2. 3. 2022, 13:57

30. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS1

Luka Vodopivec, lanski zlati tekmovalec.

Damjan Kocjančič

V soboto, 5. in nedeljo, 6. marca 2022, bo Center kulture Španski borci gostil že 30. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus1 – plesna miniatura 2022 v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Mladi plesalci bodo nastopili v petih starostnih kategorijah, za pripravo svojih plesnih koreografij pa so lahko izbirali med solom in duetom. Tekmovanje je namenjeno spodbujanju mladih plesalk in plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih solo plesov, solo plesov ali kompozicij za največ dva plesalca, pri čemer jih mentorji zgolj nevsiljivo vodijo in usmerjajo. Tako imajo plesalci možnost že v zgodnji dobi razvijati svoj lastni plesni in avtorski izraz, kar v primeru, ko zgolj plešejo na postavljeno koreografijo, ni mogoče. 

Organizator tekmovanja vsako leto predpiše temo, ki naj vodi mlade plesalce pri ustvarjanju, s čimer jih želi spodbuditi h kritičnemu razmišljanju o posameznih vprašanjih ter jim predstavlja povod za spoznavanje, raziskovanje in ustvarjanje. Letos je to kontaktna improvizacija, saj praznujemo 50 let od rojstva te plesne forme, ki temelji na plesni improvizaciji ter komunikaciji med dvema ali več telesi v gibanju. Mladi plesalci, ki jih tema morda ne navdihne, pa so imeli možnost ustvariti tudi povsem samosvojo miniaturo. »Karkoli je v vas, karkoli je okrog vas, karkoli iščete, karkoli se sprašujete, o čemerkoli dvomite, karkoli vas zanima, zanima tudi nas!« so jih k ustvarjanju pozvali organizatorji.
 
Prireditev, ki letos praznuje 30-letnico, že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Številni nekdanji udeleženci OPUS-a se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci. In zato OPUS 1 ni zgolj tekmovanje, temveč svojevrstna pot do lastnega opusa.

Program bo spremljala in plesalce ocenjevala strokovna komisija, starejše plesne ustvarjalce bodo ocenjevali Vita Osojnik, Andreja Kopač in Dejan Srhoj, mlajše pa Beno Novak, Petra Pikalo in Jelena Oleami. Najboljši med starejšimi plesnimi ustvarjalci, ki bodo prejeli Zlato priznanje se bodo uvrstili na mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus1, ki bo 16. aprila v Celju.

Več o tem na spletni strani JSKD

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol