11. 9. 2021, 22:00 | Vir: STA

Zlati lev na beneškem filmskem festivalu za francoski film Dogodek

profimedia
Zlati lev na beneškem filmskem festivalu za francoski film Dogodek (foto: profimedia)

Zlatega leva za najboljši film na 78. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah je dobil francoski film L'evenement (Dogodek) v režiji Audrey Diwan. Srebrni lev, velika nagrada žirije, pa je na nocojšnji podelitvi pripadla italijanskemu filmu E' stata la mano di Dio (Bila je božja roka) v režiji Paola Sorrentina.

Dogajanje zmagovalnega filma letošnje Mostre je postavljeno v 60. leta minulega stoletja v Franciji in pripoveduje zgodbo mlade ženske, ki tvega zapor, ko poskuša narediti splav. Kot je ob prevzemu nagrade povedala Audrey Diwan, je film ustvarila z jezo, željo, srcem, razumom in velikim angažmajem.

Z veliko nagrado žirije ovenčani Sorrentinov avtobiografski film E' stata la mano di Dio pa je postavljen v Neapelj 80. let minulega stoletja in v ospredje postavlja odraščajočega fanta. Naslov filma se navezuje na legendarni gol z roko, ki ga je argentinski nogometaš Diego Maradona zadel na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 1986.

Srebrnega leva za režijo je prejela novozelandska scenaristka, producentka in režiserka Jane Campion za film The Power of the Dog (Moč psa), v katerem je zaigral Benedict Cumberbatch.

Nagrado za scenarij je žirija namenila ameriški igralki, režiserki in scenaristki Maggie Gyllenhaal za film The Lost Daughter (Izgubljena hči). Maggie Gyllenhaal je film, ki na nepopustljiv način tematizira težave pri usklajevanju kariere in materinstva, tudi režirala. V glavni vlogi je zaigrala britanska oskarjevka Olivia Colman.

Nagrado coppa volpi za najboljšo igralko je prejela Penelope Cruz za vlogo v filmu Madres paralelas (Vzporedno materi) režiserja Pedra Almodavarja, ki je bil tudi otvoritveni film letošnjega festivala, nagrado coppa volpi za najboljšega igralca pa je prejel John Arcilla za film On the Job: The Missing 8 (Na delovnem mestu: pogrešani 8), ki ga je režiral Erik Matti.

Posebno nagrado žirije je prejel film Il Buco (Luknja) režiserja Michelangela Frammartina.

Nagrado žirije Marcello Mastroianni za najboljšo novo mlado igralko ali igralca pa je prejel Filippo Scotti za vlogo v Sorrentinovem filmu E' stata la mano di Dio.

V tekmi za zlatega leva je bilo 21 filmov. Ocenjevala jih žirija, ki ji je predsedoval z oskarjem ovenčani južnokorejski režiser Bong Joon-ho.

Za življenjsko delo so v Benetkah nagradili italijanskega igralca in režiserja Roberta Benignija ter ameriško igralko Jamie Lee Curtis. Oseminšestdesetletni Toskanec, dobitnik oskarja za film Življenje je lepo, velja za enega najbolj priljubljenih italijanskih filmskih zvezdnikov. Jamie Lee Curtis pa po mnenju direktorja festivala Alberta Barbere sodi v redko skupino tistih hollywoodskih igralcev, ki najbolje odražajo lastnosti, ki so bistvo svetovne filmske industrije in njene zapuščine.

Letos so na festivalu tudi prvič podelili nagrado Cartier Glory, namenjeno filmskim ustvarjalcem, ki pomembno prispevajo k filmski industriji. Prejel jo je priznani britanski režiser in producent Ridley Scott.

Festival so spremljali protikoronski ukrepi, kot sta obvezno nošenje mask in 50-odstotna zasedenost dvoran.

Mostro je sklenil film The Last Duel (Zadnji dvoboj), ki so ga prikazali izven konkurence. V njem sta v glavnih vlogah zaigrala Matt Damon in Ben Affleck.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.