24. 10. 2019, 10:44 | Vir: STA

24. ljubljanski maraton v čakanju na ženski rekord, pričakujte tudi zapore cest!

Daniel Novakovič/STA

Konec tedna bo Ljubljana spet v znamenju največje tekaške prireditve v Sloveniji, 24. ljubljanskega maratona.

Prireditelji si želijo, da bi po lanskem moškem rekordu na 42 km, ki je Ljubljano vpisal med najhitrejše maratonske proge na svetu, izboljšali še čas med maratonkami.

Moška konkurenca okrnjena:

 • Etiopijec Sisay Lemma je lani slavil zmago z 2:04:58, ki še vedno velja za deseti zmagovalni čas vseh maratonov na svetu. A Lemma zaradi nedavnega nastopa na maratonu v Berlinu, kjer je bil tretji, pri tem pa je svoj čas iz Ljubljane izboljšal še za 1:22 minute, ne bo branil naslova.

Ženska konkurenca v čakanju na nov rekord:

 • Zmagovalec v moški konkurenci naj bi letos tekel okrog dveh ur in šestih minut, v ženski konkurenci pa je načrt izboljšanje lanskega rekordnega dosežka Kenijke Visiline Jepkesho (2:22:58). Na to in na izide nasploh bi sicer lahko vplivalo zelo toplo vreme za ta čas, ki ni v korist hitrejšim časom.

Nadpovprečno toplo vreme

Po zadnjih napovedih agencije za okolje bo po dvigu jutranje megle v nedeljo prevladovalo sončno vreme, temperatura ob 10. uri, torej malo pred startom maratona, naj bi narasla na 16 stopinj, najvišja temperatura pa naj bi vi naslednjih urah presegla mejo 20 stopinj.

Tako bi se temperature lahko približale ali celo presegle tiste na najbolj "vročem" ljubljanskem maratonu doslej leta 2005. Tedaj je živo srebro že ob 7. uri kazalo 14 stopinj, ob 14. pa je temperatura dosegla 18,8 stopinje Celzija.

Prijavljenih 21.422 tekačev

Na dvodnevno tekaško prireditev je v vseh kategorijah trenutno prijavljenih 21.422 tekačev, osrednji del pa bo v nedeljo, ko bodo teki na 10, 21 in olimpijski razdalji 42 km. Za omenjene tri razdalje je 13.822 prijav, za sobotni tek najmlajših 1703, za šolske teke pa 6422.

V nedeljo se bo tek na 10 km začel ob 8.30, teka na 21 in 42 kilometrov ob 10.30, pet minut pred tem pa bodo startali še paraplegiki na 21 km. Vse tekaške preizkušnje se bodo začele na Slovenski cesti med hotelom Cubo in Uršulinsko cerkvijo, cilj pa bo na Kongresnem trgu.

Maratonska preizkušnja bo štela tudi za državno prvenstvo. Za naslove najboljših v državi se bodo potegovali Rok Puhar, ki je predlani na začetku maratonske kariere tekel 2:17 ure, državni prvak iz leta 2017 Aleš Žontar ter lanska najhitrejša med Slovenci Matic Modic v moški in Barbara Trunkelj v ženski konkurenci, med favoritinje pa sodi tudi lanska zmagovalka "polovičke" Neja Kršinar.

Pred glavnih dogajanjem bo v soboto potekal tudi tradicionalni program za mlade tekače. To bo vključevalo prvenstvo Slovenije v uličnem teku za osnovne (2 km) in srednje šole, na vrsti pa bodo tudi promocijski tek in teki za najmlajše, ki še niso sedli v šolske klopi.

Prometne zapore po Ljubljani

Tradicionalna trasa bo potekala v središču slovenske prestolnice in njeni okolici, šestič bodo tekači preizkušnjo na najdaljši razdalji pretekli v enem samem krogu. Vse tri nedeljske razdalje so uradno izmerjene in imajo mednarodni certifikat, na Rudniku in v Rožni dolini pa so nekoliko zmanjšali število zavojev.

Direktor organizacijskega odbora Gojko Zalokar ob tem meščane in obiskovalce opozarja na zapore cest. "V soboto bo za promet zaprto le središče mesta in v večjem obsegu v prometno ureditev ne posegamo. V nedeljo bo zaprte pol Ljubljane, zato vse prosimo za razumevanje in upoštevanje navodil uradnih oseb in pozivamo, naj se uporablja javni prevoz," je pozval Zalokar.

Seznam zapor

Prireditelji ljubljanskega maratona obveščajo vse uporabnike ožjega ljubljanskega mestnega središča, da bo popolna zapora:

 • Kongresnega trga: od četrtka, 24. oktobra od 8. ure do nedelje, 27. oktobra do 24. ure
 • Šubičeve ulice (od Prešernove ceste do Slovenske ceste): od sobote, 26. oktobra od 5. ure do nedelje, 27. oktobra do 24. ure
 • Slovenske ceste (od Gosposvetske ceste do Aškerčeve ceste - z izjemo dovoza v GH Kong. trg): od petka, 25. oktobra od 15. ure do nedelje, 27. oktobra do 24. ure
 • Slovenske ceste (od Tivolske ceste do Gosposvetske ceste): v soboto, 26. oktobra od 10.30 do nedelje, 27. oktobra do 20. ure
 • Bleiweisove ceste iz smeri Delavski dom v smeri Viča: v nedeljo, 27. oktobra od 10. do 14. ure
 • Aškerčeve ceste (od Slovenske ceste do Groharjeve ceste - zaradi postavitve štartnih boksov): v nedeljo, 27. oktobra od 5. ure do 16. ure
 • garažna hiša Kongresni trg: v soboto, 26. oktobra od 10. do 18. ure in v nedeljo, 27. oktobra od 7. do 16. ure
 • parkirna mesta po trasi šolskih tekov: od petka, 25. oktobra do sobote, 26. oktobra do 19. ure
 • parkirna mesta po trasi maratona in polmaratona: v nedeljo, 27. oktobra od 8. do 16. ure
 • parkirna mesta na Vegovi ulici: od petka, 25. oktobra od 8. ure do nedelje, 27. oktobra do 24. ure
 • parkirna mesta na Vodnikovem trgu: v nedeljo, 27. oktobra od 0.00 do 24. ure
 • pakirna mesta v Rožni dolini in v mestnem središču: v nedeljo, 27. oktobra od 0.00 do 15. ure v Rožni dolini, oz. 24. ure v mestnem središču.

