20. 2. 2021, 15:13 | Vir: STA

Andreja Slokar: Dosegla sem najboljši rezultat v karieri, a vem, da lahko naredim več

profimedia

Avstrijka Katharina Liensberger je nova svetovna prvakinja v slalomu. Liensbergerjeva je bila najhitrejša tudi na drugi progi za svojo prvo slalomsko zmago na velikih tekmah. Uspeh kariere je uspel Andreji Slokar, ki je v finalu s 17. pozicije prve vožnje skočila na peto mesto v svojem debiju na svetovnih prvenstvih. Ana Bucik je bila deveta.

Srebro je pripadlo Slovakinji Petri Vlhovi, bron pa je osvojila Američanka Mikaela Shiffrin, ki je po štirih zaporednih naslovih slalomske svetovne prvakinje morala predati krono.

S slovenskega vidika je fantastična druga vožnja uspela Ajdovki Andreji Slokar. Po prvi vožnji je bila precej jezna, saj ji nastop ni uspel, kot si ga je zastavila.

Slokarjeva, vodilna v slalomskem seštevku evropskega pokala, je bila 31. na startu in nekoliko zadržana v prvih zavojih. V nadaljevanju je stopila na plin in si je priborila 17. izhodišče ter nastop v finalu. Zaostanek 2,33 sekunde pa je bil velik.

A se v finalu na svojem krstnem svetovnem prvenstvu ni ustrašila priložnosti. Pred nastopom Slokarjeve je vodila Švedinja Elsa Fermbäck. Slokarjeva je bila od starta do cilja hitrejša (-0,84; -1,12; -1,11) ter z veliko prednostjo 1,25 sekunde prevzela vodstvo.

"Sem res jezna za napako v prvem teku, tudi drugi tek sem odpeljala korektno, ampak še vedno je bilo veliko napak. Seveda, naredila bom najboljši rezultat v karieri, ampak vem, da lahko naredim še več," je v prvi izjavi za TV Slovenija dejala Slokarjeva.

Ob tem je tudi dodala, da je krasno na rdečem stolu vodilne. Na njem je sedela drugič v karieri, potem ko je v Kranjski Gori na veleslalomu, ki ga je končala na 19. mestu, sedela na stolu vodilne pičlih 20 sekund. A zdaj se ji je posrečilo to še na slalomu.

Slokarjevo ni prehitela niti reprezentančna kolegica Ana Bucik, ki je bila po prvi vožnji peta. Triindvajsetletnico je prehitela šele štirikratna slalomska svetovna prvakinja Mikaela Shiffrin, ki je čas Ajdovke izboljšala za 69 stotink sekunde.

Za malenkost, 33 stotink, je na tretje mesto Slokarjevo potisnila Švicarka Wendy Holdener. Na startu pa sta bili še najhitrejši dve s prve vožnje.

Slovakinja Petra Vlhova, vodilna smučarka in vodilna slalomistka sezone svetovnega pokala, ni naredila napake in je pričakovano s prednostjo skoraj sekunde premagala Shiffrinovo, ki je morala predati slalomsko krono.

Na startu je bila le še Liensbergerjeva, ki je na prvi progi izkoristila številko 1 za najboljši čas. Šele Liensbergerjeva je v finalu prehitela tudi Slokarjevo, če se upoštevajo zgolj časi v finalu. Slokarjeva pa se je dosežka kariere veselila z drugim najboljšim časom finala.

Že po prvi vožnji so bili zaostanki na precej zahtevni podlagi presenetljivo veliki. Vlhova je edina na prvi progi zaostajala manj kot sekundo, tri desetinke za kasnejšo zmagovalko. Tretja Holdenerjeva je bila 1,24 sekunde počasnejša. Bucikova na petem mestu je za zgolj 15 stotink zaostajala za zmagovalnim odrom. A se Novogoričanki drugi nastop ni v celoti posrečil.

Na koncu je 23-letna Liensbergerjeva, ki je bila skupaj z Italijanko Marto Bassino zmagovalka paralelnega veleslaloma, s prednostjo ene sekunde pred Vlhovo osvojila svojo prvo veliko slalomsko zmago na največjih tekmah. Veleslalom je končala na tretjem mestu za bron.

Vlhova, ki jo trenira trener slovenske šampionke Tine Maze Livio Magoni, pa je bila kar 98 stotink hitrejša od Shiffrinove, ki je na prvenstvu v Cortini d'Ampezzo prišla do svoje še četrte medalje, sicer pa skupno 11. na svetovnih prvenstvih.

Zaostanek Slokarjeve na petem mestu je znašal 2,67 sekunde, Bucikova je na devetem mestu, kar je njen najboljši dosežek v sezoni in najboljši na svetovnih prvenstvih, zaostala 3,39 sekunde. Na startu sta bili tudi Meta Hrovat, ki je odstopila na prvi progi, Neja Dvornik pa je po 34. mestu v prvi vožnji nastop v finalu izpustila.

V Cortini d'Ampezzo je le še ena neznanka, svetovni slalomski prvak, tega bodo okronali v nedeljo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord