27. 5. 2021, 18:39 | Vir: STA

Čeh na Ptuju z 69,52 postavil slovenski in evropski rekord do 23 let

Nebojša Tejić/STA
Čeh na Ptuju z 69,52 postavil slovenski in evropski rekord do 23 let (foto: Nebojša Tejić/STA)

Kristijan Čeh je na prvi tekmi letošnje mednarodne atletske lige Telekom Slovenije na Ptuju v metu diska z 69,52 m postavil slovenski rekord, ki je sedaj tudi nov mlajši članski evropski rekord ter drugi izid sezone na svetu.

Čeh, ki brani naslov zmagovalca slovenske lige, je že v drugi seriji vrgel 69,52 m in izboljšal državni rekord (68,75 m), ki ga je dosegel 23. junija lani v Mariboru.

V tretji je šlo prek 70 m, a je Ptujski orjak prestopil. Dva metra in šest centimetrov visok atlet je nato v četrti vrgel 63,38 m, v peti 69,14 m, v zadnji pa 68,73 m. Ne le za ogrevanje je bilo 66,20 m v prvi seriji, kar je tudi rezultat svetovne vrednosti.

"Malo je bilo nervoze na začetku, to je le prva tekma poletne sezone. Pred njo nisem imel kakšnih velikih pričakovanj, a sem že v prvi seriji izvrstno vrgel. Potem je disk le še letel in letel. Čutim, da sem dobro pripravljen, dobro smo delali pozimi. Le še nekaj fines moram popraviti, pa bo še bolje," je povedal Čeh.

Več od njega je letos vrgel le svetovni prvak Šved Daniel Stahl, 69,71 m je zmogel v domačem Helsingborgu 22. maja.

"Sedemdeset metrov je magična meja, največ, kar se lahko doseže v disku. Pred mano je le še svetovni prvak, to je zame izziv in tudi potrditev, da smo na dobri poti, imam izvrstnega trenerja (Gorazda Rajherja, op STA) in tako je treba le še nadaljevati. Poleg tega je Stahl tudi edini tekmec iz svetovnega vrha, ki ga še nisem premagal, prvo priložnost bom imel na diamantni ligi," je bil zadovoljen Čeh.

Čez dva dneva bo imel v Slovenski Bistrici že naslednjo tekmo. "Prejšnji rekord sem dosegel v Mariboru, tega pa na domačem stadionu, na katerem skoraj vsak dan treniram. Krog za izmet je nov, šele drugič sem bil na njem, a pokazalo se je, da je res odličen. To je prvi teden po procesu treninga, res lepo sem začel sezono. Danes mi je veter tudi nekoliko pomagal," je dodal Čeh.

Metal je še v dokaj lepem vremenu, le četrt ure pozneje pa je začelo deževati. Izjemno močan veter, ki je prestavljal šotore, pa je nato prekinil tekmovanje in ga še vedno niso nadaljevali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.