na družinski oddih v Sloveniji?

Unsplash.com

Bližajo se šolske zimske počitnice 2020, ki so idealna priložnost za krajši ali daljši oddih nedaleč od doma. Kam na družinski oddih v Sloveniji

Starši in otroci si želimo vsake počitnice preživeti čimbolj aktivno, prijetno in sproščeno. Menjava okolja odigra pri teh željah veliko vlogo. 

Slovenija je polna prekrasnih kotičkov, kjer bodo tako otroci kot odrasli spočili svoje glave in še okrepili družinske vezi. 

Za ljubitelje snega

Kljub rekordno topli zimi je stanje na naših večjih smučiščih primerno za smuko in drugo snežno zabavo. Količine snega, pripravljenost naprav in odprte proge si lahko v vsakem trenutku ogledate na Snežnem telefonu in nato izberete svojo najljubšo destinacijo brez razočaranja. 

Kranjska Gora

Kranjska Gora je idealna za manjše otroke in učenje prvih snežnih zavojev. Manjša otroška proga, drsališče in številne možnosti za sprehod bodo vašim zimskim počitnicam dodale piko na i. 

Lokacija v središču mesta je dodatna prednost, saj so lekarna, trgovina, zdravnik, izposojevalnica opreme in vrsta dogajanj na dosegu roke, obenem pa ni težko najti prenočišča, ki bo vaši družini najbolj ustrezalo. 

Kje spati?

Zaradi svoje lege je Kranjska Gora odlična izbira za vse vrste obiskovalcev. Tiste, ki imajo raje udobje hotelov in tiste, ki se bolje počutijo v apartmajih. 

Priporočam: Hotel Ramada Resort, ki stoji na smučišču, ima bazen, prostorne sobe, dobro restavracijo, velik bazen in odlično otroško animacijo. 

Kaj videti/početi?

Aktivnosti: 
- smučanje;
- drsanje;
- tek na smučeh; 
- sankanje;
- sprehodi;
- bazen;
- mini disco. 

Izleti: 
- Zelenci;
- Planica;
- jezero Jasna; 
- Gozd Martuljek. 

Anja Oman
Golte

Smučišče Golte se ponaša z odlično smučarsko šolo za otroke in z odličnim otroškim poligonom. Na voljo je tudi proga za sankanje. Na Golte vozi najdaljša nihalka v Sloveniji, ki je posebno doživetje. 

Čeprav bo snega v dolini verjetno bolj malo, ta vseeno ponuja čudovite sprehode. Med otroki je zelo priljubljen Mozirski gaj. Za tiste, ki ste raje na toplem, je v hotelu na voljo velik spa kotiček. 

Kje spati?

Nastanjeni ste lahko v hotelu, v apartmajih ali v svojem avtodomu. 

Priporočam: Prenovljeni hotel Golte 4*, ki stoji na smučišču. V hotelu so lepe, prostorne sobe, v sklopu hotela deluje velik spa za odrasle, obroke pojeste v veliki jedilnici. Iz sob in hotela je čudovit razgled. 

Kaj videti/početi?

Aktivnosti: 
- smučanje;
- sankanje;
- krpljanje;
- ledno plezanje;
- spa. 

Izleti: 
- Mozirski gaj; 
- Logarska dolina;
- Savinjska dolina;
- Slap Rinka; 
- Terme Topolšica.

Anja Oman
Bohinj

Naše največje in trenutno tudi najbolj aktualno jezero vabi v vseh letnih časih, tudi pozimi, ko lahko smučamo na smučišču z najlepšim razgledom: na Voglu. To je tudi smučišče, ki bo skoraj zanesljivo še vsaj malo sneženo tudi konec februarja. 

Kje spati?

Nastanitev je v Bohinju veliko. Od hotelov, apartmajev, do lokalnih gostiteljev.  

Priporočam: Eco hotel Bohinj, okolju prijazen hotel, ki poleg čudovitega velikega vodnega parka s plezalno steno in tobogani, ponuja tudi bovling in otroški kino.

Kaj videti/početi?

Aktivnosti: 
- smučanje na Voglu;
- pohodništvo;
- kolesarjenje;
- vodni športi.

Izleti: 
- Triglavski narodni park; 
- slap Savica;
- Bohinjsko jezero; 
- Bled.

Anja Oman

Za raziskovalce

Za vse družine, ki se na oddihu rade naučijo česa novega, odnesejo domov nove vtise, jih zanimajo tako narava kot zgodovina in kultura, so idelane destinacije, ki jih ne obiščemo tako pogosto. To so destinacije, za katere si raje vzemite kakšen dan več. Pripravite se na dogodivščino in kup spominov, ki bodo še dolgo ostali v vaših mislih. 

