28. 12. 2021, 10:10 | Vir: STA

Zoran Predin z dvema koncertoma ob novi plošči v CD

Daniel Novakovič/STA

Zoran Predin bo danes v Klubu Cankarjevega doma (CD) predstavil novo ploščo Takšnih več ne delajo. Posnel jo je z zasedbo reškega bobnarja Tončija Grabušića, ki je med drugim sodeloval z letos preminulim Đorđetom Balaševićem. Pred razprodanim koncertom ob 20. uri bo nove pesmi in zimzelene skladbe izvedel tudi ob 17.30, so sporočili iz CD.

Plošči sta po Predinovih besedah dve, slovenska nosi naslov Takšnih več ne delajo, hrvaška različica pa Gastarbajter trubadur. Z izidom nekoliko zamujata, ker je zmanjkalo granulata, vinila, na katerega režejo plošče, sta pa oba albuma že septembra izšla v pretočni obliki in sta na voljo na spletu. Na ploščah je deset pesmi, pri čemer ima pesem v slovenščini v hrvaški različici drugačno temo.

Koncerta v CD bosta promocijska, nove pesmi pa je Predin umestil ob železni repertoar. Tradicija namreč po njegovih besedah zahteva, da je v program uvrstil skladbe, ki jih ima občinstvo najraje. Skupaj z glasbeniki jih je za to priložnost preoblekel v bluesovske tone.

Za ta žanr se je odločil, potem ko je v Črni gori pred leti slišal in spoznal bobnarja Tončija Grabušića, ki je kariero začel pred njim, in sicer v skupini Đorđeta Balaševića, kasneje pa se je preusmeril v blues in jazz. Po Predinovi oceni gre za enega najboljših bobnarjev, želja po sodelovanju pa je bila obojestranska.

Glasbo sta posnela februarja letos pri Reki. Grabušić je k muziciranju povabil še solo kitarista Zvonimirja Radišića, ritem kitarista Igorja Polaka in kontrabasista Damjana Grbaca. "Gre za kitarsko glasbo, ki se vrača k bluesovskim koreninam, posebej za sedečo publiko pa so bobnarske palice zamenjale bobnarske metlice, bas kitaro kontrabas in vse skupaj je zdaj še bolj intimno," je pred koncertom povedal Predin.

Sam naslov Takšnih več ne delajo je nastal iz razmišljanja o tem, kako zelo se je popularna glasba spremenila v času njegove kariere. V radijskem glasbenem formatu, ki zahteva tri- do največ štiriminutne skladbe, namreč "ni časa za kakšen pošten solo ali malo bolj zajetno besedilo".

"Takšnih skladb več ne delajo. In tukaj mislim istočasno na nas, proizvajalce, in na poslušalce, konzumente." Po njegovem mnenju bi se sčasoma lahko spet navadili pisati pesmi, v katere bi umestili neko sporočilo, ki "bi želelo spremeniti svet na bolje", in dati instrumentalistom več časa, da pokažejo svojo virtuoznost. "V tem smislu sem zastavil naslov albuma," je še pojasnil Predin.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.