D.H. | 15. 2. 2022, 14:03

Đoković: »Če mi bodo rekli, da se moram cepiti, sem pripravljen žrtvovati tudi pokale.«

Profimedia
Đoković: »Če mi bodo rekli, da se moram cepiti, sem pripravljen žrtvovati tudi pokale.« (foto: Profimedia)

V pogovoru za britanski BBC je srbski teniški šampion Novak Đokovič povedal, da ne želi biti povezan s proticepilskim gibanjem, a če ga bo silili v cepljenje, je pripravljen izpustiti tudi največja teniška tekmovanja.

Trenutno najboljši teniški igralec na svetu in dobitnik 20. grand slamov, tako vztraja na stališču, ki ga je zagovarjal prejšnji mesec, ko je bil zaradi spora glede cepilnega statusa deportiran iz Avstralije. »Bil sem resnično žalosten in razočaran s tem, kako so se je zame vse skupaj zaključilo v Avstraliji,« je povedal za BBC.

Na BBC so Novaka Đokovića vprašali, če je pripravljen žrtvovati sodelovanje v velikih pokalnih tekmah, kot sta Wimbledon in odprto prvenstvo Francije, na kar je odgovoril: »Da, to je cena, ki sem jo pripravljen plačati.« Ob tem sicer poudarja, da ni proti cepljenju in da je bil cepljen kot otrok. »Vselej sem podpiral svobodo izbire pri tem, kaj vnašamo v svoje telo.«

Đoković je še omenil, da upa, da se bodo zahteve za prihodnje turnirje sčasoma spremenile in da upa, da bo lahko še dolga leta igral tenis. Je pa ob tem potrdil, da je pripravljen spustiti priložnost, da statistično postane najboljši teniški igralec vseh časov, češ, da so principi vredni več kot lovorike. Med moškimi ga trenutno vodi le še Rafael Nadal, ki je zmagal 21 grand slamov.

Na BBC so ga tudi vprašali, zakaj je pripravljen žrtvovati tako veliko. Odgovoril je: »Ker so principi glede odločitev, kaj počnem s svojim telesom, bolj pomembni kot katerikoli naslov ali karkoli drugega.« Poudaril je še, da je vedno bil zaprisežen wellnessu, kakovostnemu in zdravemu življenju ter zdravi prehrani.

Đoković sicer trdi, da ohranja odprte možnosti glede morebitnega cepljenja v prihodnosti, saj, kot pravi sam, »kolektivno iščemo najboljšo možno rešitev za končanje covida.« Dodaja še: »Nikoli nisem bil proti cepljenju. Razumem, da se globalno vsi trudijo ukrotiti virus in upajo, da bomo kmalu videl konec tega virusa.«

Vir: BBC

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.