6. 9. 2022, 10:42 | Promocijska objava

NK Radomlje: "Otroke učimo o vrednotah, ki so pomembne za življenje"

NK Radomlje

"Glavna motivacija za otroke, ki se začnejo ukvarjati z nogometom, je, da želijo živeti kot največji nogometni zvezdniki, da igrajo na velikih stadionih za klube, za katere navijajo."

 "Dobri trenerji vedno stremijo k temu, da bi njihovi nogometaši preko udejstvovanja v nogometu  prepoznali pozitivne lastnosti, ki jih prinaša ukvarjanje s športom – dobro fizično in psihično počutje, nova prijateljstva, zabava in pri nekaterih tudi možnost, da nekoč nastopajo za reprezentanco in največje svetovne klube. Cilj trenerja je, da otroke prepriča, da se je za svoje cilje potrebno potruditi, da nič ne pride samo od sebe, predvsem pa, da je vse mogoče, če si nekaj želiš in če si se za to pripravljen potruditi."

NK Radomlje

Tako razmišlja Matic Robida, vodja otroške nogometne šole in nogometni trener U10 in U13 pri NK Radomlje, kjer imajo 11 otroških oz. mladinskih selekcij, od U7 do U19, in prvo člansko ekipo. Ekipe štejejo od 20 do 32 mladih nogometnih igralcev in igralk. Najmlajši trenirajo dvakrat ali trikrat, starejše selekcije pa štirikrat na teden.

Treningi za večino selekcij potekajo od avgusta do konca junija, nekatere starejše selekcije pa začnejo s treningi že julija. Z večino ekip celo leto trenirajo zunaj, le najmlajši se v zimskem času preselijo v telovadnice. 16. V klubu imajo trenutno prek 240 aktivnih članov, po osipu med epidemijo se število ponovno povečuje in upajo, da bo tako tudi ostalo.

NK Radomlje

Kot pove Robida - sam je nogomet začel trenirati pri šestih letih - imajo klubi in nogometni trenerji precej bolj pomembno in širšo funkcijo, kot je zgolj naučiti mlade nogometaše tekmovati.

"Otroke učimo o vrednotah, ki so pomembne za življenje, kot na primer spoštovanje nasprotnikov in vseh, ki delujejo v  klubih, in pridobivanje delovnih navad, ki jim koristijo v odrasli dobi. Prav tako nogometaše prek treningov in tekem učimo sodelovanja in delovanja v večjih skupinah. Zmaga pri mlajših selekcijah ni glavni in primarni cilj, saj trenerji otroke učimo tudi sprejemati poraze in jim s svojim zgledom nudimo oporo v različnih situacijah, v katerih se znajdejo."

NK Radomlje

"Bistvo kluba je zavedanje, da je vsak otrok pomemben in da si vsak posameznik zasluži priložnost," poudarja in doda, da v klubu v mlajših selekcijah ne zapirajo vrat nobenemu otroku, vsi so dobrodošli, saj na ta način spodbujajo ukvarjanje s športom in gibanje nasploh. Pomembno je omeniti dejstvo, da imajo v klubu po njegovem res odlične pogoje za delo - pet nogometnih igrišč, fitnes, klubski bar, kuhinja in vsa ostala pripadajoča infrastruktura (garderobe, tribune itd).

Klub vodita dva lokalna nogometna zanesenjaka – predsednik Matjaž Marinšek in Metod Cerar, ki skupaj s sodelavci skrbita za to, da klub deluje na takšnem nivoju, kot je sedaj. V klubu vsakodnevno deluje prek 40 oseb, od katerih ima vsak svojo vlogo in brez katerih klub ne bi bil v takem stanju, kot je. Večina klubskih delavcev je v določenem obdobju svojega življenja, pretežno v otroški in mladostniški dobi, trenirala nogomet. Tudi večina otrok tistih, ki delujejo v klubu, trenira nogomet.

