18. 9. 2020, 07:00 | Vir: STA

Ameriška zvezdnica pred oltarjem z moškim, ki ga je rešila iz zapora

profimedia

Zvezdnica ameriške ženske poklicne košarke WNBA Maya Moore se je poročila z Jonathanom Ironsom, moškim, ki mu je v začetku letošnjega leta po krivi obsodbi pomagala iz zapora, poročajo ameriški mediji. Enaintridesetletnica je v zgodbo razkrila v oddaji Dobro jutro Amerika.

Košarkarica se je lani odločila, da bo v svoji košarkarski karieri naredila tekmovalni premor. Svojo tekmovalno majico v vrstah risinj iz Minnesote, Minnesota Lynx, je prekinila, da bi se posvetila prizadevanjem za osvoboditev Ironsa. Irons je 2. julija odšel na prostost, potem ko je 23 let preživel za zapahi.

Košarkarica je v sredo povedala, da sta se zakonca poročila "pred nekaj meseci" na majhni zasebni poroki. Zvezdnica severnoameriškega ženskega športa se je prvič srečala z Ironsom pred 13 leti, ko je imela še rosnih 18 let. Irons je bil del zaporniškega programa v Jefferson Cityju v Missouriju. Dvanajst let je trajal boj, da je svojega zdajšnjega moža spravila iz zapora, kjer je bil zaradi krive obsodbe.

Oba sta Afroameričana. Zdaj 40-letnega Ironsa je leta 1998 povsem bela porota po krivem obsodila na 50 let zapora, za vlom in strelski napad brez hujših posledic, ki ga ni zagrešil. Že sam pregled prstnih odtisov bi Ironsa rešil dolgega zapora. Po razveljavitvi obsodbe pa se tožilec zaradi pomanjkanja dokazov ni odločil za ponovitev sojenja.

Moorova je ena najuspešnejših košarkaric onstran velike luže. Z risinjami je osvojila štiri naslove prvakinj WNBA, z ameriško reprezentanco je osvojila dve zlati olimpijski medalji in dva naslova svetovnih prvakinj.

Pred kamero sta odkrito ddelila svojo zgodbo in načrte, da bi pomagala drugim zapornikom, ki nedolžni prestajajo krivično kazen samo zato, ker imajo temno barvo kože. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec