6. 8. 2020, 13:21 | Vir: STA

Aleksander Čeferin napovedal boj proti rasizmu in diskriminaciji

Nebojša Tejić/STA

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je nogometaše izrecno pozval, da se pridružijo protestom proti rasizmu in diskriminaciji. Slovenec je v izjavi za javnost dejal, da nogometaši za klečanje, slogane, izjave in simbole na to temo ne bodo kaznovani.

"Uefa ima ničelno toleranco do rasizma in vsak igralec, ki želi na protestirati in zahtevati enakost med ljudmi, ne spada med tiste, ki jih je treba kaznovati," je dejal visoki nogometni funkcionar v izjavi Uefe.

Tako boj proti globalni pandemiji koronavirusa kot tudi boj za enake pravice med ljudmi sta letos predstavljala "poziv družbi in celotni evropski nogometni skupnosti, da se zbudi."

"Uefa je vedno priznala svojo odgovornost za spopadanje z vsemi oblikami rasistične pristranskosti v evropskem nogometu in za sprejemanje konkretnih ukrepov za boj proti rabi rasističnih opazk proti igralcem," je dodal Čeferin.

Prvi mož Uefe je priznal, da sporna mnenja niso vedno prijetna, toda s to težavo se morajo vsi aktivno spoprijeti. "To pomeni, da bi posameznike spodbudili, da še naprej odprto govorijo o rasizmu v nogometu. Tudi potem, ko tema ni več v naslovih," je pristavil Čeferin.

Priznal je tudi, da je to za krovno organizacijo, kot je Uefa, velik izziv in da vsi pri izkoreninjenju teh pojavov potrebujejo pomoč oblasti. "Rasizem, diskriminacija - ti odnosi so zakoreninjeni v širši družbi in nič se ne bo spremenilo brez usklajenih vladnih ukrepov in tistih v državnih institucijah, predvsem šolah," je zaključil slovenski funkcionar.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.