17. 10. 2019, 10:40 | Vir: STA

Aleksander Čeferin: "Uefa bo naredila vse, da bo to bolezen spravila iz nogometa!"

Nebojša Tejić/STA

Na dogodke na kvalifikacijski tekmi za Euro 2020 med Bolgarijo in Anglijo, ki so jo zasenčili rasistični izgredi domačih navijačev, se je odzval tudi predsednik krovne zveze Uefe Aleksander Čeferin. Poudaril je, da se proti temu zlu v športu zveze ne morejo boriti same, ampak za to potrebujejo sodelovanje politike.

Čeferin je še enkrat poudaril, da imata Uefa in celotna nogometna družina ničelno toleranco do rasizma v športu.

"Bili so časi, ko smo mislili, da smo izkoreninili to zlo. A zadnja leta so nas naučila, da je bilo takšno razmišljanje preveč samozadovoljno. Vzpon nacionalizmov po Evropi je prispeval k nesprejemljivemu vedenju, nekateri pa mislijo, da je množica nogometnih navijačev pravi prostor za izražanje takšnih pogledov," je zapis na Uefini strani začel Čeferin.

Poudaril je, da se Uefa v sodelovanju z nevladno organizacijo Fare (Football Against Racism Europe, Nogomet proti rasizmu v Evropi) že zdaj ostro bojuje proti takšnim dejanjem. Kazni Uefe so med najvišjimi v vseh športnih panogah, najmanjša kazen, na katero lahko računajo tisti, ki takšno dogajanje dopuščajo, je zaprtje stadionov oziroma tribun, s čimer se zmanjšajo prihodki, obenem pa stigmatizirajo navijače takšnih klubov.

Kot je še poudaril Čeferin, je Uefa edina mednarodna zveza, ki lahko tudi igralce kaznuje z do desetimi tekmami prepovedi nastopanja zaradi rasizma.

"Verjemite mi, Uefa bo naredila vse, da bo to bolezen spravila iz nogometa. A s tem se ne smemo zadovoljiti, vedno moramo biti še odločnejši."

Pozval je, da se morajo vsi v nogometni družini, od uradnih oseb do igralcev, trenerjev in navijačev, boriti proti rasistom na nogometnih prizoriščih. A Uefa in nacionalne zveze same tega boja ne morejo dobiti, pravi predsednik Uefe.

"Nogometne zveze same tega problema ne bodo rešile. Tudi vlade in nevladne organizacije morajo na tem področju narediti veliko več, skupaj moramo biti bitko proti rasizmu in zavrženim pogledom posameznikov. Samo s skupnimi močmi bomo dostojanstveno prišli do napredka," je nagovor končal Čeferin.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.