V soboto, 26. oktobra od 10.30 do 18.00 ure (za traso šolskega teka):

 • promocijski tek za 1. in 2. razred OŠ (600 m): Slovenska cesta, Cankarjeva cesta, Beethovnova ulica, Šubičeva ulica, Slovenska cesta
 • promocijski tek za 3.-5. razred OŠ (1350 m): Slovenska cesta, Gosposvetska cesta, Župančičeva ulica, Tomšičeva ulica, Beethovnova ulica, Šubičeva ulica, Slovenska cesta
 • šolski tek za OŠ (6.-9. 1800 m): Slovenska cesta, Dvorakova ulica, Vošnjakova ulica, Župančičeva ulica, Tomšičeva ulica, Beethovnova ulica, Šubičeva ulica, Slovenska cesta
 • šolski tek za SŠ in Fun tek (3150 m): Slovenska cesta, Gosposvetska cesta, Župančičeva ulica, Tomšičeva ulica, Beethovnova ulica, Šubičeva ulica, Slovenska cesta, Dvorakova ulica, Vošnjakova ulica, Župančičeva ulica, Tomšičeva ulica, Beethovnova ulica, Šubičeva ulica, Slovenska cesta.
 • Lumpi tek na 200 m: Slovenska cesta (Konzorcij), Kongresni trg.

V nedeljo, 27. oktobra od 8. do 16. ure:

 • za traso rekreativnega teka: Slovenska cesta, Dunajska cesta, Ul. 7. Septembra, Slovenčeva ulica, Podmilščakova ulica, Parmova ulica, Bežigrad, Dunajska cesta, Slovenska cesta, Kongresni trg (cilj)
 • za traso polmaratona: Slovenska cesta, Dunajska cesta, Ul. 7. Septembra, Slovenčeva ulica, Podmilščakova ulica, Samova ulica, Drenikova ulica, Aljaževa ulica, Goriška ulica, Cesta Ljubljanske brigade, Ul. Jožeta Jame, Pečnikova ulica, Regentova cesta, Vodnikova cesta, Šišenska cesta, Večna pot, Pot Roberta Blinca, Pot za Brdom, Cesta na Brdo, Rožna dolina, C. II, V, IV,III, Šestova ulica, Tržaška cesta, Aškerčeva cesta, Slovenska cesta, Kongresni trg (cilj)
 • za traso maratona: Slovenska cesta, Dunajska cesta, Ul. 7. Septembra, Slovenčeva ulica, Podmilščakova ulica, Samova ulica, Drenikova ulica, Aljaževa ulica, Goriška ulica, Cesta Ljubljanske brigade, Ul. Jožeta Jame, Pečnikova ulica, Regentova cesta, Vodnikova cesta, Šišenska cesta, Večna pot, Pot Roberta Blinca, Pot za Brdom, Cesta na Brdo, Rožna dolina, C. II, V, IV, III, Šestova ulica, Tržaška cesta, Aškerčeva cesta, Groharjeva cesta, Riharjeva ulica, Kolezijska ulica, Gerbičeva ulica, Koprska ulica, Cesta v Mestni log, Kopačeva ulica, Hladnikova cesta, Jurčkova cesta, Dolinškova ulica, Knezov štradon, Peruzzijeva ulica, Ob Dolenjski železnici, Orlova ulica, Ižanska cesta, Hradetskega cesta, Litijska cesta, Kajuhova ulica, Šmartinska cesta, Luize Pesjakove ulica, Savska cesta, Štajerska cesta 1. rondo, Štajerska cesta 2. rondo, Štajerska cesta 3. rondo, Božičeva ulica, Baragova ulica, Dunajska cesta, Tavčarjeva ulica, Miklošičeva cesta, Pražakova ulica, Slomškova ulica, Resljeva cesta, Kopitarjeva ulica, Vodnikov trg, Ciril Metodov trg, Stritarjeva ulica, Miklošičeva cesta, Dalmatinova ulica, Slovenska cesta, Kongresni trg (cilj).

Za promet so zaprti naslednji priključki s severne obvoznice oz. avtoceste:

 • izvoz BEŽIGRAD (Dunajska cesta) iz obeh smeri,
  izvoz DRAVLJE - ŠIŠKA (Vodnikova cesta) iz smeri Kosez.

Za promet se zapirajo še naslednje servisne ceste:

 1. Štukljeva ulica od križišča z Vojkovo ulico do Dunajske ceste, Bevkova cesta med Dunajsko in Slovenčevo ulico. Južna servisna cesta med Slovenčevo in Dunajsko cesto ter servisna cesta med Verovškovo in Slovenčevo ulico ter Majorja Lavriča ulica (severna servisna cesta) med Celovško in Vodnikovo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.