N.Z. | 5. 10. 2020, 11:40

Žvižgaški dokumentarec o Trumpovem neustreznem odzivu na pandemijo: "Načrt je bil, a ga je zavrnil!"

profimedia
Žvižgaški dokumentarec o Trumpovem neustreznem odzivu na pandemijo: "Načrt je bil, a ga je zavrnil!" (foto: profimedia)

Napovednik za dokumentarni film, ki naj bi prikazal Trumpovo koruptivnost in nesposobnost učinkovitega ukrepanja med pandemijo, je bil objavljen v petek, takoj zatem, ko je postalo jasno, da sta tako Donald kot Melania Trump pozitivna na koronavirus.

Dokumentarec naj bi režirali trije režiserji, ki so zadnjih pet mesecev v tajnosti intervjuvali osebje v Beli hiši, številne zdravnike, strokovnjaki in politike.

Napovednik za film Totally Under Control že obljublja, da bo razkril šokante razsežnosti 'nesposobnosti, korupcije in zanikanja Trumpove administracije glede globalne pandemije'. Dokumentarni film naj bi tudi razkril, na kakšen način je Bela hiša skušala zmanjšati nevarnost pandemije tako, da je Trumpove reakcije (in torej celotne ZDA) primerjal s tistimi iz Južne Koreje.

"20. januarja 2020 so v ZDA in Južni Koreji odkrili prve primere covida-19," navaja sinopsis filma. "Devet mesecev kasneje je novi koronavirus ubil več kot 200.000 Američanov, državi pa povzročil neverjetno ekonomsko škodo. Medtem so v Južni Koreji brez večjih restrikcij v populaciji 51 milijonov zabeležili le 344 umrlih zaradi covida-19. Kje smo naredili napako?" se sprašuje Alex Gibney, ki je film režisiral skupaj z Ophelijo Harutyunyan in Suzanne Hillinger.

Eden od 'žvižgačev' v filmu, Rich Bright, v napovedniku pove, da so znanstveniki natančno vedeli, kako ravnati z grožnjo koronavirusa, in da je bila 'načrt na mizi, a ga ameriško vodstvo ni želelo sprejeti'.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.