10. 8. 2021, 20:26 | Vir: STA

Dončić z maksimalno vsoto za podaljšanje v ligi NBA postaja najbolje plačan slovenski športnik

Nebojša Tejić/STA

Slovenski virtuoz Luka Dončić je danes dopoldan v hotelu Intercontinental v Ljubljani podpisal zgodovinsko pogodbo z Dallas Mavericks. Z njo je postal najbolje plačani slovenski športnik vseh časov, hkrati pa najmlajši v zgodovini lige NBA s takšno vsoto. V naslednjih petih letih bo zaslužil 207 milijonov dolarjev oziroma 176 milijonov evrov.

"Danes so se moje sanje uresničile. Košarka mi je v življenju dala ogromno in me popeljala na številne čudovite kraje. Počaščen in vznemirjen sem, da bom ostal v Dallasu kot del Mavericks," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal 22-letni Luka Dončić.

Po pravilih lige NBA bo Dončić v novi pogodbi užival šele od sezone 2022/23 dalje. Letos ga bo Dallas namreč plačal še po veljavni oziroma osnovni, ki jo je Ljubljančan kot novinec v tekmovanju podpisal pred tremi leti. Ta mu je v prvi sezoni prinesla 6,5 milijona dolarjev, v drugi 7,6, letos osem in naslednjo 10,1 milijona.

Po novi pogodbi od 2022/23 bo Dončić prvo sezono dobil 35,7 milijona, zadnjo, peto, do katere ima pravico igralec sam, 47,1 milijona oziroma v povprečju 41,4 milijona, poročajo različni ameriški mediji.

Ob tem izpostavljajo, da ne morejo vsi igralci, starosti Luke Dončića, doseči maksimalne vsote za podaljšanje. Po pravilih lige NBA morajo za to izpolnjevati določene pogoje. Dončićev vrstnik Trae Young je na primer podpisal pogodbo za podobno vsoto, a teh številk ne bo dosegel, če v prihodnje ne bo izpolnil določenih pogojev.

Najprej mora biti igralec na naboru izbran dovolj visoko, da že v startu izpolni finančni maksimum za novinca. Pri podaljšanju pogodbe za novinca za pet let mora klub spoštovati pravilnik lige, ki določa, da sta prvi dve leti zagotovljeni, za tretje in četrto leto imata obe strani različne možnosti, do zadnje, pete sezone pa je upravičen igralec oziroma lahko on sam izbere možnost podaljšanja ali prekinitve. Če bo torej Dončić izbral, da bo v Dallasu ostal vseh pet sezon, bo v tem času skupno prejel 207 milijonov dolarjev.

Za podpis maksimalnega podaljšanja je nato potreben še en pogoj

Ali da je bil igralec v eni od prvih treh sezonah v ligi NBA izbran za najkoristnejšega igralca (MVP), ali da je bil uvrščen v eno od prvih treh postav prvenstva ali pa da je bil proglašen za najboljšega obrambnega igralca lige.

Dončić je izpolnil drugo od teh treh možnosti - bil je član najboljše peterke lige NBA v zadnjih dveh sezonah, medtem ko mora biti na primer Trae Young za izpolnitev maksimalnega podaljšanja v prihodnji sezoni MVP ali član ene od najboljših peterk lige.

Poleg tega, da je Dončić postal najmlajši igralec v zgodovini lige NBA

Z maksimalnim podaljšanjem oziroma s takšno vsoto, je postavil tudi nov klubski rekord Dallas Mavericks. Doslej je Mark Cuban največ odštel za latvijskega centra Kristapsa Porzingisa; leta 2019 je podpisal za 159 milijonov dolarjev.

Rekorder lige NBA je Stephen Curry, ki je pred nekaj dnevi drugič v karieri podpisal pogodbo za več kot 200 milijonov. Pred štirimi leti je bila vsota 201 milijon, zdaj pri 33 letih pa je z Golden State Warriors podaljšal za pet let za 261 milijonov dolarjev.

Luka Dončić je zdaj postal član elitne skupine +200 milijonov, v kateri so poleg Curryja še Damian Lillard, Giannis Antetokounmpo, Russell Westbrook, James Harden, Rudy Gobert in Paul George.

"Veliko je ljudi, ki so zaslužni, da so se danes uresničile sanje nekoč dečka, ki je želel igrati v ligi NBA. Zagotovo se moram v prvi vrsti zahvaliti svojemu managerju Enriqueju Villalobosu, pa seveda mojemu dekletu, očetu in mami. Danes sem res srečen," je med drugim dejal Dončić.

"Res gre za veliko vsoto denarja. Nisem še razmišljal, kako jo bom porabil, ali s čim se bom nagradil. Najprej moram dojeti, da je vse res," je dodal Dončić.

Konferenca

Novinarske konference oziroma podpisa pogodbe so se v Ljubljani udeležili lastnik kluba Mark Cuban, novi trener Dallasa Jason Kidd, svetovalec Dirk Nowitzki, generalni direktor Nico Harrison in njegov pomočnik Michael Finley. Delegacija kluba je v Slovenijo prispela v ponedeljek, da bi Dončiću predstavila novo pogodbo.

"To je zgodovinski dan za Dallas Mavericks. Del ekipe je postal igralec, za katerega smo vedeli, da je dober, nikoli pa si nismo mislili, da bo postal še toliko boljši. Podaljšanje pogodbe je šele nadaljevanje kariere bodočega člana hiše slavnih, za katerega sem prepričan, da nam bo prinesel veliko veselja in ponosa," je ob tem povedal Mark Cuban.

Dončić je minulo sezono v povprečju dosegal po 27,7 točke, 8 skokov in 8,6 podaje na tekmo, ob tem je 47,9-odstotno metal iz igre, 35-odstotno za tri. Dallas okoli Dončića želi zgraditi ekipo za osvojitev naslova. Klub se namreč ni prebil dlje od prvega kroga končnice, vse odkar je leta 2011 s Kiddom in Nowitzkim osvojil naslov prvaka.

"To ni zgodovinski dan le za Luko Dončića in Dallas Mavericks, to je dan, ki si ga morajo zapolniti vsi mladi igralci po vsem svetu. Luka je dokaz, da se da z vztrajnim delom, potrpežljivostjo in voljo preseči vse ovire. Če je njemu uspelo, lahko še marsikomu," je v Ljubljani dejal Jason Kidd.

Čeprav ni bil na odru novinarske konference, se je o slovenskem virtuozu pod koši pred slovenskimi mediji razgovoril tudi Dirk Nowitzki. "Luka je izjemna oseba. Ne samo, da je odličen košarkar, eden najboljših na svetu, predvsem je pravi vodja na terenu in izven njega. To je nenazadnje dokazal s Slovenijo na olimpijskih igrah. Ustvaril je pravo kemijo v ekipi, ki si jo želimo tudi mi v Dallasu," je dejal Nemec.

Luka Dončić je na novinarski konferenci odgovoril tudi na vprašanje, ali ima v novi pogodbi kakršne koli omejitve za igranje v slovenskem dresu. Bil je kategoričen: "Ne. Igral bom za Slovenijo," je povedal, njegov šef Mark Cuban pa ga je dopolnil: "Veselje, ki ga igralci doživljajo ob zastopanju svoje države, in radost, ki jo dajo ljudem ob uspehih, sta zame bistvo športa."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord