6. 5. 2021, 14:11 | Vir: STA

Aleksander Sekulić ostaja selektor Slovenije

Nebojša Tejić/STA

Slovensko košarkarsko reprezentanco bo na olimpijskih kvalifikacijah v Litvi vodil 43-letni slovenski trener Aleksander Sekulić. Pogodbo s Košarkarsko zvezo Slovenije je podpisal za naslednji dve leti.

Sekulić je na klop Slovenije prvič sedel lani novembra v kvalifikacijah za EP 2022 in z njo zabeležil tri zmage ter poraz. Prepričljivo jo je pripeljal na evropsko prvenstvo prihodnjega septembra v Kölnu.

Poleg njega sta bila v igri za mesto selektorja še grški strokovnjak Dimitrios Itudis in Španec Xavi Pascual. Kot je v današnjem pogovoru z novinarji preko Zooma povedal predsednik KZS Matej Erjavec, je bil Itudis praktično že imenovan za selektorja lani spomladi, vendar je vmes posegla pandemija novega koronavirusa in vse dogovore postavila na glavo.

"Bivši selektor Rado Trifunović je imel lani okoli 15. marca nalogo, da odpotuje v Rusijo in z Itudisom doreče še zadnje podrobnosti pred podpisom. A vsi veste, kaj se je nato zgodilo. Odpadle so olimpijske kvalifikacije in olimpijske igre, zato smo morali začeti iskati nove kandidate," je nadaljeval Erjavec.

"Xavi Pascual je imel bolj sprejemljive pogoje kot Itudis, ki je želel svoj strokovni štab in popolno avtonomijo pri izbiri. Bil je kandidat, dokler ni novembra na selektorsko klop sedel Aleksander Sekulić in pokazal svojo kakovost. Avtomatično je postal tretji kandidat, predvsem pa za Slovenijo najbolj sprejemljiv. Največja težava, ki bi jo imeli z Itudisom ali Pascualom, bi bila, da bi bila to trenerja samo za velika tekmovanja, ne pa za kvalifikacije, saj oba nastopata v evroligi," je povedal predsednik Erjavec.

Prva naloga za 43-letnega Ljubljančana, ki je del reprezentance že več kot petnajst let in je kot pomočnik različnim selektorjem sodeloval na štirih evropskih prvenstvih, dveh svetovnih prvenstvih ter olimpijskih kvalifikacijah v Atenah 2004, bo predolimpijski turnir v Kaunasu. Od 30. junija do 4. julija bo Slovenija igrala v skupini z Angolo in Poljsko ter se ob osvojitvi enega od prvih dveh mest križala s skupino z Venezuelo, Južno Korejo ter Litvo.

"Moja prva želja je, da se zberemo v čim močnejši postavi in da fantje na zbor pridejo z enako vnemo in motivacijo, ki so jo pokazali novembra v kvalifikacijah. Naš cilj, zgodovinska uvrstitev na olimpijske igre, zagotovo ne bo lahek zalogaj, saj imamo pred seboj močne reprezentance, vključno z gostiteljico Litvo. Verjamem, da smo sposobni zasesti prvo mesto na turnirju in napredovati na turnir v Tokiu," je povedal Aleksander Sekulić.

Sekulić, ki je trenersko pot začel na Slovanu v Ljubljani, zadnje tri sezone pa deluje v češkem Nymburku, se že ob začetku svojega mandata sooča z izgubo enega od ključnih igralcev. Naturalizirani Američan Jordan Morgan, ki bil v veliko pomoč reprezentanci v boju pod košema, se je poškodoval in bo moral ta ali naslednji teden na operacijo kolena.

Bolj razveseljive novice je sporočil predsednik Erjavec, ki se je pred slabim mesecem mudil na obisku v ZDA. Tako Luka Dončić kot Vlatko Čančar sta mu zatrdila, da se veselita snidenja z reprezentanti, s katerimi sta se zadnjič videla 2017 ob osvojitvi zlate medalje na evropskem prvenstvu.

Na žalost pa je tudi pri njuni udeležbi na kvalifikacijskem turnirju, še en velik vprašaj. Če se bosta namreč s svojima ekipama uvrstila v konferenčni finale lige NBA, ne bosta mogla potovati v Kaunas.

"Podobne težave zaradi specifične, koronske sezone imamo tudi z drugimi reprezentanti. Načrt je, da s pripravami na Kaunas začnemo 7. junija, a vprašanje je, ali bodo tedaj vsi reprezentanti že končali klubske sezone. Upamo na najboljše, a se hkrati zavedamo, da živimo v času, ko vse ni odvisno od nas, ter da imajo podobne težave tudi druge reprezentance," je dodal direktor reprezentance Matej Likar.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.