N.A. | 29. 4. 2020, 16:43

Luka Dončić: Vedno sem govoril, da bom pevec, če mi ne bo uspelo v košarki

Profimedia

Slovenski košarkar Luka Dončić, ki igra v ligi NBA za Dallas, je za srbski medij Nova.rs dal ekskluziven intervju. Spregovoril je o primerjavah z LeBronom Jamesom in Bryantom, o srečanju z Jordanom, o tem, kako pomaga otrokom razvijati talent in tudi o koronakrizi.

V tej sezoni ste podrli številne rekorde. Poudarili ste, da vam posamični uspehi ne pomenijo toliko kot ekipni. Kaj je vaša motivacija za naprej? Kako želite še izboljšati svojo igro?

Tako kot zdaj, me bo tudi v prihodnosti najbolj motiviralo to, da čim več pripomorem k zadanemu cilju - da postanemo prvaki lige NBA. To mi daje dodaten zagon in dodatno moč, da na vsaki tekmi dam vse od sebe.

Strokovnjaki vas že primerjajo z Michaelom Jordanom, LeBronom Jamesom in nedavno preminulim Kobejem Bryantom. Kako se soočate s tem pritiskom, ki je po vsaki dobro odigrani tekmi še večji?

Vem, da se od mene veliko pričakuje na vsaki tekmi, in seveda sem zaradi teh primerjav počaščen. Odrasel sem ob spremljanju teh virtuozov. Bili so moji vzorniki in zaradi njih sem danes boljši igralec. Ne občutim veliko pritiska, želim le uživati na igrišču. Primerjave s temi igralci so zame dodaten izziv in motivacija, da postanem še boljši.

Pandemija koronavirusa je zaustavila športna tekmovanja po vsem sveta. Liga NBA je bila prekinjena marca. Kako vi občutite dogajanje? 

Tako kot za vse je tudi zame vse skupaj velik šok. Da je sezona prekinjena, smo izvedeli med tekmo. Nikoli si nismo mislili, da bodo posledice virusa tako razsežne.

Kako ste v Dallasu preživljali obdobje izolacije?

Bil sem doma in imel sem ogromno energije. Dolgo sem bil zaprt, družbo mi je delal pes. Čas sem preživljal tako, da sem igral videoigrice, gledal serije in se po telefonu pogovarjal s prijatelji in družinskimi člani.

Čas ste si krajšali tudi s petjem?

Tako je. Vedno sem govoril, da bom pevec, če mi ne bo uspelo v košarki. (smeh) Ker svojih navijačev nisem mogel zabavati z žogo na parketu, sem za zabavo poskrbel s petjem na socialnih omrežjih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

AIR Gia 🐶😎

A post shared by Luka Doncic (@lukadoncic) on

Zakaj ste nato odpotovali v Slovenijo?

V Sloveniji imam boljše pogoje za trening. Poleg tega sem rad v domovini. Srečen sem, ker sem se vrnil domov. Zaradi tega sem v boljšem fizičnem in tudi psihičnem stanju.

Kaj ste naredili, ko ste prišli v Slovenijo?

V roke sem prijel žogo in začel metati na koš, ki ga imam pred hišo. Zaradi utrujenosti sem šel nato spat, saj na letalu nisem mogel.

Na kakšen način vzdržujete pripravljenost?

Redno treniram, velik poudarek namenjam tudi moči.

Po prihodu v Slovenijo ste morali biti nekaj časa v popolni izolaciji. Stroga karantena se bo za vas kmalu končala. Kaj boste storili po tem?

Želim si videti svoje prijatelje. Videli se bomo, ko bo to mogoče in dovoljeno.

Kako pogrešate košarko?

Zelo. Imeli smo solidno sezono, ki bi jo morali nadgraditi v končnici. Konec meseca se bo vodstvo lige odločilo, kako naprej. Upam, da se bo sezona nadaljevala.

Po vaših reakcijah na twitterju lahko sklepamo, da vam je serija Zadnji ples Michaela Jordana zelo všeč. Ste ga spoznali, po tem, ko ste podpisali pogodbo z njegovo znamko AIR?

Sem. Že pred sestankom sva se pogovarjala po telefonu. Spoznal sem ga na tekmi All-Star v Chicagu. Pogovor je bil kratek, saj je imel veliko opravkov, toda bilo je zelo prijetno. Srečanja ne bom nikoli pozabil.

Olimpijske igre so prestavljene na leto 2021. Boste nastopili v Tokiu?

Olimpijske igre so eden izmed največjih športnih dogodkov na svetu. Zelo sem motiviran. Če bom zdrav, bom z velikim veseljem oblekel dres Slovenije.

Sodelujete v številnih dobrodelnih akcijah, ustvarili ste tudi fundacijo Uresničimo sanje?

Zagon tega projekta je bil moja velika želja. Ko sem bil majhen, sem imel odlične pogoje za treniranje. Vsak otrok si zasluži imeti priložnost, da uresniči sanje. Uresničevanje ciljev, razvijanje talentov in športne aktivnosti so zelo pomembne dejavnosti v svetu. Na žalost nimajo vsi enakih pogojev za razvijanje talenta. Fundacijo sem ustvaril skupaj s hokejistom Robertom Kristanom in nogometašem Jako Bijolom. Cilj je, da bi otrokom, katerih družine so v slabem finančnem stanju, omogočili treninge in razvoj. Zdaj se trudimo, da bi pomagali slovenskemu zdravstvu. 

Več športnih novic si preberite na Sportklub.si. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.