Zoran Predin: Ostal sem brez dela in posledično brez prihodkov

Med epidemijo izdal svoj prvi roman

2. 11. 2020, 13:13 | Scena

              Zoran Predin: Ostal sem brez dela in posledično brez prihodkov (foto: Profimedia) Profimedia

Zoran Predin je pred kratkim izdal svoj prvi roman z naslovom Mongolske pege, ki ga je dokončal v času epidemije in odpovedanih koncertov. V intervjuju za siol.net je Predin komentiral, kako se kot glasbenik sooča z aktualnimi razmerami.

“Že večkrat sem povedal, da je letošnje leto zame postalo kletvica, rabelj mojega načina življenja. Kot kantavtor sem štirideset let neprestano potoval in nastopal, zdaj pa sem obsojen na osamitev. Moj kovček, ki stoji ob moji postelji, je že znorel. Neprestano me sprašuje, kdaj greva na koncert,” je povedal.

Dodal je še, da je letošnje leto “porazno. Ostal sem brez dela in posledično brez prihodkov. Najbolj pa se bojim ekonomskih posledic epidemije, ki bo prihodnje leto prizadela tudi našo publiko. Prihaja čas, ko ne bo denarja niti za kruh, kaj šele za koncerte.”

Mongolske pege

Predinov romaneskni prvenec Mongolske pege je izšel v zbirki sodobnega slovenskega leposlovja založbe Litera. Pisatelj in publicist Goran Vojnović je ob izidu dela zapisal, da se vsakič, ko nekdo, ki ga ne pozna kot pisatelja, odloči napisati roman, v njem zbudi prav posebna radovednost, saj "roman o svojemu avtorju razkrije veliko več, kot nam je avtor sam o sebi pripravljen razkriti".

"Zoran Predin nikdar, ne kot pesnik ne kot pisatelj, ni hotel biti smrtno resen in če bi moral opisati slog njegovega romana, bi rekel, da gre za žlahtno ironijo. Zapeljuje nas z opisi vzplamtele prepovedane ljubezni in besedilo prefinjeno navlaži s prepoznavno nagajivo erotičnostjo, da lahko potem na zaljubljena dekleta kot giljotino spusti turške posiljevalce, korziške letalske nesreče ali podivjane konje. Pri malokom zna biti tragičnost tako vedra, kot je pri njem. Ko se namreč bralec tam proti koncu romana ozre nazaj na družinsko zapuščino Gorazda Dimca, povzpetniškega člana stranke Slovenija Slovencem, se mu revež kar zasmili," je med drugim zapisal Vojnović.