31. 5. 2022, 10:19 | Promocijska objava

Smučarski klub Pohorje: Vzgoja dobrih vsestranskih športnikov

Smučarski klub Pohorje

SK Pohorje je mlad klub, z delom so začeli leta 2019, zato postavljajo temelje  z najmlajšimi in rastejo skupaj z njimi. Njihova alpska šola obsega 80- do 100-urni program, v okviru katerega se otroci učijo smučati med konci tedna.

Starejše otroke vzgajajo v prihodnji strokovni kader -  pri 15, 16 postanejo pomočniki učiteljev smučanja, na koncu pa naredijo učiteljski tečaj za učitelja smučanja in nato znanje začnejo samostojno predajati naprej.

Nekateri izmed strokovnih delavcev so k njim prišli iz alpskega smučarskega kluba Branik, ki jim zdaj predstavlja konkurenco. Zgodovina kluba sicer sega nekaj desetletij nazaj, a je bil dolga leta neaktiven, zato so začeli čisto na novo.

"V klubu ni bilo nikogar, samo ime smo imeli," pojasnjuje koordinator Tomaž Šegula.

Smučarski klub Pohorje

Njihova osnovna filozofija je delati množično in vsakemu otroku omogočiti smučarski razvoj. Tekmovalce pripravljajo prek čim več različnih športnih aktivnosti, ne samo smučanja. Predvsem si želijo imeti strokovno usposobljen in izobražen kader, saj so prepričani, da znanje lahko deliš le, če ga imaš sam dovolj.

"Naš cilj je, da postane vsak otrok, ki gre skozi našo vadbo, na koncu osnovne šole dober vsestranski športnik in dober smučar. To pa ne pomeni, da bo dober tekmovalec."

Tako razmišlja Šegula in doda, da se po njegovem mnenju dober tekmovalec rodi, klub mu mora le nuditi dovolj širok spekter športnega in smučarskega znanja, da se bo lahko razvil.

Razvoj kot osrednja naloga

Zato njihov prvi cilj ni rezultat, ta posredno pride pri tistih, ki so tekmovalni, ki znajo tekmovati, ki imajo nekaj več v sebi. Prepričan je, da je naloga kluba, da tudi vsem ostalim omogočijo razvoj in da otrok, ko gre v srednjo šolo, nadaljuje kariero ali učitelja smučanja ali tekmovalca, zdrav in brez poškodb.

Smučarski klub Pohorje

Bistvo kluba, ki deluje s podporo NLB, sogovornik vidi v smučanju, v razvoju alpskega smučanja na vseh ravneh: od kakovostne rekreacije do tekmovalnega alpskega smučanja. Imajo tudi cilj, da se otroci dobro in varno naučijo smučati rekreativnu. In da v smučanju uživajo.

Otrokom želijo približati ta šport ne samo z vajami in trdim delom, ampak tudi z zabavnimi dogodki, kot so hrust spust, norčavi veleslalom, "olimpijske igre", kjer otroci skačejo, vozijo smuk. Na koncu pa poskrbijo tudi za starše, jih povabijo na brezplačen tečaj smučanja, priredijo tekmo zanje... vse s poudarkom na druženju in zdravi tekmovalnosti.

Smučarski klub Pohorje

Klub vodijo predsednik, športni koordinator, vodja alpske šole, vodja smučarske šole in kadrovskih tečajev, in trenerji po posameznih tekmovalnih skupinah. Na koncu so tu še učitelji smučanja, starši in podporniki kluba, kot so donatorji, simpatizerji ...

Tradicija in veselje do dela

Sodelavci brez izjeme radi delajo z otroci, radi prenašajo svoje znanje naprej, radi preživljajo čas na snegu. Nekateri so nekdanji tekmovalci, drugi zelo dobri učitelji smučanja. Nekateri prihajajo tudi iz drugih športov.

"Jaz živim od športa na vseh ravneh. Tudi predsednik dela vse s športom povezano. Trenerji morajo biti celo zimo na razpolago. Vodja alpske šole pa dela to zelo ljubiteljsko, je amater, ki svoj čas rad nameni razvoju smučanja, da čim več otrok preživi čas z nami na snegu."

Tako sklene Tomaž Šegula in doda, da mu je klub dal veliko novih izzivov in zadovoljstva prek napredka, ki ga spremlja pri posameznikih, tako v rekreativnem kot tekmovalnem smučanju.

Smučanje je življenjski slog njegove celotne družine: že njegov oče je bil trener, on sam je tekmoval, deloval kot trener, bil član izpitne komisije, zdaj pa koordinira klub SK Pohorje. Tradicijo nadaljuje tudi njegova hči v programu U10, sin pa je navdušen rekreativni smučar. Podobno je tudi s predsednikom kluba.

Najvidnejša članica v zgodovini SK Pohorje je Nika Tomšič, ki je letos vozila tudi na zlati lisici in spada med najboljše slovenske slalomistke. K njim je prestopila iz kluba Branik. Poleg dosežkov so na Pohorju najbolj ponosni na to, da jim vsako leto zaupa več otrok in da njihovi programi nemoteno tečejo.

Iščete športni klub za svojega otroka? Kontaktirajte jih:
041 707 731
info@enjoyment.si
www.enjoyment.si

NLB Šport mladim: Ker smo tu doma, podpiramo lokalne športne klube
Verjamemo, da dom ni le točka na zemljevidu. Dom je tam, kjer so ljudje, ki nam pomenijo največ. Naš dom je tu, z vami in med vami. Zato kot največja bančna skupina s sedežem v Jugovzhodni Evropi skrbimo za boljšo kakovost življenja v regiji in želimo prispevati k razvoju širšega družbenega okolja. V okviru projekta NLB Šport mladim podpiramo športne klube po vsej Sloveniji, ki s športnim izobraževanjem mladih na lokalni ravni spodbujajo h gibanju in zdravemu življenju ter so pomemben steber družbenega razvoja. S povezovanjem različnih lokalnih skupnosti in vzgojo mladih namreč lahko dosegamo več. 
Več o projektu NLB Šport mladim