12. 9. 2020, 07:35 | Vir: STA

Dirka po Franciji se je spremenila v dvoboj med Slovenijo in Kolumbijo

profimedia

To, kar na kolesarski dirki po Franciji športna javnost spremlja že ves teden, se je včeraj uresničilo tudi v skupnem seštevku. Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) sta po izjemnem napadu na zadnjem vzponu na prelaz Peyrol strla tekmece in v skupnem seštevku zasedata prvo in drugo mesto.

V boju za rumeno majico je po 13. etapi Roglič še povišal vodstvo in ima zdaj pred prvim zasledovalcem 44 sekund prednosti. Ta zasledovalec pa je prav Pogačar, ki je obenem še nosilec bele majice najboljšega mladega kolesarja na Touru.

Mladenič, ki bo dan po koncu dirke po Franciji dopolnil 22 let, še naprej navdušuje kolesarsko stroko z napadalnim slogom. Tudi včeraj je na zadnjem vzponu prvi napadel, sledil pa je protinapad Rogliča, po katerem sta začela oba Slovenca pridobivati prednost pred favoriti. Med njimi je trpel tudi lanski zmagovalec Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ki zdaj v skupnem seštevku na tretjem mestu zaostaja 59 sekund.

Po Bernalu v razvrstitvi od četrtega do šestega mesta najdemo še tri njegove rojake, Rigoberta Urana (EF Pro Cycling), Naira Quintano (Arkea Samsic) in Miguela Angela Lopeza (Astaana). Posledično se uresničuje napoved, da bi utegnila 107. različica Toura postati boj med Slovenijo in Kolumbijo za prevlado v Parizu.

V cilj sta Slovenca sicer prišla šest minut in pet sekund za zmagovalcem etape, prav tako Kolumbijcem Danielom Martinezom (EF Pro Cycling), a pomembnejši so bili zaostanki do drugih favoritov. Po analogiji sta z 12. in 13. mestom v etapi navidez znova slavila dvojno zmago, ki pa je bila še slajša, saj sta zdaj v skupnem seštevku na prvih dveh mestih.

"Bilo je lepo, zares dober dan in zelo sem vesel. Definitivno sem zadovoljen tudi z razliko. Saj vedno, ko lahko pridobiš sekunde, pravzaprav vsako sekundo, je to dobro in prednost zame," je za organizatorje Toura po koncu etape dejal 30-letni Kisovčan. Znova je pohvalil svoje moštvene kolege pri Jumbo-Vismi, ki so opravili ogromno dela, da so nekdanjega smučarskega skakalca pripeljali v dober položaj za napad.

"Seveda v tem nisem sam, saj razumete. Jaz sicer nosim rumeno majico, ampak tu je celotna ekipa. Vsak za zdaj opravlja svoje delo, trenutno nam gre na tej dirki odlično," je slikovito dodal Roglič.

Edini, ki za zdaj kljubuje moči Nizozemcev na čelu z odličnim Slovencem, je prav Pogačar. Za vodilnega kolesarja v seštevku Toura to ni nikakršno presenečenje.

"Iskreno sem že pred začetkom Toura pričakoval, da bo Tadej zelo močan. Videl sem to že na državnem prvenstvu, tudi lani smo videli, da lahko ustvari velike stvari na Vuelti, zato zame to ni nikakršno presenečenje. Je pa lepo videti dva Slovenca na vrhu," se je pod masko smejalo lanskemu zmagovalcu Vuelte.

Letos bi lahko storil še nekaj korakov naprej in stopil na kolesarski Olimp na Elizejskih poljanah v Parizu. Tam utegne z njim na stopničkah stati Pogačar. V tem trenutku se zdi, da je bolj primerno vprašanje, ali bo do konca Toura 21-letnik ogrozil Rogličevo prevlado.

"S Primožem je vedno težka borba. V zadnjih dveh kilometrih nisva bila ravno prijatelja, saj sva si le želela priti do vrha. Zagotovo bomo videli še več napadov v naslednjih dneh in tednu, ki prihaja," je odločno v pogovoru po 13. etapi dejal mladi kolesar s Klanca pri Komendi.

Skupaj s starejšim kolegom še naprej pišeta zgodovino slovenskega kolesarstva in to dejstvo mlajšemu tekmecu ugaja.

"Po tem dnevu sem zelo zadovoljen, za nami je dober dan in spet sem v beli majici. Sledil sem Rogliču in skupaj sva opravila s tem vzponom. To je bila izjemna izkušnja. Podobno je bilo že v lanski, prav tako 13. etapi na Vuelti, ko smo se povzpeli na Machuchos. Občutek je res izjemen," je na lansko dirko po Španiji spomnil Pogačar.

Takrat sta uprizorila izjemen napad in strla tekmece na Iberskem polotoku, zdaj to počneta na francoskih cestah. Pred tem v Pirenejih, zdaj pa v Centralnem masivu. Bosta v prihodnjih dneh najboljša tudi v Alpah?

Vse kaže na to. Pred vstopom v Alpe pa bo treba opraviti še s sobotno etapo. Ta bo kolesarje vodila od Clermont-Ferranda do Lyona (194 km). V njej pa kljub razgibanem terenu ni pričakovati premikov med favoriti v boju za rumeno in belo majico, ki sta sedaj na prsih obeh slovenskih zvezdnikov.

Drugače utegne biti v nedeljski, 15. etapi, ki bo kolesarje vodila do gorskega cilja na Grand Colombier. Dan bo na las podoben tistemu v tretji etapi dirke po departmaju Ain v avgustu, ki jo je zanesljivo dobil Roglič.

Takrat je prvič v sezoni 30-letnik razkril, kako močan je, a na dirki ni bilo Pogačarja, ki bi utegnil v nedeljo znova kot edini konkurirati starejšemu tekmecu. Takšna je pač bila zgodba v dosedanjih zahtevnih, gorskih etapah na Touru. Roglič proti Pogačarju ali Pogačar proti Rogliču.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.