19. 5. 2022, 14:23 | Promocijska objava

Ženski rokometni klub Izola: Športni duh, ki ostane za vedno

Ženski rokometni klub Izola

V ženskem rokometnem klubu Izola imajo pet skupin: mlajše deklice, starejše deklice, kadetinje, mladinke in članice. V povprečju je v selekciji 15 članic, skupaj z mini rokometom od prvo- do petošolk pri njih trenira 120 otrok. 

Njihova članska ekipa, v katero lahko igralke prestopijo ob polnoletnosti, tekmuje v najvišjem tekmovalnem razredu v Sloveniji, torej v prvi ženski rokometni ligi in dekleta za to dobijo tudi honorarje.  

Kot pove trener članske ekipe Borut Hren, imajo trenutno zelo mlado ekipo, v povprečju so igralke stare 20 let, najstarejše 26. Velik upad opažajo v obdobju odhoda na študij, a skušajo to reševati z organiziranimi prevozi iz Ljubljane in nazaj.  

Zahtevno usklajevanje šole in treningov

Vse manj je takih, ki bi želele usklajevati vse to, saj vzame res veliko napora in časa, pojasnjuje trener in doda, da zelo cenijo, da igralke z nemalokrat napornim urnikom zaradi prevozov pokažejo veliko pripadnost klubu. In veseli so, da je tako. "Pri dekletih opažam, da si v večjem številu želijo uspeha v šoli, rokomet jim ni tisto čisto vse v življenju," razmišlja Hren.  

Po navadi pa se njihova športna pot konča nekje pri 30. letu, ko številne sprejmejo odločitev za materinstvo in družino. Klub, ki deluje s podporo NLB, brez prekinitev obstaja že več kot 60 let in opazili so, da se otroci nekdanjih igralk vračajo k njim na treninge. Ko ga povprašamo po bistvu kluba, odgovori:

 "Da našim otrokom, mladostnikom ponudimo neko športno udejstvovanje, razvoj, kvalitetno preživljanje prostega časa in jih učimo veščin za življenje.” 

Ženski rokometni klub Izola

Dekleta v članski ekipi pa skušajo naučiti profesionalnega načina športa, torej gre za prehod iz vzgoje v profesionalizem.  

V Izoli imajo sicer dva kluba, moški in ženski, ki imata istega predsednika, Hren pa je operativni vodja obeh klubov, torej so neločljivo povezani med sabo. Predsednik kluba je Dario Madžarević, sicer uspešen podjetnik, imajo šestčlanski upravni odbor, v katerem so nekatere nekdanje igralke, nekaj gospodarstvenikov, nekaj ljudi, ki so vpeti v delo na občini.  

Šport kot način življenja

Imajo pet licenciranih trenerjev, dva se še učita. Trenerji se ne prepletajo več med kluboma, včasih so se, zdaj pa ima vsak klub svoje trenerje. Gre za honorarno delo, ki ga opravljajo poleg redne službe.

Šport je zanje način življenja, kot povzame Hren, ki mu je, kot pravi, članstvo dalo čudovito življenjsko izkušnjo: "Eno je služba, ki ti omogoča eksistenco, vse ostalo pa je šport.”  

Za delo v klubu so se v veliki večini odločili, ker jih veseli in so po karieri igralcev želeli ostati v športu, ki so ga tudi sami trenirali od malih nog. Tu je še veselje do dela z mladimi in občutek zadovoljstva, ko jih kaj naučiš.  

Sploh v mlajših kategorijah bistvo ni v zmagi, ampak želijo otroke navaditi nekega reda, sobivanja v ekipi, odgovornosti, spoštovanja medsebojnega sodelovanja. "Tako, da jih izoblikujemo v neke prave športne osebnosti, jih naučimo športnega načina življenja," sklene Hren in poudari, da jim je to njihovo glavno vodilo - športni duh, ki ostane za vedno.    

Najbolj ponosni so na svojo dolgoletno tradicijo in na dejstvo, da se ohranjajo na visokem nivoju. Kljub koronski situaciji večjega osipa niso zabeležili, razen pri rekreativnih in veteranskih ekipah, ki so se nehale sestajati.  

Z vsemi klubi v Sloveniji so v dobrih odnosih, sploh s tistimi okolice - za večen derbi velja tekma med Koprom in Izolo. 

Iščete športni klub za svojega otroka? Kontaktirajte jih:
(05) 652 72 19
zrkizola@gmail.com
www.facebook.com/zrkizola

NLB Šport mladim: Ker smo tu doma, podpiramo lokalne športne klube
Verjamemo, da dom ni le točka na zemljevidu. Dom je tam, kjer so ljudje, ki nam pomenijo največ. Naš dom je tu, z vami in med vami. Zato kot največja bančna skupina s sedežem v Jugovzhodni Evropi skrbimo za boljšo kakovost življenja v regiji in želimo prispevati k razvoju širšega družbenega okolja. V okviru projekta NLB Šport mladim podpiramo športne klube po vsej Sloveniji, ki s športnim izobraževanjem mladih na lokalni ravni spodbujajo h gibanju in zdravemu življenju ter so pomemben steber družbenega razvoja. S povezovanjem različnih lokalnih skupnosti in vzgojo mladih namreč lahko dosegamo več. 
Več o projektu NLB Šport mladim