NK Radomlje

Nekateri so v klubu že od samega začetka, oba glavna akterja že skoraj dve desetletji, ostali sodelavci pa so v klubu različno dolgo, nekateri so šele na začetku svojih kariernih poti, nekateri pa so v klubu že več let. "Za delo v športnem klubu se je večina odločila zaradi ljubezni do nogometa, do dela z otroki, ljudmi in zaradi možnosti, da s svojim delovanjem prispevajo nekaj pozitivnega k skupnosti," pojasnjuje sogovornik in sklene:

"Šport je način življenja. Je hobi in hkrati posel, brez katerega je težko živeti, saj večino klubskih sodelavcev izpopolnjuje in napolni s pozitivno energijo, ki jim pomaga pri vsakodnevnih izzivih."

Najvidnejši član kluba je nekdanji vratar Luka Grešak, ki je v klubu deloval tudi kot trener vratarjev. V sezoni 1999/2000 je bil član zlate mariborske ekipe, ki je takrat igrala celo v Ligi prvakov.

Med dosežki pa izpostavljajo dva, na katera so v klubu najbolj ponosni in sta plod odličnega večletnega dela vseh trenerjev, od članske ekipe in vse do mladinske šole: klub je od letošnje sezone naprej v vseh starostnih kategorijah član najvišjih lig, prav tako pa so v Radomljah izjemno ponosni, da jim je po dveh slabih sezonah v prvi ligi in posledičnemu hitremu izpadu v 2. ligo lani uspelo obstati v ligi in na ta način dokazati, da klub raste na vseh nivojih. "Gre za 2 dosežka, ki sta za tako majhen kraj z majhno bazo otrok, res veliko vredna," je prepričan Robida.

NK Radomlje

Športno sodelovati si želijo z vsemi klubi v regiji, zelo dejavno sodelovanje pa imajo sklenjeno s hrvaškim klubom HNK Hajduk, ki se je izkazal kot odličen poslovni partner. Posebno rivalstvo se čuti med nogometaši in navijači ND Doba in Radomljani. T.i. "El Vasico" vedno privabi veliko število gledalcev in le želijo si lahko, da se bo v prihodnosti takšen derbi še igral.

Na vprašanje, kaj je njemu osebno dalo članstvo v klubu, Matic Robida odgovarja: "Možnost ukvarjanja z otroki v športu, ki mi je najljubši. Prav tako sem v klubu in na igriščih spoznal ogromno zelo dobrih ljudi, s katerimi smo vsakodnevno v stiku in bodo ostali prijatelji za vedno. Poklic nogometnega trenerja je izjemno zanimiv in pomemben poklic, saj lahko trenerji s svojim zgledom zelo pozitivno vplivajo na naše najmlajše in mladostnike, ki v trenerjih velikokrat vidijo vzornike in ljudi, ki so vredni zaupanja."

NK Radomlje

"Glavna naloga nogometnega trenerja je, da navduši otroke za nogomet in gibanje nasploh, da jih nauči kaj pomeni športno življenje, kaj pomeni biti športnik in jim s tem vcepi vrednote, ki jim bodo koristile v njihovem nadaljnjem življenju," pa še enkrat izpostavi tisto, kar je po njegovem mnenju najpomembnejše.

NK Radomlje

Iščete športni klub za svojega otroka? Kontaktirajte jih:
Lamin Diallo, 051 238 664
lamin@nk-radomlje.si
nk.radomlje.si

NLB Šport mladim: Ker smo tu doma, podpiramo lokalne športne klube
Verjamemo, da dom ni le točka na zemljevidu. Dom je tam, kjer so ljudje, ki nam pomenijo največ. Naš dom je tu, z vami in med vami. Zato kot največja bančna skupina s sedežem v Jugovzhodni Evropi skrbimo za boljšo kakovost življenja v regiji in želimo prispevati k razvoju širšega družbenega okolja. V okviru projekta NLB Šport mladim podpiramo športne klube po vsej Sloveniji, ki s športnim izobraževanjem mladih na lokalni ravni spodbujajo h gibanju in zdravemu življenju ter so pomemben steber družbenega razvoja. S povezovanjem različnih lokalnih skupnosti in vzgojo mladih namreč lahko dosegamo več. 
Več o projektu NLB Šport mladim