Katja Štingl | 1. 11. 2019, 16:59

6. Alive Step Up – osvojite vrh Kristalne palače in tecite za dober namen

Jan Cermelj
6. Alive Step Up – osvojite vrh Kristalne palače in tecite za dober namen (foto: Jan Cermelj)

89 metrov, 20 nadstropij in 479 stopnic – je to slišati kot izziv? Si ga upate sprejeti? Tekači, kolesarji, pohodniki in vsi ostali željni adrenalina, vabljeni, da 16. novembra preizkusite svoje meje v enem izmed najbolj atraktivnih tekov v Sloveniji – teku po stopnicah na najvišjo stavbo v Sloveniji.

New York, Chicago, Dunaj, Singapur in drugi, vsi ga že imajo. Ima ga tudi Ljubljana. Že šesto leto zapored bo v Sloveniji potekal tek po stopnicah Kristalne palače v ljubljanskem BTC-ju, tako kot prejšnja leta pa bo dogodek tudi tokrat dobrodelne narave. Letos bo še v večji meri odpiral srca ljudi, saj je »zvezdica« projekta - 4-letni Leo - ugasnila.

Jan Cermelj


»V prvi izvedbi smo zbirali sredstva za prijatelja, ki se je ponesrečil pri skoku v vodo in postal tetraplegik, že v naslednji izvedbi pa smo začeli zbirati sredstva za otroke na Pediatrični kliniki. Žal je za rakom zbolel takrat leto in pol star sin mojega zelo dobrega prijatelja in tudi velikega podpornika pri izvedbi dogodka. V naslednjih letih smo dogodek in zbrana sredstva namenjali njemu in njegovim prijateljem na onkološkem oddelku Pediatrične klinike.

Žal konec ni srečen, letos nas je štiriletni Leo zapustil. Vsa leta je bil zvezdica projekta in nekaj časa celo nismo vedeli ali bomo s projektom tudi nadaljevali. Odločili smo se za nadaljevanje in da bomo tudi v prihodnosti sodelovali s Pediatrično kliniko, onkološkim oddelkom in v Leovem imenu vsako leto poklonili sredstva za nakup igrač. Levu v spomin pa bo del tekaške majice Alive Step Up od zdaj dalje tudi posebna Leotova zvezdica," je povedal Boštjan Gams, idejni vodja projekta Alive Step Up.

Alive Step Up


Dogodek nastal iz navdušenja

Društvo Alive sestavljajo športni navdušenci in diplomanti Fakultete za šport, ki jih druži želja po ustvarjanju različnih dogodkov. Pred šestimi leti so želeli ustvariti edinstven športni dogodek, kot ga pri nas še ni. Po vzoru New Yorka, so se odločili, da naredijo tek na najvišjo zgradbo tudi pri nas.

»Prvi dogodek smo izpeljali z lastnimi sredstvi, kot naložba, saj smo želeli, da dogodek postane tradicionalen in ostane v tekaškem koledarju še mnoga leta. Sam sem za to porabil celo svoje prihranke in si izposodil še pri družini. Druga plat, zakaj smo se lotili dogodka, pa je predvsem dobrodelnost. Z dogodkom želimo vračati družbi, hkrati pa je dobrodelnost zaradi Leota tudi osebne narave,« je pojasnil Gams.

Dogodek je vsako leto bolj prepoznaven tudi v tujini, kjer so tovrstni teki še bolj priljubljeni. »Prepoznavajo dobro organizacijo ter naš trud, tako da vsako leto zaznavamo večje število udeležencev z vse Evrope.«

Alive Step Up

S tekom po stopnicah želijo organizatorji osveščati tudi o uporabi stopnic namesto dvigala, osveščanje pa se začne že pri otrocih, zato so na dogodek tudi letos vabljeni najmlajši, da se brezplačno prijavijo na Junior step up tek, k sodelovanju pa pozivajo tudi gasilce in ekipe, ki se lahko preizkusijo v štafeti.

Alive Step Up

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.