Pomurje

Bogata kultura, prijazni ljudje, okusna kulinarika in nešteto aktivnosti uvrščajo Pomurje v vrh idealnih družinskih destinacij. Otroci in starši se bodo spoznali z delčkom slovenske kulture, starimi običaji in rodovitno pokrajino, v katero se bodo vedno znova vračali. 

Pomurje zajema Prekmurje, Štajersko in Prlekijo. Vsaka od pokrajin razkriva nov delček za raziskovanje in začara še tako zahtevnega raziskovalca. Idej za izlet je preveč za en vikend, zato to destinacijo predlagam za daljši obisk. 

Kje spati?

Bivate lahko v termah ali v kakšnem lokalnem apartmaju. Povsod se boste počutili dobrodošli. 

Priporočam:
Prekmurje: Panonska vas, hiške pokrite s slamo, zgrajene s pridihom tradicije, so sodobno opremljene in nudijo udobje prvovrstnega oddiha, saj so prostorne in primerne za manjše in večje skupine ter večje družbe. 

Prlekija: Terme Banovci bodo navdušile otroke in odrasle, saj se ponašajo z eno najboljših otroških animacij, skozi katero otroci spoznajo stare običaje in se prelevijo v pravljične junake. Tako hiške kot hotelske sobe so udobne in domače, navdušeni pa boste tudi nad ponudbo hrane. 

Štajerska: Domačija Firbas, družinska kmetija, ki združuje svežino narave, radost gibanja, čarovnijo okusov in navdih opravil. Otroci bodo spoznali delo na kmetiji, vsi skupaj pa boste uživali v lepi naravi in domači kuhinji. 

Aktivnosti:
- sprehodi;
- kopanje v številnih termah; 
- spoznavanje starih običajev; 
- pohodništvo;
- kolesarjenje;
- spoznavanje prekmurske kulinarike;
- doživetje Expano; 
- doživetje Vulkanija;
- adrenalinski park v Bukovniškem gozdu. 

Izleti: 
- mlin na Muri;
- stolp Vinarium v Lendavi;
- Ljutomerski griči;
- Luštna domačija;
- Tropski park v Dobrovniku;
- Grad Goričko;
- Bukovniško jezero in gozd z energijskimi točkami.

Anja Oman
Ptuj

Februarja bo na Ptuju potekal že 60. festival Kurentovanje, ki bo zagotovo posebno doživetje za otroke in starše. Del slovenske kulture, ki bi ga moral poznati vsak. Zabave zanesljivo ne bo manjkalo, saj obljubljajo bogat program za vso družino. 

Poleg tega, da je Ptuj evropska prestolnica karnevalov, je to idilično malo mesto polno skritih kotičkov, ki jih lahko z družino odkrijete. V okolici Ptuja lahko obiščete tudi Terme Ptuj ali pa se odpravite na kolesarski izlet po številnih kolesarskih progah.

Kje spati?
Na Ptuju najdete različne nastanitve, od sob, apartmajev do hotelov. 

Priporočam: Grand hotel Primus, hotel z enim od najlepših wellnnesov v Sloveniji, velikim hotelskim bazenom in termalnim parkom. Ponaša se tudi s svežo in zdravo izbiro hrane. 

Kaj videti/početi?

Aktivnosti: 
- sprehodi;
- kopanje v termalni vodi; 
- kolesarjenje;
- spoznavanje kulinarike; 
- kurentovanje;
- spoznavanje mesta; 
- golf; 
- joga. 

Izleti: 
- Ptujski grad; 
- ptujska vinska klet;
- najstarejše mesto v Sloveniji.

Kurenti, Kurentovanje, Ptuj 2019

Kurenti, Kurentovanje, Ptuj 2019

Stanko Kozel
Gozd Martuljek

Gozd Martuljek je košček neokrnjene alpske narave z gorskimi slapovi in obdajajočimi špičastimi vrhovi, v katerega se boste v hipu zaljubili. 

Sava Dolinka mu daje poseben čar in za trenutek se boste ob šumenju reke, slapov in dreves počutili kot v najlepši pravljici. 

Kje spati?
V Gozdu Martuljku lahko spite v večih manjših kočah ali v hotelu Špik. 

Priporočam: Hotel Špik vas bo navdušil s čudovitim razgledom na bližnje vrhove, obenem pa vam bo nudil odlično izhodišče za gozdne sprehode v okolici. Otroci bodo uživali na bazenu in igrišču, starši pa v wellnessu in pogledu skozi okno. 

