31. 5. 2022, 10:07 | Promocijska objava

Smučarski klub Bled: "Glavno je, da otroci na snegu uživajo"

Smučarski klub Bled

Smučarski klub Bled ima že dolgo zgodovino, od tam denimo izhaja nekdanja vrhunska smučarka Špela Pretnar, ki je z osvojenim malim kristalnim globusom njihova najuspešnejša članica v zgodovini.

Pogosto je v klubu zastopanih več generacij posamezne družine, pri njih trenirajo tudi otroci nekdanjih varovancev in sedanjih trenerjev. Poslanstvo kluba je približati alpsko smučanje otrokom in vsem zainteresiranim, kar je zapisano tudi v statutu, pove predsednik Rok Perčič, a doda, da to ni njihov edini cilj.

Smučarski klub Bled

Ker gre za manjši klub, pri njih marsikaj deluje na podlagi dogovorov, poleg osnovnega cilja, torej naučiti otroke smučati, in spoštljivega ter odgovornega obnašanja na snegu, pa si želijo tudi razviti v njih vztrajnost, delo, pridobiti delovne vrednote za življenje, ki so pri smučanju izjemno pomembne.

Klub obstaja zaradi otrok

"Čeprav imamo tekmovalne skupine, spodbujamo vse otroke enako, tudi tiste, ki jim gre slabše, zavedamo se da ima vsak svoje omejitve, nekateri so bolj spretni, ampak ne zapostavljamo nikogar. Zaradi otrok tudi klub obstaja, izključno zaradi otrok," poudari Perčič in doda:

"Glavno je, da otroci na snegu uživajo."

Klub vodi predsednik, skupaj z upravnim odborom, v katerem je tudi glavni trener. Zaposlenih nimajo, saj sredstva namenijo za otroke in za stroške, povezane s treningi. Veliko članov kluba in upravnega odbora sodeluje prostovoljno, tudi funkcija predsednika je prostovoljna. Finančno jih podpira občina Bled, potem so tu šolnine in še sponzorska in donatorska sredstva, delujejo tudi s pomočjo NLB.

"To je pravzaprav naš hobi, da otroci smučajo, da jim to omogočimo. Če bi imeli zaposlene, klub ne bi imel privlačne, zmerne šolnine, saj se vsi zavedamo, da je smučanje stroškovno zelo obremenjujoč šport," je jasen sogovornik, ki se zaveda, da morajo starši otrokom zagotoviti vso opremo, sezonske smučarske karte, dosti je vožnje do smučišč ... žrtvovanja je veliko.

Smučarski klub Bled

Prav zato, da si lahko privoščijo nizko šolnino in je vsaj sprva smučanje dostopno res vsem, ne samo premožnejšim, večina staršev prostovoljno sodeluje pri organiziranju dogodkov, kot so smučarski sejem, sejem rabljene opreme in klubski smučarski tečaj za vrtec.

Kot pove sogovornik, so vsi sodelavci v klubu zaradi otrok. Tudi vsak starš, ki se odloči, da bo otrok smučal, se zaveda da to pomeni, da bo otrok v šoli manjkal, kar pomeni, da bo potreboval ogromno pomoči, da bo lahko nadoknadil, poleg tega bo treba vedno pripraviti opremo, otroka je treba toliko prej zbuditi, pripraviti zajtrk, malico za smučanje …

Otrokom se v klubu trudijo dopovedati, da se mora marsikdo potruditi za to, da lahko oni smučajo. Vzgajajo pa jih tudi v smislu, da je vsak šport vreden spoštovanja, in da je šport obvezna sestavina v življenju, vztrajnost, ki ti jo da, pa pomaga pri nadaljnjem življenju, karierni poti. Ker se človek nauči osnov discipline, spoštljivega odnosa do ostalih soudeležencev.

Zasluge za to, da je klub izplaval iz finančnih težav pred dobrim desetletjem, Rok Perčič pripisuje svoji predhodnici, po drugi strani pa gre zahvala tudi vztrajnosti staršem, da so klub vseeno podpirali, klub pa tega ni zlorabljal in ima šolnine med nižjimi v Sloveniji, je prepričan.

Smučarski klub Bled

Med epidemijo na treninge onkraj meje

V času epidemije ni bilo tekmovanj, kar se je po besedah Perčiča otrokom zelo poznalo. Potrebovali so nekaj časa, da so spet ujeli ritem. A tudi v času zaprtja so v blejskem klubu varovancem omogočili varne treninge onkraj meje, v Avstriji.

"Otroci so bili na snegu, družili so se, a vse v posameznem mehurčku. Pazili smo, da otroci niso bili izpostavljeni okužbam, ampak se nam je zdelo bolj pomembno da so otroci zunaj in da trenirajo. Nek kompromis smo lovili, da smo lahko otrokom omogočili zdrav športen trening," se spominja predsednik in doda, da so prav iz tega razloga namesto osipa zabeležili rast v številu članov.

"Za ta poklic sem se odločil, ker je zelo lep. Naša pisarna je v naravi, delo je zelo raznoliko, pogoji se spreminjajo, odvisni smo od vremena. Užitek mi je delati z otroci. Moja največja želja je, da uspejo v smučanju, ker pa vemo, da jih to zelo, zelo malo pa jih poskušam čim bolje pripraviti za življenje. Dobijo delovne navade, glede na veliko odsotnost si otroci ves čas bolje razporedijo."

Ko razmišlja o tem, kaj je njemu osebno dalo članstvo v klubu, pa sklene:

"Priložnost, izkušnje, vpogled v to, da se trenerji trudijo, imajo dobre odnose, si ne mečejo polen pod noge, ampak predvsem sodelujejo. Da imajo otroci veselje do športa, da si jim ti dal to veselje, si jih spravil stran od računalnika… to je naš cilj. Ne glede na to, čigav je otrok in s katerim športom se ukvarja, je to dobro."

Iščete športni klub za svojega otroka? Kontaktirajte jih:
(04) 574 13 76
smucarski.klub.bled@gmail.com
http://www.sk-bled.si/

NLB Šport mladim: Ker smo tu doma, podpiramo lokalne športne klube
Verjamemo, da dom ni le točka na zemljevidu. Dom je tam, kjer so ljudje, ki nam pomenijo največ. Naš dom je tu, z vami in med vami. Zato kot največja bančna skupina s sedežem v Jugovzhodni Evropi skrbimo za boljšo kakovost življenja v regiji in želimo prispevati k razvoju širšega družbenega okolja. V okviru projekta NLB Šport mladim podpiramo športne klube po vsej Sloveniji, ki s športnim izobraževanjem mladih na lokalni ravni spodbujajo h gibanju in zdravemu življenju ter so pomemben steber družbenega razvoja. S povezovanjem različnih lokalnih skupnosti in vzgojo mladih namreč lahko dosegamo več. 
Več o projektu NLB Šport mladim