13. 4. 2023, 09:34 | Promocijska objava

5. Hop na Grad – tek za otroke na Pediatrični kliniki

Žiga Živulovič jr./BOBO

Organizatorji tradicionalnega teka Hop na Grad za otroke na Pediatrični kliniki usklajujejo še zadnje podrobnosti pred 5. in hkrati drugim "Hopom" po pandemiji, ki je ohromila ves svet.

Tečejo še zadnje priprave na 5. Hop na Grad, ki se bo v nedeljo, 16. aprila 2023, v Ljubljani začel ob 10. uri. Ponosno naštejejo že precejšnje število naprav, ki jim jih je s skupnimi močmi in koraki uspelo kupiti in podariti Pediatrični kliniki.

To so gastroskop za naše najmlajše bolnike, naprava za vektorsko bioimpedančno analizo sestave telesa, ultrazvočna sonda, dva monitorja za kožno merjenje količine ogljikovega dioksida in nasičenosti krvi s kisikom za neonatalni in nevrološki oddelek Pediatrične klinike, napravi za zunajtelesno oksigenacijo krvi za oddelek za intenzivno medicino, lani pa so se jim pridružili še naprava Biofeedback, ki jo uporabljajo psihologi za delo z otroki s psihičnimi težavami, ter aparat za transkutano merjenje ogljikovega dioksida v krvi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 5. Hop na Grad (16.4.2023) (@hop_na_grad)

Letos so se odločili, da bodo zbrani denar porabili za nakup naglavne kirurške luči, ki našim otroškim kirurgom omogoča lažje in natančnejše delo pri zapletenih operacijah prirojenih napak. Če bodo tekači zelo pridni, jim morda uspe pridobiti celo dve.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 5. Hop na Grad (16.4.2023) (@hop_na_grad)

Veselijo se, da bodo kmalu lahko ponovno, tokrat že petič, združili malo in veliko, hitro in nekoliko manj hitro v doseganju skupnih ciljev: druženja, gibanja in pomoči tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Zaradi del, ki potekajo v Univerzitetnem kliničnem centru ter ob Medicinski fakulteti, so bili primorani nekoliko spremeniti trasi, zato se je dvokilometrska spremenila v trikilometrsko.

Spet bosta štarta na razdalji tri in šest kilometrov ločena, prav tako bodo različno obarvane štartne številke, značilne za posamezno razdaljo. Tokrat bomo sončno zasijali v rumeni barvi, ki je zaščitni znak letošnjega teka.

Pri organizaciji in izvedbi dogodka sodelujejo številni prostovoljci, ambasadorji teka ter glasbeni gostje (Rok Terkaj, Kristijan Crnica in skupina Imset), ki bodo prireditev obogatili s svojimi nastopi. V ciljnem prostoru se veselimo Palačinkarja, La Popsi, Medimeda, na odru pa nepogrešljivih Žige X Gombača in Uroša Bitenca, ki bosta tekače spodbujala s svojimi domislicami. Dogodek podpira tudi župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković, ki bo tekače nagovoril ob odprtju.

Žiga Živulovič jr. / Bobo

Generalni pokrovitelj dogodka je VITA, življenjska zavarovalnica, ki projekt podpira že od začetka. Projekt kot velika pokrovitelja podpirata tudi farmacevtsko podjetje Novartis in podjetje za razvoj informacijskih tehnologij – Celtra. Družba Medis s svojo blagovno znamko probiotikov WAYA Biotic pa je tudi tokrat priskrbela majčke za najmlajše tekače.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 5. Hop na Grad (16.4.2023) (@hop_na_grad)

Zamisel je hitro postala všeč medijskim pokroviteljem, ki dogodek podpirajo z oglasi v časopisih, na radijskih valovih, oglasnih zaslonih, plakatnih mestih in drugje. Nekateri drugi partnerji projekt podpirajo tudi z donacijami, s prijavo večjega števila svojih zaposlenih ali v obliki darilc za tekače.

Tek je ena najosnovnejših in najnaravnejših oblik človekovega gibanja. Uči nas živeti v trenutku, opomni nas, da vdihnemo, in nas poveže s čudovitimi ljudmi. Veselimo se našega skupnega druženja. Ponovno in vedno! Prisrčno vabljeni!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 5. Hop na Grad (16.4.2023) (@hop_na_grad)

Več o dobrodelnem tekaškem dogodku lahko preberete na spletni strani teka, kjer najdete tudi prijavni obrazec in več informacij o tem, kako lahko sodelujete ali donirate. Dogodku lahko sledite tudi na Facebooku in Instagramu.

Kraj dogajanja: Pediatrična klinika, Bohoričeva 20, 1000 Ljubljana

Program teka

16. april 2023 od 8. do 13. ure:

  • med 8.00 in 9.00 bo prevzem startnih številk
  • 10.00 Uradno odprtje z nagovori
  • 10.15 Tek za otroke do 4 let (200 m)
  • 10.25 Tek za otroke od 5 do 7 let (400 m)
  • 10.35 Tek za otroke od 8 do 10 let (600 m)
  • 11.00 Hop na Grad: 6 km
  • 11.08   Hop na Grad: 3 km
  • 12.30 Podelitev nagrad in izročitev zbranih sredstev
  • 13.00 Zaključek prireditve