9. 6. 2021, 18:01 | Vir: STA

Andreja Leški srebrna na svetovnem prvenstvu v judu

Aleksander Gasser/STA

Judoistka Andreja Leški je na svetovnem prvenstvu v Budimpešti osvojila srebrno kolajno v kategoriji do 63 kilogramov in s tem največji uspeh v karieri. V velikem finalu jo je ugnala štirikratna svetovna prvakinja in prva nosilka Francozinja Clarisse Agbegnenou.

V izenačenem dvoboju je osemindvajsetletna Francozinja spretno odgovorila na napad štiri leta mlajše tekmovalke ljubljanskega Bežigrada minuto pred koncem, v protinapadu najprej dosegla vazari, akcijo pa nato nadaljevala v končni prijem za predčasen konec borbe in peto zlato na SP.

"To je moja prva kolajna na članskih svetovnih prvenstvih in to je takoj srebrna. Občutkov ne znam čisto opisati, sem zelo srečna in zaenkrat nisem še čisto razumela, kaj se dogaja in kaj sem dosegla. Sem zelo ponosna in vesela, obenem pa hvaležna vsem, ki mi stojijo ob strani in me podpirajo," je mnenje tekmovalke javnosti prenesla Judo zveza Slovenije.

"O samem finalu pa to. Začela sem agresivno. Rekla sem si, da bom dala vse od sebe, saj sem vedela, da izgubiti česa nimam, saj medaljo dobim ne glede na izid dvoboja. Francozinja je zelo močna in eksplozivna tekmica, tudi jaz sem pokazala, da imam v sebi tudi nekaj te agresije in nekaj, kar je dalo temu dvoboju nek poseben priokus, nad čemer so bili gledalci tudi navdušeni."

Leškijeva, dobitnica brona na letošnjem evropskem prvenstvu v Lizboni, je v polfinalu z vazarijem premagala Anriquelis Barrios iz Venezuele.

V izjemnem dnevu je slovenska reprezentantka, peta tekmovalka s svetovne jakostne lestvice, nanizala štiri zmage, Koprčanka "na začasnem delu v Ljubljani" je bila v uvodnem krogu kot četrta nosilka prosta, nato pa se je poigrala s Sandrine Billiet s Kapverdskih otokov in jo vrgla v prvi pravi akciji po vsega 18 sekundah.

Veliko težja tekmica je bila 26-letna Britanka Lucy Renshall. Po skoraj desetih minutah borbe namesto običajnih štirih se je zmage veselila slovenska reprezentantka, ki je večji del dvoboja nadzorovala tekmico, ni ji pa uspelo pripraviti odločilnega meta.

V četrtfinalu je varovanka Andreja Šturbabina nadaljevala suverene predstave in izkušeni 33-letni Ketleyn Quadros iz Brazilije podobno kot za razliko od grand slama v Kazanu ni dala priložnosti za presenečenje. Odločilni met je sledil 39 sekund pred koncem dvoboja.

"Borba s tekmovalko iz Kapverdskih otokov je bila kratka in ne pretežka, saj sem tekmovalko v nekaj sekundah z atraktivnim metom spravila na hrbet. Nato sem nadaljevala bolj taktično. Proti Britanki je bil dvoboj težji, saj mi njen način borbe na ustreza, a izšlo se je v mojo korist. Nato je sledil z Brazilko, s katero sem pred kratkim v Kazanu izgubila. Premagala sem jo z dvema lepima metoma. Venezuelko Barrios pa sem poznala že s preteklih tekmovanj, vedela sem, da ta dvoboj ne bo enostaven in bo zelo pomemben za celoten potek tekmovanja, saj sem si s to zmago priborila medaljo. Z metom za vazari sem povedla in nato to prednost brez večjih zapletov zadržala do konca dvoboja," pa je jutranje boje opisala slovenska šampionka.

V kategoriji do 82 kg je nastopil Alen Vučina in izgubil prvo borbo proti Turku Mohamedu Kocu, čeprav je že imel prednost vazarija.

Na tekmi manjka olimpijska prvakinja Tina Trstenjak, ki se pripravlja za nastop v Tokiu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.