27. 6. 2020, 09:05 | Vir: STA

Zvezdniki na donatorski konferenci, katere izkupiček bo namenjen razvoju cepiva

profimedia

Na virtualni donatorski konferenci s koncertom svetovnih zvezdnikov, vključno s pevko Shakiro in skupino Coldplay, bo mednarodna skupnost danes poskušala zbrati še več sredstev za razvoj in distribucijo cepiva proti koronavirusu. Z donatorskim maratonom so do konca maja zbrali 9,8 milijarde evrov.

Na virtualnem koncertu ob donatorski konferenci v organizaciji Evropske komisije in mednarodne organizacije Global Citizen bodo med drugimi sodelovali svetovni zvezdniki Coldplay, Justin Bieber, Miley Cyrus in Shakira.

Prireditev bo vodil igralec Dwayne Johnson. Predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen se bodo na koncertu pridružili znani umetniki, kot so Chris Rock, Charlize Theron, Forest Whitaker in Salma Hayek.

Sicer pa bodo v okviru konference predvajali nagovore generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, nemške kanclerke Angele Merkel, francoskega predsednika Emmanuela Macrona, norveške premierke Erne Solberg in britanskega premierja Borisa Johnsona.

Z donatorskim maratonom za cepivo proti novemu koronavirusu, ki je potekal pod okriljem komisije, je mednarodna skupnost do konca maja zbrala 9,8 milijarde evrov. Današnja konferenca je naslednja postaja.

Komisija želi v sodelovanju z mednarodnimi partnerji preučiti, ali bi bilo več držav pripravljenih združiti sredstva za skupno rezervacijo prihodnjih cepiv pri podjetjih zase, hkrati pa tudi za države z nizkim in srednjim dohodkom.

Bogate države bi tako lahko delovale kot vključujoča skupina mednarodnih kupcev, s čimer bi se pospešil razvoj varnih in učinkovitih cepiv ter povečal dostop do njih vsem na svetu, pojasnjujejo v komisiji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.