Kaj videti/početi?

Aktivnosti: 
- sprehodi;
- tek na smučeh;
- smučanje;
- plezanje po ledenih slapovih;
- krpljanje;
- pohodništvo;
- panoramska vožnja s sanmi.

Izleti: 
- Kranjska Gora
- Tamar
- Planica
- Zelenci
- Vrata
- Radovna
- Krnica.

Unsplash.com

Za uživače

Zima je tudi čas za počitek in sprostitev, da se telo in um pripravita na divjo pomlad. Vse družine, ki vas ne vlečeta sneg in mraz, ampak raje uživate na toplem, ob dobri hrani, v Sloveniji vabijo termalni parki in naša sončna obala.

Terme 3000 

Terme s črno termalno vodo, ogromnim termalnim vodnim parkom in raznolikimi nastanitvami nudijo ogromno zabave in sprostitve hkrati. Trije veliki hoteli imajo vsak svoj bazen, hkrati pa so povezani s termalnim parkom Terme 3000, da se do njega lahko sprehodite kar v kopalnih plaščih. 

Slovijo tudi po dobri kulinarični ponudbi, dobri otroški animaciji in številnih izletih po bližnji okolici. 

Kje spati?
Tri hotele dopolnjujejo apartmaji in bungalovi ter najnovejša Prekmurska vas Ajda. Nastanitev si tako lahko izberete po svojem okusu. 

Priporočam: Hotel Ajda, prenovljen osrednji hotel s 4*, čudovitim otroškim bazenom in prekrasno počivalnico. Čeprav nam je zelo všeč tudi Prekmurska vas Ajda, bi se za zimski čas raje odločili za hotel, v katerem se lahko do bazena in nazaj do sobe sprehajamo kar v kopalnem plašču in se ne oziramo na vreme. 

Kaj videti/početi?

Aktivnosti: 
- kopanje;
- sproščanje;
- vodna aerobika:
- otroška animacija:
- sprehodi v bližnjo okolico.

Izleti: 
- Murska Sobota;
- Doživljajski park Expano;
- Dobrovnik. 

Anja Oman
Terme Zreče 

Terme Zreče nudijo mešanico popolne sprostitve in možnosti številnih aktivnosti. Idelane so za družine z manjšimi otroki, ki so težko pri miru. 

Topli bazeni in bližina smučišča Rogla nudijo optimalno mešanico vsega, kar bi si pozimi lahko želeli. 

Kje spati?

Na voljo imate štiri hotele in apartmajsko naselje z desetimi vilami, v katerih so dobrodošli tudi hišni ljubljenčki. 

Priporočam: Vile Terme Zreče, ki ležijo ob jezeru Zreče in jih obdajata gozd in urejeni park. Do hotelov in bazenov se boste z družino lahko sprehodili. Vile imajo sodobno opremljeno kuhinjo s pomivalnim strojem, lahko pa se odločite tudi za prehrano v hotelu.

Kaj videti/početi?

Aktivnosti: 
- sprehodi;
- kopanje v termalni vodi; 
- kolesarjenje;
- krpljanje;
- smučanje.

Izleti: 
- Pot med krošnjami;
- Rogla; 
- Slovenske Konjice;
- Pohorje.

Unsplash.com
Portorož

Po svež morski zrak, toplo sonce in ravno prav dogajanja se odpravijo družine, ki jim bolj ležij toplejša klima. Portorož je prava kombinacija zbave in sprostitve, da lahko uživajo najmlajši in njihovi starši.

Kje spati?

V Portorožu je veliko ugodnih apartmajev, butičnih hotelov in ogromnih hotelskih kompleksov. Ker so cene precej visoke, je idealno nastanitev najbolje iskati nekaj časa vnaprej in ujeti kakšen ugoden paket. 

Priporočam: Socializing hotel Mirna, hotel ob morju, ki v tem trenutku nudi ugodne družinske pakete. Prostorne sobe, ponudba, prilagojena otrokom, in vstop v bazene z ogrevano morsko vodo, so to, kar družine potrebujejo za sproščen morski oddih. 

Kaj videti/početi?

Aktivnosti: 
- sprehodi;
- kopanje v ogrevani morski vodi;
- sproščanje;
- morska hrana.

Izleti: 
- Piran;
- Sečoveljske soline;
- Plaža školjk.

Piran iz zraka.

Piran iz zraka.

Unsplash.com

Vse destinacije so odlična izbira tudi za dnevni izlet. Kjerkoli že boste preživeli letošnje zimske počitnice, vam želim predvsem, da se vam uspe dobro odpočiti in veliko podružiti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.