1. 5. 2022, 11:13 | Promocijska objava

Rokometni klub Slovenj Gradec 2011: "Vsak si želi tudi zmagati"

RK Slovenj Gradec 2011

Večina pozornosti mlade in ambiciozne ekipe Rokometnega kluba Slovenj Gradec 2011, ustanovljenega pred dobrim desetletjem na ruševinah nekdanjega kluba z dolgo tradicijo, je usmerjena v pozitivno vzdušje in kakovostno delo z mladimi.

Njihov klub zajema vse generacijske selekcije, razdeljenih v tri skupine - vsaka tekmuje v svojem tekmovalnem sistemu. Letos so začeli izvajati tudi malo šolo rokometa, za najmlajše od 6. do 10. leta starosti, po osnovnih šolah. V okviru promocije športa za vse otroke organizirajo brezplačne sobotne vadbe, kjer ne gre le za rokomet, temveč predvsem za druženje in razvoj motoričnih sposobnosti. 

RK Slovenj Gradec 2011

"Slovenj Gradec je od nekdaj rokometno mesto. Ljudje imajo radi ta šport, življenja brez njega si ne predstavljamo. Ljudje, ki so že prej delovali v starem klubu, in podjetniki so se zbrali in rekli, da bodo brezplačno, prostovoljno pomagali ustanoviti novi klub. Vložili so ogromno energije, da je spet zaživel in da smo danes tu, kjer smo," pove športni direktor Borut Ošlak.

V klubu želijo nadobudne športnike vzgojiti ne le v vrhunske igralce rokometa, ampak s pomočjo športa tudi v dobre, poštene ljudi, ki bodo tako na igrišču kot v zasebnem življenju znali slediti športnim načelom. V klubu, ki deluje tudi s podporo NLB, igrajo fantje v vseh starostnih kategorijah, na članskih tekmah pa jih spremlja zvesta navijaška skupina Orli.

RK Slovenj Gradec 2011

Simbol mesta Slovenj Gradec

O tem, da mesto res živi za rokomet, priča tudi dejstvo, da so njihove tekme polno obiskane, dvorana je na vsaki tekmi nabito polna. "Zelo ponosni smo na naše slovengraške Orle, ki so fenomenalni. Imamo eno izmed najboljših vdušij v Sloveniji. Rokomet je simbol mesta Slovenj Gradec," še doda Ošlak in o tem, kaj želijo predati otrokom, sklene:

"Pripadnosti, discipline, samodiscipline in jim dat eno lepo popotnico za naprej, za življenje. Ali športno ali pa da se bodo osebnostno lahko razvijali skozi šport, ket ti da res drugačno perspektivo zanaprej. Predvsem pa jih želimo vzgojiti v dobre ljudi."

V klubu trenutno deluje sedem trenerjev, med njimi je tudi Aleš German, ki je rokomet začel trenirati ob vstopu v najstniška leta po vzoru svojega starejšega brata. Pred tem se je od začetka osnovne šole ukvarjal s smučanjem. Temu, da sta se oba z bratom kar hitro znašla v športu, je gotovo botrovalo dejstvo, da je bil njun oče košarkar.

Šport, ki te zasvoji

Zaradi ljubezni do rokometa je German danes še vedno v tem športu kot trener. Kot pove, po 20 letih igralske kariere  - končal jo je delno zaradi poškod, delno zaradi drugih okoliščin - brez tega športa preprosto ni šlo več. “Ko enkrat začneš, te zasvoji, in je potem to to,” pravi.

Končal je trenersko šolo na Fakulteti za šport in začel z manjšimi presledki znanje prenašati na mlajše. Zdaj je prvo leto v Slovenj Gradcu, kjer je pred časom tudi igral, pred tem je z mladimi delal v Velenju, od koder prihaja, pa v rokometni šoli Sebastjana Soviča. 

RK Slovenj Gradec 2011

Za svoje varovance si v prvi vrsti želi, da “postanejo pravi fantje” - s tem misli, da se naučijo reda, discipline. “Sem pa prepričan, da bo kdo od njih tudi lahko postal pravi rokometaš. Da bo tudi malo izven okvirjev naše Slovenije lahko kaj dosegel,” doda. Predvsem pa je šport skozi oči trenerja šola za življenje, ki ti da prijateljstva.

“Rezultat zaenkrat še ni tako zelo pomemben, čeprav fantje dobro delajo. Letos smo še brez poraza, tako da mislim, da smo na pravi poti.”

Napredek kot motivacija

Ko sogovornika povprašamo po motivaciji, razmišlja, da je najbolj učinkovit proces, v katerem igralci preprosto opazujejo sami sebe, kako napredujejo, in jih to nekako vleče naprej. “Da radi prihajajo na treninge, ker vidijo, da se nekaj naučijo. Napredek jim je motivacija, v prvi vrsti."

"Pa potem druženje, prijateljstvo, zanimivost treningov mogoče raznovrstnost … Pa zaenkrat tudi rezultati, ki jim grejo kar na roko. In mislim, da so tudi zaradi tega motivirani. Vsak si želi tudi zmagati, to je jasno.”

RK Slovenj Gradec 2011

Iščete športni klub za svojega otroka? Kontaktirajte jih:
041 726 219, Borut Ošlak
 rkslovenjgradec2011@gmail.com
 https://rk-slovenjgradec2011.si/

NLB Šport mladim: Ker smo tu doma, podpiramo lokalne športne klube
Verjamemo, da dom ni le točka na zemljevidu. Dom je tam, kjer so ljudje, ki nam pomenijo največ. Naš dom je tu, z vami in med vami. Zato kot največja bančna skupina s sedežem v Jugovzhodni Evropi skrbimo za boljšo kakovost življenja v regiji in želimo prispevati k razvoju širšega družbenega okolja. V okviru projekta NLB Šport mladim podpiramo športne klube po vsej Sloveniji, ki s športnim izobraževanjem mladih na lokalni ravni spodbujajo h gibanju in zdravemu življenju ter so pomemben steber družbenega razvoja. S povezovanjem različnih lokalnih skupnosti in vzgojo mladih namreč lahko dosegamo več. 
Več o projektu NLB Šport mladim