31. 3. 2017, 10:00 | Vir: Playboy

Dakarska odiseja slovenskega motorista Simona Marčiča

rally zone

Usoda Mariborčana Simona Marčiča se vsako leto v obdobju Dakarja skoraj čudežno preplete z ekipo Peugeot-Total. Lani sta Loeb in Despres Simonu v več kot eni situaciji priskočila na pomoč, letos pa je pogumni motorist kategorije malles moto v predpredzadnji etapi trčil v Peugeotov dirkalnik številka 300.

Na navigacijsko najzahtevnejšem južno­ameriškem Dakarju do zdaj sta se sočasno izgubila zmagovalec relija Stéphane Peterhansel in motorist brez asistence Simon Marčič, športnik, avanturist in asistent mariborske fakultete za energetiko. Nekaj časa sta oba dirkača vozila v isto smer, dokler ni Peterhansel nenadoma obrnil in se z vso hitrostjo začel približevati edinemu slovenskemu udeležencu na reliju. Časa za umik ni bilo, le za hitro zaviranje, in Marča je končal pod Petrovim dirkalnikom. Dogodek mu je prinesel nemalo slave, bolniško posteljo v švicarski porod­nišnici v Buenos Airesu, intramedularni žebelj z vijaki od kolena do gležnja, vrnitev v domovino v poslovnem razredu in veliko srčno bolečino.

»Bolj me je bolelo srce kot noga,« je po vrnitvi domov povedal Simon. Dakar je namreč celoletni projekt in velik finančni zalogaj, zato je odstop največje razočaranje, ki ga lahko doživi tekmovalec. Simonu ekipa Playboya želi hitro okrevanje in uspešen nastop na jubilejni, 40. ediciji relija prihodnje leto. Se bo reli vrnil v Afriko? Ali vsaj v Atakamo

TEKST Tina Torelli
FOTO  Barni-Bauer/Rally Zone, Tina Torelli

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.