4. 8. 2021, 10:25

Ali veste, koliko je dejansko vredna zlata olimpijska medalja?

Profimedia

Pred letom 1912 je Mednarodni olimpijski komite zlatim zmagovalcem res podelil zlato medaljo, leto 1912 pa je bilo prelomno leto, ko so zlate medalje zamenjale srebrne medalje, prevlečene z zlatom. 

Če ste se kdaj vprašali, koliko je dejansko vredna sedanja zlata olimpijska medalja, s katero zlati olimpijci ponosno pozirajo med zobmi, naj vam povemo, da z njimi ne morejo ravno obogateti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Primoz Roglic (@primozroglic)

Letošnje zlate medalje je ustvaril japonski oblikovalec Junichi Kawanishi. Vsebuejo približno 6 gramov zlata na okvirno 550 gramov čistega srebra. Tečaji zlata in srebra pogosto nihajo, zato vrednost zlate medalje ni vedno ista. V povprečju se cena giblje okoli 800 dolarjev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Benjamin Savšek (@benisavsek)

Srebrna medalja, ki je izdelana iz 550 gramov čistega srebra, stane 462 dolarjev, medtem pa so bronaste medalje večinoma iz bakra in cinka in so vredne le nekaj dolarjev.

Zlata olimpijska medalja: okoli 800 dolarjev
Srebrna olimpijska medalja: okoli 460 dolarje Bronasta olimpijska medalja: nekaj dolarjev

Vrednost medalje pa ni le v denarju, saj olimpijcem pomeni nov presežnik v njihovi karieri. Se pa nekateri kljub temu odločijo, da svoje medalje prodajo. Tako se je odločil tudi član ameriške hokejske ekipe »Miracle on Ice« Mark Wells, ki je leta 1980 svojo medaljo prodal zasebnemu zbiratelju za 40.000 dolarjev, ta pa jo je leta 2010 potem na dražbi prodal za skoraj 311.000 dolarjev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.