20. 9. 2020, 13:16 | Vir: STA

Dirka po Franciji se bo končala z dvojno slovensko zmago in rojstvom nove zvezde

profimedia
Dirka po Franciji se bo končala z dvojno slovensko zmago in rojstvom nove zvezde (foto: profimedia)

Kolesarski svet bo danes okronal novega zmagovalca najprestižnejše dirke na svetu. Na Elizejskih poljanah bo v večernih urah po zaključku treh tednov gladiatorskega boja po cestah Francije na najvišjo stopničko stopil Tadej Pogačar. Letošnji Tour pa se bo poleg rojstva njegove velike zvezde v zgodovino zapisal tudi po dvojni slovenski zmagi.

Enaindvajsetletni mladenič s Klanca pri Komendi je v soboto v izjemnem slogu z veliko razliko premagal vso konkurenco in si za mnoge, tudi zanj, nenadejano prikolesaril rumeno majico najboljšega v skupni razvrstitvi pred rojakom Primožem Rogličem.

S sobotno vožnjo je kolesarski svet postavil na glavo. Priznani tuji mediji mu že od včeraj namenjajo hvalospeve, njegovo vožnjo na kronometru opisujejo kot zgodovinski preobrat, skupno zmago pa primerjajo z nekaterimi največjimi dosežki v 117-letni zgodovini Toura. Francoski športni časnik L'Equipe mu je v nedeljski objavi na naslovnici nadel vzdevek "PogaStar" (v prevodu: Pogazvezda).

Čeprav so mu že pred soboto vsi priznavali izjemen talent, pa so le redki mislili, da bo ta tako hitro pripeljal do tako odmevnih dosežkov. To je bilo čutiti tudi v novinarskem središču na prizorišču sobotne vožnje na čas na La Planche Des Belles Filles, kjer je razplet povzročil tišino v veliki dvorani, v zraku pa je obviselo vprašanje - kaj se je ravnokar zgodilo?

Vse je bilo že pripravljeno za zmago njegovega rojaka Rogliča, ki je suvereno vodil 11 dni in bil po 3326 prepeljanih kilometrih trdno v sedlu vodilnega. Skoraj minuto prednosti pred vožnjo na čas (36,2 km) bi po vseh kriterijih moralo zadostovati, a je 30-letni zmagovalec lanske dirke po Španiji doživel dvojno slab dan - sam etape ni odpeljal najboljše, njegov največji konkurent pa je naravnost letel.

Presenetljiv razplet je pri številnih v domovini obeh najboljših povzročil občutek nepravičnosti. Roglič, ki je tri tedne izjemno kolesaril in s pomočjo ekipe nadzoroval dogajanje okoli sebe, je na koncu okusil bolečino poraza, pa čeprav je na največji dirki na svetu osvojil izjemno drugo mesto.

Preobrat v zadnji resni etapi je v svojih izjavah po sobotni etapi najbolje povzel Pogačar. "Roglič je bil najboljši kolesar čez celotno dirko, imel je odlično ekipo. Zelo ga spoštujem, je res dober prijatelj in tudi jaz čutim njegov poraz. A to je del dirkanja, vsi skušamo na koncu zmagati," je povedal, ob tem pa razkril zmagovalno miselnost, ki je ključ do njegovega uspeha.

Dan pred dvaindvajsetim rojstnim dnevom bo po današnji odpeljani slovesni etapi do osrčja Pariza v dolžini 122 km Pogačar tako postal drugi najmlajši zmagovalec Toura v zgodovini in najmlajši v tem stoletju. Zmaga na svojem prvem nastopu na Touru postavlja ob bok nekaterih največjih imen kolesarstva v zgodovini, vključno z prvim imenom dirke Belgijcem Eddyjem Merckxom.

Kljub zmagovalni miselnosti, sam o teh primerjavah ne razmišlja in tudi sicer ostaja skromen. Ko so ga tuji novinarji vprašali za kratko biografijo, jim je po sobotni zmagi odvrnil:

"Sem mladenič iz Komende. Imam dve sestri in brata. Ne vem, kaj naj povem - rad uživam v življenju. Pomembne so mi majhne stvari. Ta oder je vsekakor prevelik zame."

In v tem slogu je pojasnil tudi svoje občutke ob skupni zmagi. "Zjutraj sem bil srečen, da sem na drugem mestu. Potem sem pa imel res dober dan in izkazalo se je, da sem zmagal. Zelo sem vesel." Za svoje uspehe hvali moštvo UAE Emirates, ki mu je dalo priložnost, in starše predvsem zaradi dobrih genov, ki mu omogočajo izjemno hitro regeneracijo.

Njegova zmaga v Franciji se bo z zlatimi črkami zapisala kot največji dosežek slovenskega kolesarstva. Ob tem pa ne gre spregledati dvojne zmage Slovenije na letošnji dirki. Čeprav Roglič na koncu ni zmagal, je ključno ime letošnjega Toura. Njegove borbe s Pogačarjem v Alpah in na koncu tudi v gorskem kronometru se bodo zapisale v bogato zgodovino Toura.

Preobrat v zadnjem delu dirke ne more skaziti slovenskega slavja v Parizu. Številni ljubitelji kolesarstva iz domovine so v zadnjih urah prispeli v glavno mesto Francije, med njimi tudi skupina skoraj 400 navijačev na dveh čarterskih poletih. Na prizorišču bosta tudi predsednik Borut Pahor in zunanji minister Anže Logar.

Na koncu je lahko le eden uraden zmagovalec dirke po Franciji. Letos bo to Tadej Pogačar, ki je vseskozi čakal na svojo priložnost. Skoraj nihče razen njegove ekipe in najbližjih pa si ni mislil, da bo ta priložnost prišla že na letošnji, 107. izvedbi največje kolesarske dirke na svetu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.