14. 1. 2013, 11:41 | Vir: Liza

Zlatan Čordić - Zlatko: "S svojim delom bi rad vplival na družbo!"

Hočeš nočeš te rap potegne in pritegne še posebej zaradi svojih neposrednih besedil, za katera Zlatko pravi: "Ni velike filozofije, s svojim delom bi rad vplival na družbo, da bi ponovno postala bolj moralna in bi končno razumeli, da je znanje, ki ga imaš, treba deliti z drugimi."

Komu rapate?

Zlatko: V prvi fazi pišem besedila zaradi sebe in so namenjena vsem tistim, ki me razumejo, ter tistim, ki se lahko z besedili identificirajo. Zelo pomembno pa je, da nikomur tega ne vsiljujem, ni nujno, da me posluša ali pozna vsa Slovenija. Daleč od tega. V prvi fazi delam zaradi sebe. Če delam nekaj, kar me osrečuje, tega ne delam zaradi nikogar drugega, to delam zase. Če pa se v tem še nekdo najde ali če nekomu polepšam dan, potem dam samemu sebi kapo dol.

Zakaj vas ljudje radi poslušajo in vam prisluhnejo?

Zlatko: Ker v prvi fazi ne lažem kot naši politiki, v drugi fazi sem bolj prijazen okolju in do njih kot njihovi učitelji, v tretji fazi pa sem tudi sam bil najstnik. Ne poslušajo pa me le najstniki, temveč ljudje od tretjega do 93. leta. Sicer pa mi nič ne pomeni, če me poslušajo mladi, pomembno je, da me poslušajo tisti, ki me slišijo oziroma imam željo, da me razumejo. Gre za moje avtorsko delo, ki je moje življenje. Zaradi tega bi rad, da ljudje začutijo, da to ni konjiček.

Izhaja rap iz osebnih izkušenj?

Zlatko: Rap je vsekakor osebna izkušnja, ulica. Za rap lahko uporabljate domišljijo, ampak če se vrnemo na začetke rapa v Bronx, kjer se je ta razvil v blokovskem naselju, so v Sloveniji temu najbližje Fužine. Ko sem se začel ukvarjati z rapom in družiti z raperji, se nisem nikoli oblačil v stilu hiphopa, bilo pa mi je enostavno rapati, ker mi je to bilo najbližje.

Gre pri rapu tudi za izražanje jeze?

Zlatko: Vsekakor imam tudi veliko jeznih tekstov, ki so pozitivno jezni. Ne prihajam iz negativnega okolja, na srečo sem pozitivna oseba in predober za to družbo, v kateri sem ujet. Ko preberem komentarje pod svojimi komadi, ki pravijo: "Zlatko, ti si živ dokaz, da s spreminjanjem sebe spreminjaš tudi okolje," si rečem, da zdaj pa ne smem popustiti, moram to delati naprej.

Kar pojete, tudi živite?

Zlatko: Zaradi tega mi je tudi hiphop pri srcu, ker bi se naj v hiphopu tako delalo. Smo pa v takih časih, da ljudje govorijo eno, delajo pa drugo.

Zakaj se tako oprijemate rapa?

Zlatko: Brez rapa v Sloveniji ne bi imel kaj iskati, že zdavnaj bi se preselil, kot to že delajo določeni mladi. Od leta 2001, ko sem se začel ukvarjati z njim, sem vsak dan vedel, da želim to delati. Družil sem se z zelo različnimi ljudmi, imam ogromno kolegov, znancev ... žal pa ogromno mojih prijateljev ne more videti, kaj sem dosegel, ker jih ni več med živimi.

Kaj želite sporočiti s svojimi komadi?

Zlatko: Sami naslovi plošč veliko povedo, moja prva plošča ima naslov Svet je lep, druga Zlatko in prijatelji, s čimer sem hotel ljudem na sceni povedati, da smo eno in se moramo združiti. Razvijal sem se naprej, delal na sebi in naredil ploščo Svet je lepši in potem je prišla plošča Zlatko in Optimisti, nato Zlato ti daje sijaj, ne pa sreče ...

Kako želite, da razumejo vaše komade?

Zlatko: Ni velike filozofije, s svojim delom bi rad vplival na družbo, da bi ponovno postala bolj moralna in bi končno razumeli, da je znanje, ki ga imaš, treba deliti z drugimi. Če to ne bi delali veliki ljudje, kot je Nikola Tesla, bi mogoče še vedno živeli v temi. Če se vrnem na slovensko himno: "Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan ..." je to nekaj najlepšega, le ne vem, koliko odstotkov Slovencev se tega drži. Isto je z mojo glasbo – nekaj govorim, ljudje jo radi poslušajo, ampak živeti moja besedila je nekaj drugega. Nobenemu ne bom govoril: Naredi to, naredi ono ... Govorim sebi, in ko se spremenim, sem zadovoljen, kar je najpomembnejše. Pomembno je, da na koncu dneva lahko mirno zaspim, imam 'čist obraz'. Hočem, da taka ostaneta tudi moja glasba in moje ustvarjanje. Mislim, da družba ni bila nikoli tako umazana, kot je zdaj.

Kakšna je vaša popotnica ljudem v novo leto?

Zlatko: Želim živeti življenje naprej, z majhno žličko delati male korake in držat pesti za zdravje, težki so časi, pa se z lahkoto ustvarja, zavedam se, zdravje in čas sta večja od denarja ...

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.